przestrzeganie diety - jakie badanie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anetka
Nowicjusz
Nowicjusz

przestrzeganie diety - jakie badanie?

Post autor: Anetka »

Witam serdecznie,
Choruję na celiakię od kiedy miałam 1 roczek(teraz mam 28 lat) Ostatnio byłam u gastroenterologa i poprosiłam p. Doktora żeby mi powiedział jakie badania mam wykonać żeby się dowiedzieć czy dobrze przestrzegam dietę. I zalecił przeciwciała p/ endomysium i TTg. Wybrałam się do laboratorium a tam okazało się że badania są w 2 klasach Iga i Igg a tego lekarz nie określił. Jako że kolejka do gastro jest długa, dowiedziałam się że lepiej wykonać Iga bo pokazują świeższy obraz choroby, za to IGG pokazuje niby to co było dawniej. Ale nie wiem czy to sprawdzona informacja.

Jakie Wy wykonujecie badania na przestrzeganie diety? I czy to daje jakiś obraz przestrzegania diety lub stan kosmków jelitowych?
Dodam że w wieku 14 lat miałam wykonane badanie przeciwciał p/ endomysium i wyszło ujemne. Celiakia wykryta w 1 roku życia, IV stp. zaniku kosmków w skali Marsha.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: przestrzeganie diety - jakie badanie?

Post autor: Leeloo »

Czasem ma sie wrodzony lub nabyty niedobór IgA ogółem i wtedy wyniki w tej klasie może wyjść falszywie ujemnie. Dlatego najpierw sprawdza sie poziom IgA we krwi - koszt ok. 20zł.
Za badania i tak płacisz z własnej kieszeni, wiec możesz zbadać przeciwciała tylko w jednej klasie i zrobilabym w IgG. Lub najpierw określić poziom IgA ogółem i potem wybrane przeciwciała na celiakie. Jesli przestrzegasz diety, nic Ci generalnie nie dolega, to powinny wyjsc ujemne i tego życzę :)
ODPOWIEDZ