Początek celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

ja z chęcią pomogę, ale najwięcej zależy od Twojego działania..no i działania jelita ;)

to super, że waga w porządku, chociaż tyle i AŻ tyle.

niestety, ale rodzina albo Cię solidarnie wesprze, albo będziesz gotować sobie oddzielnie. smażone, panierowane, i za częste pieczone...totalna eliminacja w tej sytuacji. tym bardziej, że BG.
Tutaj często na dietę przechodzą całe/prawie całe rodzinki dla ułatwienia życia. Ale nie musi tak być oczywiście, wielu też walczy w pojedynkę g:)

podczas gotowania na parze traci się najmniej wartości odżywczych, więc przy Twoim i tak słabym wchłanianiu, to bardzo ważne byś wkładała ich z jedzeniem jak najwięcej. poza tym takie potrawy mają zupełnie inny- prawdziwy, swoisty smak. Dodasz do tego przyprawy BG (znakomite Dary Natury -> Rossmann, eko sklepy, allegro) i będzie miodzio.

Duspatalin to nie jest probiotyk, tylko lek rozkurczowy np. na bóle brzucha, macicy itd, działa właśnie poprzez spowolnienie, uspokojenie mięśni, których skurcze wywołują ból. Probiotyki to prepearaty z żywymi, korzystnymi bakteriami np: Sanprobi IBS, Multilac, Latopic. Najważniejsze, żeby miał jak najwięcej różnych szczepów bakterii.

olej kokosowy jest absolutnie jednym z najgenialniejszych produktów, absolutnie do wszystkiego, nawet nie w postaci jedzenia, a kosmetyku. ma tyle właściwości, że musiałabym zacytować całą książkę. To skarb i warto w niego zainwestować (choć nie jest już taki drogi, a jest bardzo ekonomiczny). Najlepiej kup nierafinowany. Olej ma postać masła/smalcu, używa się go naprawdę w małych ilościach.
Olej rzepakowy też jest ok, ale warto urozmaicić dietę w różne tłuszcze. Jeśli miałabyś okazję kupić olej lniany- to się nie zastanawiaj, jest bardzo zdrowy.

Mleko ryżowe dostaniesz w Auchan, Almie, Piotrze i Pawle, internecie, Rosmannie, sklepach ze zdrową żywnością, ostatnio było nawet w Lidlu podczas jakiejś specjalnej oferty.
Sojowe puddingi podobnie, jogurty raczej w delikatesach typu Alma i sklepach ze ZŻ.

jeśli chcesz zbadać to przewciało, to zrób to teraz, zanim nie przeszłaś na dietę. Ja nie namawiam, ale w tej sytuacji, kiedy endomysium jest słabo dodatnie, a jest niedobór IgA ogółem i lekarz zleca dietę bezglutenową, to dla spokojnego sumienia zbadałabym jeszcze to tTG w IgG, żeby w razie czego udowodnić, że był to początek celiakii, a nie np. błąd w laboratorium.

diagnoza celiakii może wnieść dużo do przyszłych ewentualnych problemów zdrowotnych.

i jeśli tylko Ty będziesz na diecie, to zaopatrz się we własną deskę do krojenia i maselniczkę (okruchy z glutenowego pieczywa), garnek i wkładkę do gotowania na parze (chyba, że masz parowar).

WSZYSTKO jest do ogarnięcia, to tylko teraz tak źle wygląda, kiedy faktycznie zaczniesz żyć na nowych warunkach, zobaczysz, że wszystko jest kwestią czasu.

tu na forum w kwestii bezgluta, bezmleka i innych wykluczeń oraz problemów jelitowych + przepisów i porad kuchennych, znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania i jeszcze więcej. :okulary:

Jesteś kobietą i mamą- kto sobie poradzi, jak nie Ty? :bunny:
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

O jejku ... ale post :|

Jutro podjadę do laboratorium zapytać jaki koszt tego badania i go zrobię ( muszę być na czczo? ) chyba raczej nie

Co do Duspatalinu masz rację , pomyliłam się :) ... mam w domu te inne probiotyki co napisałaś :)

Jakie problemy zdrowotne masz na myśli ?

