
przepis na chleb
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Siemię lniane jakiej firmy jest bezpieczne? A w jakich proporcjach dajesz te mąki? Przymierzam się do zrobienia chleba na zakwasie, ale trochę się obawiam, że mi nie wyjdzie 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
mąki 1:1 biorę 600 g ( po 300g każdej) na dwa chlebki, ale jak nie wyrośnie to mam jeden większy a drugi taki płaszczak trochę, zresztą jeśli nie chce wyrastać to możesz dosypać drożdży i wtedy na pewno wyrośnie tylko zmieni się smak. Zakwas ryżowy ( 1szklanka ryżu z wodą przegotowaną odrobiną miodu i kwasku cytrynowego mieszane tylko drewnianą łyżką - konsystencja rzadkiego budyniu - po 4dniach powinny być bąbelki i charakterystyczny zapach), siemię lniane używam z firmy Kresto - piszą, że może zawierać :sezam i inne orzechy ( nie ma nic na temat glutenu, no ale przekreślonym kłosem się pochwalić też nie mogą)
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
O, nie wiedziałam, że Kresto ma też siemię lniane. Mam braki
Uważam, że skoro wymieniają już alergeny, to wymieniliby też gluten, gdyby mógł tam być. Wolę kupować produkty, gdzie jest informacja o śladowych ilościach alergenów, niż takie, gdzie jest tylko skład, a tej informacji w ogóle nie ma. Oczywiście, o ile nie ma wzmianki o glutenie

Uważam, że skoro wymieniają już alergeny, to wymieniliby też gluten, gdyby mógł tam być. Wolę kupować produkty, gdzie jest informacja o śladowych ilościach alergenów, niż takie, gdzie jest tylko skład, a tej informacji w ogóle nie ma. Oczywiście, o ile nie ma wzmianki o glutenie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
Witam,
jestem dość nowy w temacie. jeszcze na 100% nie jestem pewny czy jestem uczulony na gluten ale jest wysokie na to prawdopodobieństwo.
Jeśli chodzi o mnie to zawsze lubiłem jeść dużo i smacznie (mimo że waże 60kg) i jestem z małej miejscowości. pamiętam przyszny chrupiący chleb z małych piekarni z chrupiącą skórką. Jaki przepis (bez glutenowy) najbardziej by mi oddał takie chebka? na jakiej mące robić? bo nie chce kupowac tylko sam sobie robić. proszę o pomoc.
pozdrawiam
jestem dość nowy w temacie. jeszcze na 100% nie jestem pewny czy jestem uczulony na gluten ale jest wysokie na to prawdopodobieństwo.
Jeśli chodzi o mnie to zawsze lubiłem jeść dużo i smacznie (mimo że waże 60kg) i jestem z małej miejscowości. pamiętam przyszny chrupiący chleb z małych piekarni z chrupiącą skórką. Jaki przepis (bez glutenowy) najbardziej by mi oddał takie chebka? na jakiej mące robić? bo nie chce kupowac tylko sam sobie robić. proszę o pomoc.
pozdrawiam
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Skoro jesteś początkujący, to polecam mąki Schaera - ja najczęściej używam Bread Mix. Na opakowaniu nawet jest przepis, można z niego też bułki zrobić. Z tym, że ja zawsze mieszam z innymi - zawsze daję chociaż trochę z amarantusa, czasami kukurydzianą, czy z Marcs&Spencer.
Tylko nie nastawiałabym się na Twoim miejscu, że będzie Ci to pieczywo bardzo smakowało. Jeżeli do tej pory jadłeś chrupiące glutenowe, to do bezglutenowego trzeba się trochę przyzwyczaić. Akurat mi smakuje i nie mam z tym problemów, ale mój mąż na początku miał. A teraz się już przyzwyczaił i naprawdę mu smakuje
ale najbardziej produkcji domowej, nie kupne 
Tylko nie nastawiałabym się na Twoim miejscu, że będzie Ci to pieczywo bardzo smakowało. Jeżeli do tej pory jadłeś chrupiące glutenowe, to do bezglutenowego trzeba się trochę przyzwyczaić. Akurat mi smakuje i nie mam z tym problemów, ale mój mąż na początku miał. A teraz się już przyzwyczaił i naprawdę mu smakuje


Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
oj tak, kupne jest absolutnie niczym w porównaniu do domowego. Tak jest również z glutenowym, wiadomo, ale jednak sztuka piekarnicza na mąkach glutenowych jest bardziej rozwinięta.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Co zrobić, żeby chleb się tak nie kruszył na drugi i kolejny dzień? Czy dodatek gumy guar coś by pomógł? Na razie piekę na drożdżach i staram się dodawać jak najmniej mixów i koncentratów (max 1/5 całości), reszta to amarantus, ryżowa, gryczana, kukurydziana. Będę wdzięczna za jakieś sugestie 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
warto dodać siemie lniane wczesniej zalane goraca woda, lub zelatyne, guma guar tez moze byc , podobno maka z ciecierzycy porownywana jest do maki pszennej wiec mozna wyprobowac i z tej maki chlebek, powinien sie trzymac tezAnula80 pisze:Co zrobić, żeby chleb się tak nie kruszył na drugi i kolejny dzień? Czy dodatek gumy guar coś by pomógł? Na razie piekę na drożdżach i staram się dodawać jak najmniej mixów i koncentratów (max 1/5 całości), reszta to amarantus, ryżowa, gryczana, kukurydziana. Będę wdzięczna za jakieś sugestie

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: przepis na chleb
mąka z dyni jest tłusta sama w sobie, myślę, że słonecznik i orzechy fajnie puszczają soki i nawilżają
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Ostatnio upiekłam chleb bez żadnych dodatków, z mąk naturalnie bezglutenowych i dodałam pół łyżeczki gumy guar. Wyszedł najlepszy, jaki do tej pory zrobiłam
I co najważniejsze, nie kruszy się, kroi się bardzo dobrze. A ten smak
nieziemski.
Nie mogę nigdzie w necie znaleźć proporcji, dlatego chcę zapytać: czy pół łyżeczki gumy na 500g mąki plus ok 70g ziaren to odpowiednia ilość, czy za dużo? Gumy rzecz jasna
Na pewno więcej nie trzeba, bo efekt jest taki, jakiego oczekiwałam. Tylko pytanie, czy jednak nie wsypać tej gumy następnym razem mniej 


Nie mogę nigdzie w necie znaleźć proporcji, dlatego chcę zapytać: czy pół łyżeczki gumy na 500g mąki plus ok 70g ziaren to odpowiednia ilość, czy za dużo? Gumy rzecz jasna


Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
Proponuję zajrzeć na smakowity chleb. Dziewczyny robią cuda nawet bezglutenowe. Ja ostatnio trenuję chleb z mąk bg na drożdżach i kefirze. Służę przepisem 
A sorgo daje fajny posmak. Dzisiaj wersja z dzikim ryżem i suszonymi pomidorami. Dla mnie bg, a znajomych troszkę z ,, glutem"
Polecam mielic: amarantus, sorgo, proso, dziki ryż, ale nie polecam ciecierzycy, ani soczewicy. W chlebie psują smak. A ziaren dodaję na oko i wcześniej prażę.

A sorgo daje fajny posmak. Dzisiaj wersja z dzikim ryżem i suszonymi pomidorami. Dla mnie bg, a znajomych troszkę z ,, glutem"

Polecam mielic: amarantus, sorgo, proso, dziki ryż, ale nie polecam ciecierzycy, ani soczewicy. W chlebie psują smak. A ziaren dodaję na oko i wcześniej prażę.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
Domyślam się, że z prażonymi ziarnami chleb jest jeszcze lepszy
A przepis możesz podrzucić, chętnie wypróbuję nowy
Tej strony nie znałam, później się jej przyjrzę dokładniej, dzięki


Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: przepis na chleb
kefir 250 g
sorgo 100 g
amarantus 50
skrobia ziemniaczana 50
m.kukurydziana 100 g
m. gryczana 200 g
duża garść słoneczniku wcześniej zasmażonego i zmielonego ( lepiej wchłaniają się witaminy)
300 ml letniej wody
2łyżeczki drożdży instant
łyżeczka cukru
Te chlebki bezglutenowe na m. gryczanej jak mają więcej płynów, to lepiej wyrastają i nie są zbite. Nawet po kilku dniach można je śmiało zjeść. Ewentualnie wystarczy lekko podreanimować w microweli i gotowe
Przyznam, że byłam mile zaskoczona smakiem chleba z sorgo.
Dodaję 500 gram mąk i tyle wody aby ciasto było jak śmietana. Jak nie daję kefiru, to wrzucam łyżkę zmielonego siemienia zalewnego wcześnie wrzątkiem. Do smaku dodaję cuda wianki.
sorgo 100 g
amarantus 50
skrobia ziemniaczana 50
m.kukurydziana 100 g
m. gryczana 200 g
duża garść słoneczniku wcześniej zasmażonego i zmielonego ( lepiej wchłaniają się witaminy)
300 ml letniej wody
2łyżeczki drożdży instant
łyżeczka cukru
Te chlebki bezglutenowe na m. gryczanej jak mają więcej płynów, to lepiej wyrastają i nie są zbite. Nawet po kilku dniach można je śmiało zjeść. Ewentualnie wystarczy lekko podreanimować w microweli i gotowe

