pozwoliłem sobie skorzystać z konta mojej żony, żeby do Was napisać. Jestem Bezglutenowcem w związku z tym, że moja żona choruje na celiakię. Robiąc codzienne zakupy, zawsze się zastanawiam:
- gdzie rzeczy bezglutenowe kupię najtaniej
- czy będą one dzisiaj dostępne
- który produkt z całej półki jest bezglutenowy (czytanie składników zapisanych małą czcionką męczy wzrok) i czy na pewno jest bezglutenowy (słyszeliście zapewne, że gluten jest nawet w aromatach do herbaty)
Razem z kolegami wymyśliliśmy aplikację, która dzięki różnym funkcjom da wam następujące możliwości:
LISTA ZAKUPÓW:
-możecie współdzielić listę z rodziną, znajomymi oraz przesyłać np. partnerowi aktualną listę zakupów (aplikacja sama doda zdjecie produktu z bazy) (przyznam, że zdarzyło mi się kupić mąka Schaera ale zamiast do naleśników kupiłem do ciast)
- jako że mobilna to zawsze pod ręką, a do tego możliwość przesyłania sobie listy zakupów (np. jedna osoba z domu, przesyła aktualizację listy do drugiej = aktualna lista z podaniem konkrentnych produktów)
- aplikacja może wam proponować inne produkty dopasowane do waszego profilu oraz rabaty od producentów i sklepów, produkty promocyjne, gratisy..
- aplikacja może zeskanowany paragon traktować jako zgłoszenie do konkursu u producenta
- aplikacja podpowiadałaby wam ulubione produkty już podczas wspisywania na listę zakupów
- aplikacja może wam przypominać, że zostały produkty na liście (niekupione) i podać gdzie je można kupić (sklepy stacjonarne w waszej okolicy)
- aplikacja będzie obsługiwała produkty z dóbr szybkobywalnych (FMCG) czyli pomaga też przy zakupie chemii i innych produktów dostępnych w sklepach stacjonarnych
- chcemy wspierać też lokalnych sprzedawców, którzy mają warzywa i owoce bardziej eko, a nie mają promocji. np wpisujecie pomidory i dowiadujecie się, że w takich godzinach możecie je kupić na rynku, targu itp. u pana Staszka w takiej cenie...
SKANER PARAGONÓW:
- prosta budowa aktualnej bazy towarów bezglutenowych, ich aktualnych cen i dostępności w konkretnym sklepie (jeśli kilka tysięcy ludzi będzie skanowało swoje produkty - również bezglutenowcy to jest to ogromna baza wiedzy o produktach)
- znacie budżet wydatków na artykuły spożywcze, możecie je analizować kontrolować, optymalizować, filtrować dane itd.
-nie trzeba przechowywać paragonów do reklamacji, wg przepisów prawa wystarczy informacja co, gdzie, kiedy kupiliście, sprzedający musi uznać taką reklamację
- aplikacja nie jest w stanie was zidentyfikować, bo macie tylko numer klienta i hasło do aplikacji, poza tym ochrona danych osobowych jest dla nas bardzo ważna więc ich po prostu nie zbieramy

SKANER KODÓW KRESKOWYCH:
- dodawanie zużytego produktu do listy zakupów przed wyrzuceniem opakowania do kosza na śmieci
- po zeskanowaniu kodu kreskowego aplikacja podaje mi czy produkt jest bezglutenowy, czy zawiera gluten lub ma znak przekreślonego kłoska - nie muszę czytać składników, aplikacja sama je zna i je analizuje; również dla uczulonych na jajka, mleko itd.
PRZEPISY:
- aplikacja na podstawie waszej historii zakupów jest w stanie podpowiedzieć wam przepis z rzeczy w lodówce lub co musicie dokupić, żeby zrobić danie wg przepisu
- codziennie o wybranej godzinie może wam dostarczać przepis na obiad, kolację
- może segregować przepisy wg różnych kategorii np. znajdź przepis na obiad do 20 zł, wg ostatnio kupowanych, kalorii, dostępności w sklepach w okolicy, wg tego co użytkownik nie lubi np .pieczarek i co lubi... itd.
JAK WY MOŻECIE POMÓC?
Z waszej strony chciałbym się dowiedzieć, czy przydałaby się wam taka aplikacja mobilna, czy dodawalibyście produkty do bazy danych (na początku trzeba uzupełnić bazę produktów o nazwę, składniki, zdjęcie, kod kreskowy) w zamian za darmowe korzystanie z aplikacji i jej funkcji, czy polecilibyście taką aplikację innym Bezglutenowcom?
Czy jest coś czym jeszcze moglibyśmy ułatwić sobie życie i naszym Bezglutenowcom, a czego tutaj nie wypisałem?
Pozdrawiam
mąż Borówki