No i czas zabrać się za gotowanie dla siebie ... Boże ja tak nie lubię gotować a teraz jeszcze będę podwójnie :029: :029:
Mam ochotę na słodkie :P

A jeszcze jedno pytanko... dużo się tyje na tej diecie? Bo ja nie chcę utyć :029:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

nie musisz być na czczo.

to super, łykaj probiotyki, co miesiąc zmieniaj sobie na inny. teraz też je brałaś regularnie?

mam na myśli choroby z autoagresji np. Crohn, colitis ulcerosa, RZS, Hashimoto, toczeń itd..

a to Ci powiem, że wiele forumowiczów nie zbliżało się do kuchenki przed przejściem na dietę :) a teraz szarżują i kreują kosmiczne dania.

kasza jaglana z bananem i miodem to słodki wypas odżywczy :D

tycie na diecie BG zależy od potrzeb i wchłaniania organizmu. Do tego też dochodzą sprawy hormonalne (ft4, kortyzol, insulina itd), stan flory jelitowej, alergie i nietolerancje pokarmowe, aktywność enzymów, działanie wątroby i pęcherzyka, stan psychiczny (depresja, silny stres, zaburzenia lękowe), przyjmowane leki..wiele innych czynników składa się na ten proces.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

Tych probiotyków nie brałam :/ .....ja ogólnie z natury jestem anty lekowa :( ....Co w moim przypadku prawie 4 lata temu uratowało mi życie
bo nie byłam odporna na antybiotyki i inne leki które mi podawali żebym zwalczyła dwie sepsy, zapalenia płuc i wiele innych chorób które mi doszły w trakcie :/

Tych chorób w wieku późniejszym się boję :/

No tak... niedługo zacznę wymiatać w kuchni :P

Kasza jaglana? matko... ja nie lubię kasz :/ ...... Oj będę miała ciężką przeprawę sama ze sobą :(
A jeszcze Ci napiszę że mam dość słabą psychę, mam nadzieję że się nie podłamię dodatkowo bo co roku mam depresję sezonową i to mi wystarcza :029:

Jestem ciekawa tego tycia....ech :029:

Dziękuję Ci za wsparcie w tej trudnej dla mnie chwili <całus>
I czekam na więcej ;)

A jeszze mam pytanie....... Jak sobie radzisz idąc na imprezę lub na grilla ?
Lub gdziekolwiek.....co wtedy jesz? Zabierasz swoje z domu ? :029: :029: :029:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

na szczęście probiotyki to nie leki :) bierz na zdrowie.

to nie jest tak, że na nie bankowo zachorujesz!! poza tym to nie zależy od wieku np. autoagresję w jelitach mogą mieć nawet noworodki. po prostu mając jedną zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną, zazwyczaj lekarze inaczej podchodzą do takiego pacjenta (dogłębniej, ostrożniej dobierają leczenie, więcej badają), co jest istotne w rozwiązaniu problemu.

oczywiście, że będziesz wymiatać, szczególnie młode mamy ewoluuują tu na masterchefów g:D

a jadłaś kiedyś jaglaną? przyzwyczaisz się. kubki smakowe potrzebują 5-7dni na "polubienie". szarlota z kaszy jaglanej to ciasto nr 1 na każdą okazję według rozkazów mojej glutenowej rodziny. :sylwester: :burger:

nie nastawiaj się, że utyjesz. nie myśl w ten sposób. może właśnie schudniesz, odżywisz komórki optymalnie, dostarczysz tego co niezbędne i metabolizm dzięki temu się usprawni? ważysz prawidłowo, więc jest dobrze. moim zdaniem jeśli przybędzie masy - to nieznacznie. zobaczymy. ostatecznie: lepsze kilka kilogramów niż to, co się dzieje teraz, prawda?

słabą psychę w pewnych momentach życia ma każdy. i ma do tego PEŁNE PRAWO. a depresję to chyba już wszyscy? i też mamy do tego prawo.

dobrze mówisz- najgorsza walka jest ta z samym sobą. jesteśmy swoimi największymi wrogami.

ale dasz radę. początki są zawsze najgorsze. ale potem będzie malinowo :pig:




na imprezki zabieramy swoje żarło, co by zwykli śmiertelnicy poznali smak zdrowego lepszego życia :sylwester:

warzywa i owoce są BG, więc z tym problemu nie ma. czyste (lub posolone) mięso z folii z grilla, niedoprawione szaszłyki, ziemniaki/cukinia z folii itd są BG.

Keczup i inne sosowate firmy Roleski, Heinz i Mc Donald's są BG.

na rynku i to nawet w najpopularniejszych dyskontach jest spory wybór kiełbas, parówek, wędlin BG.

