Prośba o interpretacje wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kruszynka
Nowicjusz
Nowicjusz

Prośba o interpretacje wyników

Post autor: Kruszynka »

Witam, chodzi o mojego syna 2 lat i 9 mies.. Jest bardzo mały, obecnie ma 86 cm wzrostu, na bilansie dwu latka miał 79 cm. Cierpi na zaparcia, bóle brzucha, zaburzenia SI. Jedyną rzeczą którą zasugerował nam pediatra było badanie TSH, które wyszło prawidłowo. Więc zaczęłam szukać na własną rękę, poprosiłam pediatrę o skierowania na kilka badań z których jedynie próby wątrobowe wyszły nieprawidłowe (podwyższony Aspat - 57U/L normy 9-37), za jakiś czas powtarzaliśmy to badanie i wyszło tak samo. Ze względu na zaburzenia SI zdecydowałam się wykonać mu najniższy panel badania ImuPro z którego na 44 badane produkty wyszła nietolerancja na 20 w tym m.in. na zboża zawierające gluten i mleko. Przed wizytą u dietetyka i gastrologa wykonałam jeszcze badanie na przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej które wyszły ujemnie.

Gastrolog opierając się na ujemnym wyniku na P/c. anty -tTg IgA i IgG wykluczył na ten moment celiakie i kazał wykonać trening czystości z użyciem środka przeczyszczającego... wyników badania ImuPro w ogóle nie wziął pod uwagę.

Dietetyk potraktował nas poważniej i zasugerował wykonanie badań na pozostałe przeciwciała w kierunku celiakii i oznaczenie poziomu IgA IgG i IgM wyniki są następujące:

IgG 6,74 g/l normy 4,53-9,16
IgM 0,9 g/l normy 0,2-1,5
IgA <0,45 g/l normy 0,20-1,0

P/c. p. endomysium (EmA) IgA - ujemny
P/c. p. endomysium (EmA) IgG - ujemny
P/c. p. gliadynie (AGA-GAF-3X)IgA - ujemny
P/c. p. gliadynie (AGA-GAF-3X)IgG - dodatni

Z wizytą u dietetyka muszę jeszcze trochę poczekać, ponieważ zlecił nam jeszcze kilka badań których na ten moment nie mogę wykonać, dlatego chciałam zapytać Was o opinie. Co sądzicie o tych wynikach, czytałam że p/c. p. gliadynie nie są swoiste dla celiakii ale nie do końca rozumiem o co chodzi. Przyznam że trochę się upieram przy tym że to jednak celiakia a to dlatego że mąż ma podejrzenie zespołu jelita drażliwego, bardzo często ma ogromne afty tylko że nie chce się przebadać... generalnie wydaje mi się że mąż ma celiakie. Niestety nie jestem w stanie go przekonać żeby wykonał badania.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedz.
Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Prośba o interpretacje wyników

Post autor: Leeloo »

dziecko nie ma nawet 3 lat, wyniki przeciwciał mogą być bardzo często ujemne.

podsumujmy:
alergia w klasie IgG na zboża glutenowe
opóźniony rozwój
dodatni AGA GAF
podwyższony AST
zaparcia, bóle brzucha, zaburzenia integracji s.
być może celiakia u męża

przeciwciała AGA są wskaźnikiem, że może występować nietolerancja glutenu, ale z tego co napisałaś zbadaliście AGA GAF czyli przeciwciała przeciwko nowej gliadynie- badanie o bardzo wysokiej wartości diagnostycznej w kierunku celiakii.

gdyby okazało się, że mąż ma celiakię byłoby o wiele łatwiej. przychodzi na myśl zbadanie genu, ale to drogie i istnieje ten mały procent, że pomimo braku genu, celiakia i tak może wystąpić.

Uznałabym to za ch. trzewną dla świętego spokoju dzieciaka (najbardziej przemawia do mnie GAF, brzuch i te centyle). I tak ma nietolerancję zbóż glutenowych, więc jakby nie było- DIETA.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Prośba o interpretacje wyników

Post autor: alva_alva »

Też tak uważam. Ścisła dieta bg i dziecko pewnie odżyje, zacznie rosnąć, skończą się cierpienia. Przerzuć dziecko na dietę jak najszybciej, bo jeśli to celiakia,to może niektórych strat nie nadrobić już, a jeśli to nie jest celiakia, to dieta bg mu na pewno nie zaszkodzi.
ODPOWIEDZ