salicylany

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dismiss
Nowicjusz
Nowicjusz

salicylany

Post autor: dismiss »

widziałam na forum sporo wzmianek odnośnie alergii na salicylany i chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób najlepiej ją potwierdzić, czy jeżeli nie pojawiła mi się alergia ani nietolerancja w badaniach (IgE IgG) na żaden z produktów bogatych w salicylany, to czy i tak mogą ją mieć?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: salicylany

Post autor: Leeloo »

nie wiem dokładnie na jakie związki bada się krew podczas testów alergicznych, ale śmiem twierdzić, że głównie i być może jedynie na specyficzne białka danego produktu. Nie sole czy estry kwasu salicylowego.
Zazwyczaj alergię na salicylany stwierdza się po szczegółowej rozmowie z alergologiem, istnieją jakieś testy, ale podejrzewam, że w naszym kraju może być z tym ciężko. Może sprawdzi to badanie biorezonansem, ale opinie na temat wiarygodności tej metody są bardzo różne.

dlaczego podejrzewasz salicylany?
dismiss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dismiss »

w ciągu kilku ostatnich dni obserwuje delikatną wysypkę o niewielkiej powierzchni po zjedzeniu jabłek czy winogron - a nie mam na nie ani uczulenia, ani nietolernacji (IgG pokryło mi się biorezonansem prawie całkowicie) i stąd moje obawy, a po prostu mam problem z trafieniem do jakiegoś dobrego alergologa, a widziałam na forum posty osób mających taką alergię, niestety gdzie indziej ciężko znaleźć posty osób borykających się z taką przypadłością.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

a dzieje się coś po aspirynie/polopirynie?

najczęściej osoby z tą alergią przechodzą na dietę bez dokładniejszych badań, na podstawie swoich obserwacji lub zaleceń lekarza pierwszego kontaktu.
ODPOWIEDZ