Proszę o poradę

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marta91
Nowicjusz
Nowicjusz

Proszę o poradę

Post autor: marta91 »

Witam, jestem tutaj nowa i potrzebuję pomocy od kogoś kto zna się na tym trochę bardziej niż ja.
Od kilku miesięcy męczą mnie dolegliwości jelitowe, zwlekałam z pójściem do lekarza, bo mam z nimi tak wiele złych wspomnień, że byłam jeszcze bardziej chora na myśl o wizycie u kolejnego. Zmęczona nieustającymi objawami, w końcu dotarłam do lekarza gastrologa. Jak na lekarza nie było tak strasznie, ale sam fakt, że płaci się za wizytę 150zł i w tej cenie nie ma nawet zwykłego usg brzucha woła o pomstę do nieba. Pani doktor podała mi klika adresów gdzie takie usg mi wykonają (rzecz jasna prywatnie) Podejrzeniem Pani doktor jest celiakia i kazała zrobić mi przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej. Dzwoniłam do jednego laboratorium i podpowiedzieli mi, że w celu wykrycia celiakii trzeba wykonać jakieś trzy badania na przeciwciała i koszt tego wyniesie podajże 280zł, dzwoniłam do kolejnego laboratorium i tam powiedziano mi, że wystarczy wykonać tylko te jedne przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej i koszt tego to 85zł. Tu się rodzi moje pytanie, jak jest z tymi badaniami? Co w takim razie muszę naprawdę zrobić? Dodam jeszcze, że nie wyobrażam sobie pojawieniu się w moim życiu celiakii, z tego powodu, że już jeden bagaż życiowy mam - twardzina układowa ;)
Bardzo proszę o jakiekolwiek podpowiedzi.
Pozdrawiam, Marta :)
Ostatnio zmieniony czw 15 maja, 2014 20:04 przez marta91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Proszę o poradę

Post autor: Leeloo »

twardzina układowa to choroba autoimmunologiczna, tak samo jak celiakia, więc większe prawdopodobieństwo, że ją masz. Z celiakią da się żyć, zobaczysz sama jak wyrzucisz z diety gluten, Twoje jelita (i nie tylko) odżyją.

Na wstępie zaznaczę, że przeciwciała, nieważne które, mogą wyjśc ujemne, a celiakia będzie. Dlatego wykonuje się gastroskopię z biopsją- to daje odpowiedź, czy są nacieki limfocytów, zanik kosmków, przerost krypt itp.= celiakia.

Tu masz wszystko dobrze wyjaśnione jeśli chodzi o badanie z krwi:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/

dodam tylko, że jeśli IgA ogółem masz poniżej normy, to żadne przeciwciała w klasie IgA nie wyjdą dodatnie w razie choroby trzewnej. Dlatego warto zbadać ich poziom we krwi (ok 20zł) przed badaniem przeciwciał.

na pewno zbadałabym transglutaminazę w dwóch klasach, o ile IgA masz w normie. inaczej tylko w klasie IgG.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Proszę o poradę

Post autor: alva_alva »

Wymień wszystkie leki jakie bierzesz obecnie.To po pierwsze, a po drugie które układy masz zajęte przez twardzinę? Chorujesz na zespół CREST?
ODPOWIEDZ