Przyznam, że byłam mile zaskoczona smakiem chleba z sorgo.
Dodaję 500 gram mąk i tyle wody aby ciasto było jak śmietana. Jak nie daję kefiru, to wrzucam łyżkę zmielonego siemienia zalewnego wcześnie wrzątkiem. Do smaku dodaję cuda wianki.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: przepis na chleb
Anja gdzie kupujesz sorgo? jakiej firmy? ja jeszcze nie spotkałam go w sklepie albo jestem ślepa kura....
Pochwalę się Wam przepisem na chleb, który jest przeróbką innych przepisów i wynikiem moich wielu prób. Ten wreszcie jest lekki, nie kruszy się i nigdy mi się nie zapał podczas pieczenia. Jestem z niego bardzo dumna. Robi się baaaardzo szybko!!!
100 gr mąki gryczanej z kaszy niepalonej
100 gr mąki jaglanej
100 gr maki amarantusowej
100 gr mąki z ryżu brązowego (woreczek Kupca)
50 gr płatków gryczanych
10 gr drożdży O'etkera
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
550 ml ciepłej wody
wymieszać łyżką, przelać do wysmarowanej masłem blaszki 30x12x8 cm, posypać grubo np. słonecznikiem, pozostawić do wyrośnięcia 15 minut
piec w temp. 220 oC 50 min u mnie bez termoobiegu
Smakuje doskonale
Pochwalę się Wam przepisem na chleb, który jest przeróbką innych przepisów i wynikiem moich wielu prób. Ten wreszcie jest lekki, nie kruszy się i nigdy mi się nie zapał podczas pieczenia. Jestem z niego bardzo dumna. Robi się baaaardzo szybko!!!
100 gr mąki gryczanej z kaszy niepalonej
100 gr mąki jaglanej
100 gr maki amarantusowej
100 gr mąki z ryżu brązowego (woreczek Kupca)
50 gr płatków gryczanych
10 gr drożdży O'etkera
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
550 ml ciepłej wody
wymieszać łyżką, przelać do wysmarowanej masłem blaszki 30x12x8 cm, posypać grubo np. słonecznikiem, pozostawić do wyrośnięcia 15 minut
piec w temp. 220 oC 50 min u mnie bez termoobiegu
Smakuje doskonale

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: przepis na chleb
uniaczek, mam kilka pytań:
1. Może być mąka gryczana już zmielona kupna? Mam Bezglutenu i Incoli - nie wiem, czy są niepalone.
2. Mąka amarantusowa może być prażona?
3. Chodzi o drożdże suszone? Paczka 7 g to będzie za mało?
4. Można piec z termoobiegiem? U mnie coś grzanie góra-dół szwankuje
5. Naprawdę się nie kruszy? Korci mnie, żeby z pół łyżeczki gumy guar wsypać
6. Oliwę w razie coś mogę zastąpić olejem?
7. Ocet winny mam tylko jabłkowy. Nada się?
Chętnie zrobię coś nowego. Z góry dziękuję za odpowiedź
1. Może być mąka gryczana już zmielona kupna? Mam Bezglutenu i Incoli - nie wiem, czy są niepalone.
2. Mąka amarantusowa może być prażona?
3. Chodzi o drożdże suszone? Paczka 7 g to będzie za mało?
4. Można piec z termoobiegiem? U mnie coś grzanie góra-dół szwankuje

5. Naprawdę się nie kruszy? Korci mnie, żeby z pół łyżeczki gumy guar wsypać

6. Oliwę w razie coś mogę zastąpić olejem?
7. Ocet winny mam tylko jabłkowy. Nada się?
Chętnie zrobię coś nowego. Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.