Cydry, wiele wódek i wino są BG.

jest mnóstwo możliwości, opcji i pomysłów. na forum znajdziesz wszystko :)
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

Leeloo ... jesteś wielka g:D <roza>

Teraz mam brzuch wydęty (bardzo) napisze Ci co dzisiaj jadłam ...
na śniadanie 3 wafle sonko z masłem i dżemem własnej roboty , kawa z mlekiem.
na obiad suche ziemniaki ogórek konserwowy i fasolka szparagowa bez bułki
potem 2x wafle
jabłko
kolacja 3x wafel z masłem i niedawno 2x wafel
dwie herbaty
Brzuch mam nadety gazy w środku latające po jelitach :029:
czasami mam serdecznie dość, wyglądam jak bym była w 5m ciąży ;( ;(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

ogólnie to trochę mało zjadłaś, prawie w ogóle białka nie ma, tłuszcz jedynie z masła i odrobiny mleka, dużo węglowodanów..niezbilansowane to wszystko.
bardzo mało płynów- musisz więcej pić.
ogórek konserwowy podrażnia przez ocet w składzie.
możesz mieć problem z ziemniakami (alergia, nietolerancja). ja na przykład nie mogę ziemniaków, zwłaszcza świeżych.

lub ponieważ dieta jest wysokowęglowodanowa, bogata w warzywa, owoce- może to być problem z trawieniem Fermentowanych Oligo-, Di- i Mono-sacharydów oraz Polioli tzw. FODMAPS.

związki zaliczane do FODMAPS:
- fruktoza - w owocach i słodzikach. Fruktoza jest lepiej przyswajana w obecności glukozy, a do grupy produktów zawierających więcej fruktozy niż glukozy należą: jabłka, wiśnie, winogrona, gruszki, arbuzy, dojrzałe banany, suszone owoce, szparagi, przetwory pomidorowe, słodziki, miody, przetwory owocowe, syrop z agawy i wszystkie produkty z syropem fruktozowym
- laktoza
- galaktoza - głównie w warzywach strączkowych
- fruktany - oligosacharydy złożone z łańcucha fruktozy, łatwo fermentujące. To przede wszystkim warzywa: kapusta, czosnek, por, przetwory pomidorowe, brokuł, brukselka, zielony groszek, cebula.
- poliole - czyli sorbitol, ksylitol, mannitol itd. Najczęściej wykorzystywane są jako słodziki. Są też w: awokado, brzoskwiniach, wiśniach, porzeczkach, śliwkach, gruszkach, arbuzie, kalafiorze, selerze, grzybach

natomiast gluten mógł być w herbacie lub z zanieczyszczenia w glutenowej kuchni - naczynia, sztućce, deska.. no i jest surowe mleko krowie :kosci:

probiotyk powinien pomóc, jeśli jest przerost flory jelitowej (powodujący gazy, wzdęcia, przelewanie)

jak widzisz dużo potencjalnych wrogów
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Anula80 »

dziobak pisze:Kasza jaglana? matko... ja nie lubię kasz :/ ...... Oj będę miała ciężką przeprawę sama ze sobą :(
A próbowałaś tej kaszy? Jest przepyszna, dla mnie o wiele smaczniejsza od gryczanej na przykład :) A quinoa, inaczej komosa ryżowa, ta to jest dopiero dobra. Koniecznie spróbuj, naprawdę polecam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

To jest jakiś kosmos dla mnie ......... to co napisałaś :(
W ogóle jakaś czarna magia ....

To co mam zjeść na sniadanie żeby nie było węglowodanów , czuję że waga codziennie idzie mi do góry

Nie mam jeszcze zakupionych produktów bezglutenowych i chyba nic nie będę jadła tylko woda mi zostaje
czy herbata granulowana może mieć gluten ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

podpisuję się pod postem Anuli! :)

nie chodzi by wyeliminować wszystkie węgle, tylko zbilansować ich podaż i jeść te, które nie powodują takich dolegliwości. zacznij brać probiotyki, wyeliminuj całkowicie gluten, mleko i przetwory. jeśli po tym nie będzie żadnej poprawy z jelitami (w co szczerze WĄTPIĘ), to wtedy zajmiemy się FODMAPS.

