dwulatek i celiakia??? pomocy

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: dwulatek i celiakia??? pomocy

Post autor: Leeloo »

bardzo dobry jakościowo makaron Sam Mills z kukurydzy masz w Biedronce, za naprawdę małe pieniądze. Makaron ryżowy lub z fasoli mung Tao Tao też jest pyszny i tani. Teraz masz w Lidlu 3 rodzaje makaronu BG w bardzo niskiej cenie. Można zapełnić półki na kilka tygodni ;)

chleb jest faktycznie droższy, ale bez niego da radę, wafle ryżowe i kukurydziane są super zamiennikiem, no i oczywiście można samemu piec chleb/bułki i zamrażać na zapas.

wymieniłabym tylko patelnię jeśli macie jakąś starszej daty, wyszorowała wszystkie garnki i sztućce.
alutak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: alutak »

Mam jeszcze jedno pytanie. Krzyś nie chce chodzić a jak chodzi to bardzo ostrożnie nie wiem czy to od celiakii czy mam szukać innej przyczyny. Nie mam już pomysłu. Maly nadal jest apatyczny już nie maj na to siły
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

może upadł, zbił sobie coś? albo zwichnął, złamał? obejrzyj go dokładnie, czy nie ma siniaków, spójrz na pupę i odbyt czy nie ma tam jakiejś rany. nie skarży się na nic?

jak Wam idzie dieta?
alutak
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie nic się nie skarży i nie upadł siniaków nie ma. Chodzić nie chce od czasu szpitali a mam wrażenie że jak idzie to mu ciężko tak jakby nie miał siły. Bawić też się nie chce już nie wiem co mam robić jestem zrozpaczona
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

poszłabym do lekarza, nie ma co szukać na oślep. nie zbada krew, mocz, kał. czasem od b. dużego braku witaminy D moga być takie objawy. Dziecko długi czas nic nie wchłaniało i teraz jest na etapie regeneracji, może mieć niedobory minerałów, witamin, także nic dziwnego, że nie ma sił.

co je i pije?

skóra się łuszczy? ma zajady? jak naciśniesz np. łydkę to zostaje ślad, czy szybko wraca do pierwotnej formy?

jak z wypróżnieniami?
alutak
Nowicjusz
Nowicjusz

Wypróżnia się codziennie. Je chlebek wędlinę paróweczki ziemniaki trochę mięsa skubie i pije dwa razy dziennie mleko
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a owoce, warzywa? woda, soki owocowo-warzywne, orzechy?

z tego co piszesz je mocno przetworzone i chemiczne produkty, nie ma skąd brać kluczowych składników. Mleko na początku diety też nie jest wskazane, w zależności jaki stopień dostał w biopsji.
alutak
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie mieliśmy biopsji ponieważ w badaniu krwi na przeciwciała mieliśmy je bardzo wysokie w związku z tym stwierdzono że nie jest potrzebna biopsja ale wystarczy jeszcze zrobić badanie genetyczne. Krzyś nie je owoców i warzyw ale za to pije bardzo dużo soków. Póki co mamy problem z jedzeniem bo maly boi się że będzie znowu zwracał albo będzie go brzuszek bolał
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok rozumiem.

te soki robicie sami? czy Bobofruty?

często okazuje się, że człowiek pije aromat, barwnik i cukier, a nie sok. trzeba na to mocno uważać.

powolutku próbujcie rozszerzać dietę o to, co wymieniłam. dawać mu do rączki i jeść razem z nim. są różne spontaniczne zabawy z owocami i warzywami- pieczątki, zgadnij co to po kształcie/smaku/dotyku itd. Nie musi ich jeść, wystarczy, że poliże, dotknie, oswoi się.
jest mnóstwo fajnych pomysłów w necie na podawanie posiłków, żeby dziecko z chęcią zjadło (jeśli nie znajdziesz, to napisz).
alutak
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo dziękuję za rady. Mam nadzieję że to faktycznie wit. D nam namieszała
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie ma sprawy. naprawdę zabrałabym go do lekarza i poprosiła o skierowanie.

niby jest po lecie, więc witamina D powinna być zgromadzona na odpowiednim poziomie, ale wiadomo jak bywa. jeśli jest apatyczny to też kwestia żelaza i ferrytyny. Praktycznie wszystko tu podchodzi, dlatego tak ważna jest podaż witamin i minerałów. Przy ich niedoborze pojawia się też totalny brak łaknienia.
alutak
Nowicjusz
Nowicjusz

Akurat apetyt to ma. W poniedziałek pójdę do pediatry. Nie będzie to wizyta przyjemna bo mały nienawidzi lekarzy
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

no to chociaż tyle dobrego :D

ja też nienawidzę wizytek ;) trzymam kciuki!
Kcal
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kcal »

a suplementujesz malucha żelazem? Może apatyczność i niechęć do chodzenia jest skutkiem anemii. Gdybyś miała jakieś pytania to pytaj, mamy dzieci w podobnym wieku (mój ma 17 mc) więc służę pomocą. Na diecie jesteśmy od 4mc.

Jeżeli chodzi o kostki rosołowe, radzę je odstawić. Do zup można dodawać więcej warzyw. Gwarantuje że zupka będzie lepsza i zdrowsza. Na soki też radzę uważać, szczególnie na Kubusie, mój maluch po Kubusiu baby wymiotował. Podobno używają jakiś zagęstników których nie wymieniają w składzie.
ODPOWIEDZ