bóle brzucha mimo diety
Moderator: Moderatorzy
bóle brzucha mimo diety
Córka mimo diety ma codzienne bóle brzucha. Może macie jakieś pomysły i rady bo mi już ręce opadają 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: bóle brzucha mimo diety
Mój syn miał codziennie bóle brzucha i doszłam do tego, że mogą być one po zwykłym mleku. Zaczęłam do płatków śniadaniowych dawać mu ryżowe i się skończyło. Nie odstawiłam nabiału całkiem, tylko ograniczyłam. Teraz od czasu do czasu narzeka, że go brzuch boli, ale nie codziennie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
czy można zastąpić mlekiem bez laktozy ? córka uwielbia kaszkę kukurydzianą i płatki ryżowe na mleku
do tego jest jej niedobrze i mówi ze jakby miała wymiotować , czy to są normalne objawy celiaki ?
do tego jest jej niedobrze i mówi ze jakby miała wymiotować , czy to są normalne objawy celiaki ?
a dlaczego córka jest na diecie bezglutenowej? jak długo jest na diecie?
CO JE NA CO DZIEŃ?
od kiedy są bóle?
mleko krowie wywalić z diety - w rossmannie czy auchan macie mleko ryżowe, w Biedronce mleko sojowe. Kokosowe z puszki też jest fajne.
Można też robić mleka roślinne samemu w domu np. z kaszy jaglanej
CO JE NA CO DZIEŃ?
od kiedy są bóle?
mleko krowie wywalić z diety - w rossmannie czy auchan macie mleko ryżowe, w Biedronce mleko sojowe. Kokosowe z puszki też jest fajne.
Można też robić mleka roślinne samemu w domu np. z kaszy jaglanej

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
U nas mleko bez laktozy nie zdało egzaminu, dalej go bolał brzuch. Kokosowe mu nie smakowało, ale na szczęście podpasowało mu mleko ryżowe
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Córcia jest na diecie od 3 miesięcy , stwierdzona celiakia
ciągłe bóle brzucha od marca i tak prawie dzień w dzień
kupujemy jej oczywiście rzeczy bezglutenowe ale boję się że byt mało jest to drastyczne , mimo że ma swoje półki swoje masło , deskę to i tak się boję że przy obiadach popełniam jakieś błędy. Czy swoje naczynia i garnki tez powinna mieć czy nie dać się zwariować ?

kupujemy jej oczywiście rzeczy bezglutenowe ale boję się że byt mało jest to drastyczne , mimo że ma swoje półki swoje masło , deskę to i tak się boję że przy obiadach popełniam jakieś błędy. Czy swoje naczynia i garnki tez powinna mieć czy nie dać się zwariować ?
Można wymienić, zwłaszcza patelnie, kupić jeden garneczek. Na pewno oddzielna deska, maselniczka, słoiki.
-
- Forumowicz
My wymieniliśmy patelnie - zwłaszcza teflonowe trzeba wymienić, kamień do pizzy (jeżeli używasz), deska do krojenia, durszlak, sitko. Jeżeli korzystacie z tej samej maselniczki, słoiczka z dżemami, nutellą, czymkolwiek co ma kontakt z nożem i chlebem - wy macie swoje i córka swoje. Nawet gabka do wycierania stołu i okruszków chleba czy mycia naczyń glutenowych.
Jeżeli pieczesz ciasta glutenowe i bezglutenowe w tych samych foremkach, to przestań, córce musisz kupić nowe. My wprowadziliśmy taki właśnie rezim - mimo że glutenu mieliśmy BARDZO mało w domu i poprawa jest znacząca.
Sprawdź wszystkie leki, pastę do zębów.
Nie dajesz się zwariować. Szukasz przyczyny bólu brzucha dziecka.
Mleko bez laktozy MA laktozę. Każdy ma inny stopień przyswajalności laktozy, przy nietolerancji, (tak jak glutenu). Jednemu ilość z produktów laktozy z produktów bezlaktozowych nie zaszkodzi (tak jak z masła) a innym tak.
Jeżeli pieczesz ciasta glutenowe i bezglutenowe w tych samych foremkach, to przestań, córce musisz kupić nowe. My wprowadziliśmy taki właśnie rezim - mimo że glutenu mieliśmy BARDZO mało w domu i poprawa jest znacząca.
Sprawdź wszystkie leki, pastę do zębów.
Nie dajesz się zwariować. Szukasz przyczyny bólu brzucha dziecka.
Mleko bez laktozy MA laktozę. Każdy ma inny stopień przyswajalności laktozy, przy nietolerancji, (tak jak glutenu). Jednemu ilość z produktów laktozy z produktów bezlaktozowych nie zaszkodzi (tak jak z masła) a innym tak.