ale faktycznie waga rośnie? mimo biegunek i złego wchłaniania? a jak hormony tarczycowe i płciowe? czy badałaś cukier na czczo i po obciążeniu?

musisz zawsze czytać składy, etykiety produktów. jeśli herbata ma w składzie aromaty nieznanego pochodzenia, to takiej nie pijemy, bo może być gluten jako ich nośnik.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

Byłam w sklepie ze zdrową żywnością ...kupiłam śmietankę ryżową do kawy ... i ciastka bezglutenowe ...ale okazało się że mają mleko ( nie wiem jakie) zjadłam kilka ciastek i dwie śliwki i już mnie brzuch boli :(
Teraz nie wiem od czego...Muszę chyba pomału kontrolować i po jednej rzeczy jeść jak dzidziuś czy akceptuję to czy nie.
Kawa z tą śmietaną ... :/ takie lekkie blee, chyba się przyzwyczaję :029:

Z wagą to może i przesadziłam ... jutro rano się zważę dla pewności.

Dzwoniłam do lab. jaki koszt tego badania tTG, IgG ... 80zł +40zł= 120 zł ....jutro idę robić :/
Cukru nie badałam na czczo, w ogóle nie badałam ...
Ja już mam tyle tego że nie mam sił robić kolejnych badań i za wszystko płacić :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

skoro było mleko i jeszcze zagryzłaś śliwkami, to raczej od tego. zamiast śliwek, jabłek i tego typu surowych owoców spróbuj jeść banany, ale te bardziej zielone.
i pamiętaj o czytaniu składu. mleko czy serwatka niestety jest w wielu produktach. ale są takie, które ich nie mają. wiele osób nie może mleka, a prawie wszyscy celiacy (z uszkodzonymi kosmkami lub bez nich) na początku są też na diecie bezmlecznej/bezlaktozowej.

przyzwyczaisz się, dużo tez od Twojego nastawienia zależy.

badanie ma być tTG w klasie IgG, a nie tTG i IgG. podejrzewam, że cena w takim razie to 80zł. i jak pisałam, nie musisz tego badać. to ja bym zrobiła będąc w takiej sytuacji, ale ja to ja g:)

możesz poprosić rodzinnego o skierowanie na badanie krzywej cukrowej (i najlepiej też insulinowej). powiesz, że m.in. masz napady na słodkie, czujesz że tyjesz itd. właśnie przez to, że już masz tyle na barkach, powinien na Ciebie dmuchać i chuchać, co za tym idzie- badać. tak sądzę. ale to ja g:P
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

Co do badania to jutro się dowiem czy czegoś nie pomyliłam
Ale jak jej mówiłam że jaki koszt badania tTG w klasie IgG to powiedziała że 80 i 40 zł więc nie wiem

Czytałam ale wiesz jeszcze jestem zielona :)

Mięczak jestem ... aż beczeć mi się chce, kurcze...

Dzisiaj jadę z emkiem do znajomego który ma córkę bg i prowadzi sklep z taką żywnością, to emka kolega więc może mnie bardziej oświeci
i będę miała jakiś rabat na chleb bo w tym sklepie co dzisiaj byłam chlebuś bg kosztuje 17 zł i dostarczają go raz na tydzień :/

Sorki że tak przynudzam :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

chyba coś babka pomyliła, może zrozumiała, że pytasz o 2 oddzielne badania, bo samo IgG też się bada. okaże się jutro :)

nie ma co beczeć, zawsze mogło być gorzej ;) dasz radę, powtarzam.

fantastycznie, to masz super wtykę. mówisz, że jesteś bezmleczna i bezglutenowa i na pewno znajomy będzie miał takie produkty w ofercie. 17zł za chleb? nieeeee, to takich rarytasów my tu raczej nie jadamy :P
kup sobie mix mączny do wypieków (np. Schar ok. 13zł) i zrób sobie bułeczki na kilka dni. na forum jest milion przepisów na takie bajery.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: pn 22 wrz, 2014 09:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

Co do przepisów to już coś niecoś czytałam tutaj :)

A jeszcze chciałam zapytać bo wczoraj i dzisiaj nie jadłam nic glutenem, idąc jutro na badanie mam dzisiaj zjeść bułkę lub chleb żeby było coś we krwi?
czy jeszcze nie zdążyło wyparować ?

Tak tak, mamy takiego znajomka :) prowadzi sklep Scharp czy jakoś tak, żywność niemiecka :)
ODPOWIEDZ