Czy to celiakia? Prosze o porade!

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marofm
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to celiakia? Prosze o porade!

Post autor: marofm »

Dzien Dobry wszystkim,

Mam na imie Mariusz, mam 33 lata (190 cm, 95kg). W skrocie opisze moja chorobe?!

Na poczatek wyjasnie, ze jestem po badaniach w kierunku alergii - wziewna - okresowa, trawy, zboza, itp potwierdzone testami skornymi oraz z krwi gdzie wynik glownie to >100 czyli klasa 6. Dodatek do alergii w trakcie pylenia to zapalenie spojowek potwierdzone przez okuliste.
Dodatkowo zrobione testy na alergie pokarmowa (skorne) - wykazaly uczulenie na jajko oraz make zytnia. oraz kilka mniejszych babli na inne produkty.
Od tego czasu dieta beglutenowa oraz unikanie produktow na ktore mam alergie - super poprawa po miesiacu.
Grzebalem w necie i znalazlem watek o chorobie Dhuringa na wikipedii jest zdjecie, - mialem to samo pod kolanami, na palcach i zgieciach lokci. Przeszlo ale swedzialo niemilosiernie, mialem strupy i rany. TO bylo kilka lat temu.

Dodam ze jak zjadlem pizze z normalnej maki, nastepnego dnia mialem bardzo obfity stolec, brudzacy, bylo mi slabo...pozniej juz bylo ok, po owocach morza to samo...wiec juz nie jadam, tylko diet bezglutenowa.

Zrobilem testy na celakie - wszystkie ujemne. RTG pluc - wzmozony rysunek oskrzelowy co potwierdza alergie (kicham po 10 razy, lzawia oczy, wodnisty katar) Gastroskopia wykazala refluks - wszystko inne prawidlowe, nie bylo branych wycinkow...dodam jeszcze ze pale papierosy od 13 lat:(
Morfologia ok, OB - 2

Ostatnio pojawily mi sie wzdecia, boli brzuch,raczej zaparcia, rzadko kiedy mam biegunke, byl okres luznych stolcow tylko. bylem nad morzem Srodziemnym wiec wrocilem z zaostrzonym brzuchem - wplyw jodu? Dodam ze czesto bola mnie miesnie,pieka..itp/

Dodam ze jestem hipochondrykiem, wiec wmawiam sobie różne choroby po objawach, np mukowiscydozę, stwardnienie itp..

Prosze napiszcie czy po takich objawach wskazuje na celiakie?

Z gory dziekuje za odpowiedz i rady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to celiakia? Prosze o porade!

Post autor: alva_alva »

Jestes teraz na diecie bg? Przeciwciała robiłeś na diecie bg? Ktore dokładnie przeciwciała robiłeś i w których klasach? Jakie leki na alergie bierzesz?
marofm
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje za odpowiedz.
Tak, jestem na diecie bezglutenowej, ale ostatnio bylem na wakacjach 2 tyg i do tego 2 tyg sluzbowy wyjazd wiec jadlem w restauracjach z menu produkty..staralem sie wybierac te bez glutenu.(oczywiscie na oko, np frytki z kurczakiem, pomidory i mozzarella, steki itp..ale nie moge stwierdzic ze to bylo w 100% bez glutenu.
Ja zrobilem EMA i AGA czyli 4 w sumie, wyszly ujemne, to bylo przed dieta jeszcze. Nie mam przy sobie tego badania, ale jak wroce do domu to napisze.
Na alergie biore tylko w czasie pylenia - Rupafin - pomaga bardzo, ale nie w 100% bo i tak lzawia mi oczy, ale hamuje kichanie i katar. Kiedys bralem zwykly allertec i tez bylo niezle, choc lekarz powiedzial ze jest za slaby a ja mam za duza alergie.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Bez sensu, ze jestes na diecie bg bez zrobionej wczesniej gastroskopii i pobranych wycinkiow. Ujemne przeciwciała celiakii nie wykluczają. Decyduje wycinek z dwunastnicy, ale na diecie glutenowej.
marofm
Nowicjusz
Nowicjusz

Wiem, popelnilem blad, ze nie zrobilem ponownej gastro..ale lekarz powiedzial ze moge miec nietolerancje w zwiazku z moimi objawami, moze alergie na gluten..nie wiem, nie chce mi sie juz chodzic po lekarzach, bo jak bylem u neurologa to dal mi skierowanie do psychiatry..
marofm
Nowicjusz
Nowicjusz

201407285991.jpg
Zalaczam zdjecie, bo na malym palcu mam jeszcze swedzace uczulenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

gdyby ta wysypka ala Duhringowa wróciła, poszłabym zbadać wycinek skóry w kierunku tej choroby.

niestety diagnozę celiakii jak i Duhringa jak i glutenowej alergii można poczynić tylko podczas ekspozycji na gluten. więc albo godzisz się na prowokację i przez kilka miesięcy wcinasz gluten, po czym badasz krew na przeciwciała (chociaż miałeś ujemne, więc można darować ten wydatek) oraz na alergię w klasie IgG na zboża i gluten i w klasie IgE na gluten, jelito w biopsji i ew. skórę z wycinkiem po typowym wyprysku, albo zostajesz przy dotychczasowych alergiach i diecie.
marofm
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje za rady. Dziwne ze ta wysypka Duringowa sama zanikla, ale wydaje mi sie ze objawy nasilaly sie po bardzo duzym spozyciu chleba i makaronow...stosowalem jakas masc sterydowa i pomagalo...
Oto dokladne badania zrobione 2 lata temu:

P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgA met. IIF
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG met. IIF
-P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG met. ELISA
-P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA

Wszystkie ujemne. Polecila mi je pani w punkcie poboru krwi (prywatnie)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