Choroba Duringa
Moderator: Moderatorzy
Re: Choroba Duringa
czy po przejsciu na diete bezglutenowa wysypka moze sie zaostrzyc? U mnie jakos bardziej nie swedzi ale jest jej wiecej 

U mnie tak było, ale po jakimś czasie przechodzi. Uważaj na ukryty gluten.
Uważaj też na suplementy. Mnie głównie po nich wysypuje. Czytałam, ze to może być od jodu.
CatalinaO, być może przechodząc na dietę zwiększyłaś ryb i morskich pochodnych, a są to produkty bogate w jod, który zaostrza Duhringa.
Poza tym często na początku diety przechodzi się istny detox, w tym też i skóry, stąd nasilenie wysypki.
Poza tym często na początku diety przechodzi się istny detox, w tym też i skóry, stąd nasilenie wysypki.
-
- Aktywny Forumowicz
Hej. Mam takie pytanie (prawdopodobnie z kategorii "głupie"). Zdiagnozowano u mnie celiakie 8 lat temu i od tej pory jestem na diecie. Od dwóch lat borykam się z problemami ze skórą. Stwierdzono atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry oraz wyprysk alergiczny. Od dwóch lat smaruję się sterydami (Advantan) na twarz Protopic.
Ale do rzeczy. Czy możliwe jest, że po ok. 6-7 latach przestrzegania diety bezglutenowej wyszedł Duhring na skórze? Żaden z dermatologów nie zasugerował żadnego badania w tym kierunku. Dla każdego to było ewidentnie atopowe lub łojotokowe.
Ale do rzeczy. Czy możliwe jest, że po ok. 6-7 latach przestrzegania diety bezglutenowej wyszedł Duhring na skórze? Żaden z dermatologów nie zasugerował żadnego badania w tym kierunku. Dla każdego to było ewidentnie atopowe lub łojotokowe.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Gosiuuunia tyś mi siostrą! Atopowe zapalenie skóry miałam leczone od 2007 roku. Potem dołączyło coraz więcej objawów skórnych o coraz trudniejszym charakterze , po 2 latach zmagań trafiłam 2x na oddział dermatologiczny kliniki. Podejrzewano nawet łuszczycę. Potwierdzono ŁZS i AZS poprzez badania histopatologiczne i to jest moja odpowiedź dla Ciebie: diagnoza na podstawie wycinka skóry jest najbardziej wiarygodna.
Dokładnie tak. Wycinek rozwiązaniem wszelkich wątpliwości i podejrzeń.
Najlepiej zgłosić się do poradni przyszpitalnej (dermatologicznej).
Najlepiej zgłosić się do poradni przyszpitalnej (dermatologicznej).
Jakie sa nastepstwa nietrzymania sie diety niskojodowej (jestem juz na diecie bezglutenowej)? Czy wiaze sie to tylko i az z zaostrzeniem wysypki i z dluzszym wyleczaniem sie?
jeśli będziesz stale wkładać za dużo jodu, to nigdy się do końca nie zaleczysz. Jeśli dodatkowo masz Hashimoto, to zaostrzysz proces autoimmunologiczny.
jak to sie wszystko powoli uklada w jedna calosc. Jako dziecko mialam problemy z niedoczynnoscia tarczycy. Pozniej to zaniklo ale ujawnily sie guzki, ktore musialam usunac z calym lewym platem. Tarczyca funkcjonowala normalnie przez jakis czas i nagle bez wyjasnionej przyczyny (endokrynolog tez tego nie umial wytlumaczyc) pojawila sie niedoczynnosc, poprostu jakby tarczyca przestala pracowac. Wtedy tez o ile dobrze pamietam zaostrzyly mi sie objawy chroby duhringa.
Jezeli badam sobie tarczyce TSH T3 T4 (biore tez tabletki Euthyrox pod kontrola lekarza) i sa wporzadku powinnam sie jeszcze o cos martwic? Jezeli dobrze rozumiem przy Chorornie Hashimoto powinnam oprocz diety bezglutenowej, wprowadzic diete niskojodowa tak? Zawsze myslalam a moze sie myle ze wlasnie tarczyca potrzebuje jak najwiecej jodu a Ty wychodzi zupelnie cos innego.
Jezeli badam sobie tarczyce TSH T3 T4 (biore tez tabletki Euthyrox pod kontrola lekarza) i sa wporzadku powinnam sie jeszcze o cos martwic? Jezeli dobrze rozumiem przy Chorornie Hashimoto powinnam oprocz diety bezglutenowej, wprowadzic diete niskojodowa tak? Zawsze myslalam a moze sie myle ze wlasnie tarczyca potrzebuje jak najwiecej jodu a Ty wychodzi zupelnie cos innego.
nie badałaś NIGDY przeciwciał na Hashimoto? antyTPO i antyTG? to trzeba koniecznie sprawdzić, chociaż nawet jeśli są w normie, to nie wyklucza Hashi. jak wygląda Twoje ostatnie usg tarczycy?? i kiedy je robiłaś? usg jest kluczowe w rozpoznaniu Hashimoto.
jaką dawke Euthyroxu bierzesz? jak długo?
jakie masz wyniki hormonów, podaj z normami z laboratorium.
