Wyniki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki

Post autor: Nataliaaa »

Witam,
Proszę o interpretacje wyników badań:
Przeciwciała tTG IgA: <2, przy normach:
<20 wynik ujemny
>=20 wynik dodatni
W klasie IgG: 0,04, wg. podanych norm wynik jest ujemny.
Od dwóch lat mam zdiagnozowana chorobę Hashimoto, choruje od 26 r.ż. Wiem, ze choroby autoimmunologiczne się lubią, dlatego zrobiłam badania w kierunku celiakii. Czy w/w wyniki wystarcza aby wykluczyć chorobę trzewną czy potrzeba czegoś jeszcze? Czytałam iż przy Hashimoto powinnam wykluczyć z diety gluten, wiecie coś na ten temat?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Wyniki

Post autor: pleomorfa »

Aby wykluczyć chorobę trzewną konieczny jest wynik biopsji dwunastnicy przeprowadzanej w trakcie gastroskopii.

Spożywanie glutenu może potęgować reakcję autoimmunologiczną na tarczycę. Dlatego też zaleca się, aby osoby z Hashimoto przeszły na dietę. Choroba się wtedy nie cofnie, ale jest to sposób zapobiegania dalszemu jej rozwojowi.

Masz jakieś objawy?
Badania zasugerował Ci lekarz czy to Twoja inwencja?
Chorujesz na coś jeszcze?
Jakieś choroby w rodzinie?
Robiłaś badanie IgA ogółem? (gdy IgA ogółem jest poniżej normy to badania przeciwciał w tej klasie mogą wyjść fałszywie ujemnie)
Jak wygląda morfologia, żelazo ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Badania zrobiłam z własnej inicjatywy. Nie mam typowych objawów ze strony układu pokarmowego jak chudniecie czy biegunki, natomiast mam częste bóle głowy, dużo śpię, czuje zmęczenie, ale to takze typowe dla chorób tarczycy...
W kierunku choroby trzewnego robiłam tylko te parametry, które podałam. Morfologia zwykle w normie, hematokryt tylko b. lekko poniżej normy, czasem akurat w dolnej granicy normy, samego żelaza nie badałam.
Nie choruje na nic poza tarczyca, a przynajmniej nic mi o tum nie wiadomo ;) W rodzinie tez choroby tarczycy.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Bardzo mądrze zrobiłaś :)
Objawy nie muszą być ze strony ukł. pokarmowego.

A jak wygląda hemoglobina? Przydałoby się dobadać żelazo (i przy okazji ferrytynę czyli zbiornik żelaza w organizmie), bo ten obniżony hematokryt mi się nie podoba.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

a jak witamina D?
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Jutro idę badać TSH, zrobię od razu parametry, o których mówicie. Jak będę miała wyniki to uzupełnię dane :)
Hemoglobina w dolnej granicy normy (12,4 przy min. 12).
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam juz wyniki, są w normie :)
Żelazo 147 (norma 33 - 193)
Ferrytyna 69,31 (norma 13 - 150).
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Tez mialam potworne bole glowy, doszlo do tego, ze rano wstawalam od razu tabletka, po 5 godzinach nastepna i pozniej nastepna.
3 dziennie bralam. Ciagle bylam zmeczona i spiaca, na diecie praktycznie od razu przestala mnie bolec glowa :) normalnie cud. Az ciezko mi uwierzyc, ze tak nagle taka poprawa, co prawda dalej bym spala i szybko sie mecze, ale mam tez problemy z sercem i to moze od tego, nie spomne juz o 2,5 letnim dziecku.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a wit. D nie badałaś?
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Wlasnie o tym zapomniałam...
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Przeglądam forum i przyznam, ze przeraża mnie restrykcyjność diety bg... Czy w moim wypadku dieta musi byc tak samo restrykcyjna jak w wypadku osób z choroba trzewną?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

A co Cię tak naprawa strachem, który element?
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

W zasadzie wszystko poza koniecznością odstawienia produktów z maka pszenna typu pieczywo czy makaron, nawet juz jestem w stanie sobie wyobrazic życie bez zwykłych pierogów ;) ale najtrudniejsze wydają mi sie kwestę małych/śladowych ilości glutenu np. w sosach, słodyczach, które na pierwszy rzut oka glutenu nie maja, jogurty etc.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

dasz radę, jak my wszyscy :) od tego jest forum.
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Jeszcze pytanie odnośnie badania witaminy D - czy badanie ma sens tylko przed przejściem na dietę bg?
ODPOWIEDZ