Celiakia, czy na pewno choroba na całe życie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Celiakia, czy na pewno choroba na całe życie?

Post autor: Leeloo »

wcinaj się wcinaj, pleomorfa :D na zdrowie :sylwester:

i podbijam to co koleżanka napisała wyżej.

powiem Ci Ukasz, że dramat jeśli chodzi o wiedzę osoby, z którą rozmawiałeś..no ale tak jest.

Mówiłam o tym:
http://www.diag.pl/Artykul.11+M50062b87a5e.0.html

nietolerancje - czyli reakcje z udziałem immunoglobulin IgG bada też Food Detective i sam robisz ten test w domu. godzinka i po sprawie.

przeciwciała nie ma w ogóle, co jest ciekawe z racji Twojej historii z dzieciństwa, ale nadal najważniejsze przed nami.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Ukasz12 »

Właśnie drażni mnie ta moja historia z dzieciństwa i chciałbym to rozkminić ale widzę, że nie ma lekko.. Leeloo myślisz, że jak jutro bym zrobił tą Alergie pokarmowa IgG-zależna po 5 dniach diety BG to wyjdzie wszystko ok ? czy mogą być jakieś komplikacje ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

myślę, że powinno być ok. Tylko, że to są drogie badania. Może poczekaj najpierw na wynik biopsji, a potem dokończysz drążenie tematu jeśli jednak tej celiakii nie będzie. Wtedy wrócisz na normalną dietę i po jakimś czasie wykonasz test. jak myślisz? to tylko sugestia. Jeśli tak bardzo Ci zależy, to 5 dni jest stanowi problemu.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

No przemyślę to ale miał bym już czarno na biały czy mam alergię czy nie, potem nie chcę sytuacji, że biopsja będzie ok i będę musiał specjalnie wprowadzać dietę z glutenem żeby dowiedzieć się co z tym IgG i znają życie wyszło by, że jestem uczulony i musiał bym znowu wprowadzać dietę BG. Przemyślę to i może jutro zrobię.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Niby tak, ale to wszystko zależy od Ciebie :)

Ukasz, robiłeś w Krakowie gastroskopię, prawda? Jaki lekarz Ci ją robił ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Robiłem gastroskopię w Mielcu, robił mi ją Jerzy Fijałkowski. Leeloo a ten Food Detective jest drogi ?? Widziałem jakięś na internecie to były po 300 zł ale nie wiem czy to ten. Skuteczność jest 100% czy może być niewypał? A propos diety BG dobrze się z nią czuję i mi się skóra w ogóle nie przetłuszcza, wcześniej używałem czasami nawet tonika do twarzy bo tak się pociłem teraz w ogóle nie jest przetłuszczona tak jak bym żadnych toksyn nie dostarczał organizmowi :) W sumie ostatnio prowadzę zdrowy tryb zycia to pewnie dlatego.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

przykładowa oferta FD:
http://allegro.pl/food-detective-kurier ... 36541.html

"Skuteczność jest 100% czy może być niewypał? "...nie bardzo rozumiem-> jeśli wykonasz test tak jak należy, to wyniki będą wiarygodne, jeśli o to Ci chodziło :)

mi się skóra i cera niesamowicie poprawiła na bezglucie.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Tak o to mi chodziło:) Zastanowię się nad tym Food Detective bo widzę, że to nie tylko na gluten jest :) Jeżeli wyjdą pozytywne wyniki z biopsji to pewnie kupię.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

tak to bada 46 alergenów w klasie IgG, z tym że niektóre są mieszane np. mieszanka ryb białych, orzechów, roślin strączkowych (masz tam potem wymienione które, ale jeśli wyjdzie Ci taka mieszanka, to nie wiesz na którą konkretnie np. rybę).

i aby wyniki były wiarygodne trzeba mieć kontakt z tymi alergenami, nie musi być stały - np.codziennie, bo to niemożliwe przy takim wachlarzu produktów, ale żeby to nie były miesiące eliminacji.
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Mam zamiar wprowadzić lekką dietę glutenową do momentu uzyskania wyników biopsji. Czy to dobry pomysł?? Chciałem się dowiedzieć, które produkty zawierają najwięcej glutenu?? bo chcę ich unikać. Jeżeli wynik biopsji będzie ok. to będę kontynuował dietę i zrobię ten test Food Detective jeżeli nie to mam już sprawę jasną( Celiakia)chyba, że kosmki nie tylko od celiakii mogą być zniszczone? tak czy siak już do końca życia będę ograniczał gluten bo o wiele lepiej się bez niego czuję :)
kajman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kajman »

Ukasz12, po jakim czasie od odstawienia glutenu poczułeś poprawę?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Ukasz to już Twoja decyzja i samopoczucie.
Jeśli wyjdzie celiakia to wiadomo, jeśli nie, to nie wiem co myślec o tym co się u Ciebie wcześniej w historii działo, ale owszem zrobiłabym jeszcze FD.

Kosmki zanikają w paru innych przypadkach, ale bardzo rzadko i jeśli u Ciebie będzie zanik, to od choroby trzewnej, a nie np. od długiego głodzenia ;)
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Po kilku dniach gdzieś z 3 dni minęło odkąd zacząłem się inaczej czuć, poczułem się lżej na pewno i cera mi się w ogóle nie przetłuszcza. Ale nie wiem czy to można nazwać poprawą ta dieta jest ogólnie dobra dietą może dlatego.
Ostatnio zmieniony śr 10 wrz, 2014 16:21 przez Ukasz12, łącznie zmieniany 1 raz.
Paulinaaa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Paulinaaa »

Leeloo pisze:Kosmki zanikają w paru innych przypadkach, ale bardzo rzadko
A w jakich przypadkach jeszcze mogą zaniknąć oprócz celiakii? Szukałam informacji na ten temat, ale nie znalazłam :|
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Do innych przyczyn częściowego zaniku kosmków zalicza się:

- pasożytnicę (G. lamblia) zespół tzw. płaskiej śluzówki
- ostre infekcyjne zapalenie błony śluzowej jelita cienkiego (wirusowe i bakteryjne)
- nadmierny wzrost flory bakteryjnej
- nadwrażliwość na białka mleka krowiego u dzieci- stan zapalny
- tropikalna sprue - tropikalny poinfekcyjny zespół złego wchłaniania
- choroba Whipple'a wywołana przez pałeczkę Tropheryma whippelli
- chłoniak - może znajdować się w każdym odcinku jelita
- niesterydowe leki przeciwzapalne NLPZ
- enteropatia HIV, która charakteryzuje się biegunką i częściowym zanikiem kosmków błony śluzowej jelita cienkiego, bez innej określonej przyczyny
- głodzenie- częściowy zanik
ODPOWIEDZ