przy Hashimoto trzeba uważać na podaż jodu, bo jego nadmiar może stymulować proces autoagresji. przy samej niedoczynności owszem jod jest zalecany ale nie w końskich dawkach i pod kontrolą. ale przy Hashimoto wygląda to zupełnie inaczej, bo niedoczynność jest wywołana niszczeniem tkanki gruczołu tarczowego przez własny organizm, a nie niedoborem jodu (czyli brakiem substratu do dalszego funkcjonowania tarczycy).
jaką dawke Euthyroxu bierzesz? jak długo?
jakie masz wyniki hormonów, podaj z normami z laboratorium.
przy Hashimoto trzeba uważać na podaż jodu, bo jego nadmiar może stymulować proces autoagresji. przy samej niedoczynności owszem jod jest zalecany ale nie w końskich dawkach i pod kontrolą. ale przy Hashimoto wygląda to zupełnie inaczej, bo niedoczynność jest wywołana niszczeniem tkanki gruczołu tarczowego przez własny organizm, a nie niedoborem jodu (czyli brakiem substratu do dalszego funkcjonowania tarczycy).
USG mialam robione jakis rok temu w Polsce i bylo wporzadku. W iralndii prowadzi mnie lekarz pierwszego kontaktu bo oni nie chca wysylac ludzi do specjalistow chyba ze naprawde jest cos zlego. Badania na przeciwciala mialam kiedys robione i byly wporzadku ale to bylo kilka lat temu.
Hormony taczycy z ostaniego miesiaca to: TSH 2.27 (norma 0.27-4.2), T4-15.2 (12.0-22), w kwietniu bylo to odpowiednio 2.15 i 14.8
Od 3 miesiecy biore Eltroxin (odpowiednik Euthyroxu) 50mg od poniedzialku do piatku i 75 w soboty i w niedziele.
Hormony taczycy z ostaniego miesiaca to: TSH 2.27 (norma 0.27-4.2), T4-15.2 (12.0-22), w kwietniu bylo to odpowiednio 2.15 i 14.8
Od 3 miesiecy biore Eltroxin (odpowiednik Euthyroxu) 50mg od poniedzialku do piatku i 75 w soboty i w niedziele.
ok. a ile masz lat? wyniki są ok, chociaż młodzi ludzie nie powinni przekraczać "2" w TSH.
mimo wszystko, jeśli masz Duhringa to ogranicz jod do minimum. jod jest w rybach, owocach morza, wodorostach. sól spożywcza jest jodowana- takiej absolutnie nie kupuj. mieszakasz w Irlandii, powietrze jest dodatkowo najodowane od morza.
poza tym jeśli masz Duhringa, to jest to postac celiakii czy jeden worek chorób w parze z Hashimoto itp. Masz za sobą sporo przygód z tarczycą, więc dbaj o nią, na pewno na diecie bezglutenowej i niskojodowej bardzo Ci się poprawi i skóra i tarczyca podziała dłużej.
mimo wszystko, jeśli masz Duhringa to ogranicz jod do minimum. jod jest w rybach, owocach morza, wodorostach. sól spożywcza jest jodowana- takiej absolutnie nie kupuj. mieszakasz w Irlandii, powietrze jest dodatkowo najodowane od morza.
poza tym jeśli masz Duhringa, to jest to postac celiakii czy jeden worek chorób w parze z Hashimoto itp. Masz za sobą sporo przygód z tarczycą, więc dbaj o nią, na pewno na diecie bezglutenowej i niskojodowej bardzo Ci się poprawi i skóra i tarczyca podziała dłużej.
Mam 32 lata wiec chyba nie jest zle 
Mam jeszcze takie pytanie - Celiakia jest choroba uznawana miedzynarodowo. W Polsce choroba Duhringa jest opisana jako skorna celiakia. W Irlandii natomiast choroba Duhrina jest mocno powiazana z Celiakia ale nie jest uznawana jako Celiakia. U mnie mimo ze bylam na diecie wlaczajacej glutem gastroskopia i biopsja nic nie wykazala (biopsja z lokcia potwierdzila choroba Duhringa) . Lekarz powiedzial ze nie moze dac mi zaswiadczenia ze jestem celiakiem bo gastroskopia nic nie wykazala. Jest to dla mnie dziwne ze to niby ta sama choroba ale co kraj to "obyczaj"

Mam jeszcze takie pytanie - Celiakia jest choroba uznawana miedzynarodowo. W Polsce choroba Duhringa jest opisana jako skorna celiakia. W Irlandii natomiast choroba Duhrina jest mocno powiazana z Celiakia ale nie jest uznawana jako Celiakia. U mnie mimo ze bylam na diecie wlaczajacej glutem gastroskopia i biopsja nic nie wykazala (biopsja z lokcia potwierdzila choroba Duhringa) . Lekarz powiedzial ze nie moze dac mi zaswiadczenia ze jestem celiakiem bo gastroskopia nic nie wykazala. Jest to dla mnie dziwne ze to niby ta sama choroba ale co kraj to "obyczaj"
ok, to jest w normie na razie.
nie odpowiadam za to jak kraje klasyfikują choroby. to samo tyczy się poszczególnych lekarzy.
lekarz w Irlandii nie zalecił diety bezglutenowej mimo Duhringa?
nie odpowiadam za to jak kraje klasyfikują choroby. to samo tyczy się poszczególnych lekarzy.
lekarz w Irlandii nie zalecił diety bezglutenowej mimo Duhringa?