Celiakia a ciąża 2

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Neti_77
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Celiakia a ciąża 2

Post autor: Neti_77 »

reta, coś mi dziś forum nie chodzi jak należy :/ piszę kolejny raz, wcześniejszy wpis chyba wpadł w czarną dziurę ;)

Hejnał Miłe/Mili - nie było dziś mojego wyniku testu Pappa, jutro przekażą mi telefonem - ehhh... dobrze, że choć Małe zobaczyłam na ekranku i posłuchałam serdunia - chyba jestem uzależniona od tego dźwięku :) uspokaja i wycisza... Doktorka na szczęście nic nie zaniepokoiło na obrazie usg, odrobinę odetchnęłam i czekam... kciuki potrzebne.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

są kciuki, są czirliderskie ponponsy, są fluidy w powietrzu!!! :pig:
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: sandyy »

[quote="Leeloo"]są kciuki, są czirliderskie ponponsy, są fluidy w powietrzu!!! :pig:[/quote]

Sa sa!!
I to zespolowy uklad :bunny:

Bedzie wszystko dobrze :)
Magda79
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Magda79 »

Neti jak usg wygląda dobrze to test Pappa też na pewno jest ok, w sumie to obraz usg jest tam najważniejszy :)
obraz maluszka i serduszko bezcenne :)
trzymam kciuki za was
na kiedy masz termin ?
GOSIASIT
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: GOSIASIT »

Magda nie biorę typowego żelaza, ale w moich witaminach jest żelazo, chociaż po tym jak wyniki mi spadają to chyba śladowe ilości. Mam jeszcze miesiąc na podciągnięcie się dietą, jak to się nie uda wtedy tablety, także pewnie moje dupsko też się zamknie, ale może to i dobrze, bo od kilku dni mam mega biegunkę, chyba od soku z buraków albo może od herbaty (saga-pigwa z truskawką), bo te dwie rzeczy są nowością w diecie.

Teraz jak piszesz to przypomina mi się o herbacie żelazie, kurde może przez to spadają mi wyniki, bo ja poza ciążą nie piję herbaty wcale, a teraz z braku laku to herbatę wciągam, bo tak to litry kawy piłam..teraz tylko mała kofeinowa dziennie to maks i jedna bezkofeinowa.

Termin mam na 3 lutego, a ty?
Magda79

oj 3 luty już tak blisko , zleci raz dwa :)
ja mam na koniec kwietnia, na 29, na 1 i 4 maja, zależy które badanie usg brać pod uwagę, bo z racji mojego pokręconego ostatniego cyklu nie ma się co posiłkować datą OM.
żelazo chyba generalnie źle się wchłania z takich tabletek ogólnych z witaminami, tym bardziej że tam pewnie jeszcze inne minerały też są.
MI lekarz kazał teraz paść się wołowiną, jakoś w ogóle nie mam ochoty na nią,
chyb a że poproszę teściową o zrazy, niezła jest w te klocki ;), szpinakiem i burakami, ale po ostatniej wpadce z burakami i siusianiem na czerwono nie mogę na nie patrzeć ;). Zobaczymy co za miesiąc w badaniach wyjdzie, pewnie Hg mi spadnie i skończę n a żelazie do ssania :/.

Ja herbaciara jestem straszna, potrafię wypić i 8 dziennie, to jest dla mnie jak narkotyk, gdybym miała ją odstawić to bym chyb a umarła , teraz przynajmniej staram się nie pić mocnej, no i wielbię earl greya ale boję się o te aromaty.
Gosia a z Sagi to raczej bym zrezygnowała, podobno ciężko stwierdzić co w niej siedzi, znajdź pewniejszą herbatkę, jest tu gdzies temat o nich ;)
GOSIASIT
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: GOSIASIT »

No właśnie bardzo blisko niecałe 3 miesiące :-)też mam na 1, 3 i 5 lutego więc sugeruje się środkową.
Ja własnie bałam się że po soku będę sikać na czerwono i nie będę wiedziała kiedy to krew a kiedy sok, bo cały czas erytrocyty w moczu są. Ale o dziwo mocz jest ok tylko kupa czarna jak po żelazie albo przy krwawieniu z przewodu pokarmowego. A żelazo to chyba ogólnie źle się wchłania ze wszystkiego, wiem że powinno się żelazowe produkty łączyć z nabiałem jest lepsza przyswajalność.
Ja piję dużo herbaty nawet około 10 ale ziołowych nie czarnej, np rumianek, mięta, melisa, pokrzywa...no i kawka musi być!
No bo sama już nie wiem czy to saga mi szkodzi czy sok.

A popołudniu jadę na masaż twarzy z maseczkami do spa, prezent ślubny hehe się wybyczę przez godzinę.
Magda79

żelazo łączyć z nabiałem ?? pierwsze słyszę, z tego co wiem to jest właśnie odwrotnie bo wapń z nabiału i żelazo wzajemnie sobie utrudniają wchłanianie, ale do szkoły chodziłam dawno temu to może i nie wszystko pamiętam hmm, mądre głowy niech się wypowiadają ;)
żelazo na pewno należy z witaminą c łączyć, ale co więcej to nie pamiętam, na pewno żadne herbaty kawy, szczaw, kakao bo to zawiera szczawiany, oraz duża ilość błonnika też może utrudniać wchłanianie.

Prezent super, nalezy ci się , odpoczywaj na zdrowie :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

żelazo łączymy z sokiem pomarańczowym (najlepiej!), owocami, zielonymi warzywami - bogatymi w wit. C i kwas foliowy ułatwiające wchłanianie żelaza.
nigdy z herbatą, kawą i mlekiem/jego przetworami-> przerwa przed i po podaniu Fe to jakieś 1.5-2h, potem już można chlusnąć używkę/jogurt itd.
Neti_77
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Neti_77 »

Wynik z krwi mam nieprawidłowy (pewnie białko Pappa i B-hcg poniżej normy), przez telefon dowiedziałam się tylko, że ryzyko Zespołu Edwardsa jest 1:43, w poniedziałek usłyszę szczegóły i umówię się na amniopunkcję; ode mnie tyle, może jak się trochę pozbieram to się odezwę... uważajcie na siebie!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Neti, trzymaj się Kochana, w miarę możliwości bez dodatkowego stresu i nakręcania, bo to NIC POŻYTECZNEGO nie da.

w poniedziałek będzie rozmowa z lekarzem i do tej pory spróbuj się wyłączyć. my tu murem za Tobą i z Tobą <całus>
Awatar użytkownika
sandyy

Post autor: sandyy »

Neti, spokojnie. Sprobuj (wiem, ciezko) nie nakrecac sie...
Pogadasz z lekarzem, moze cos sie wyklaruje...
Jesli chcesz ponarzekac to sie nie wahaj :)
Magda79

Neti dużo spokoju ci zyczę, na pewno wszystko wyjaśni się na plus.
Trzymam kciuki za was.

Ja dziś miałam wypoczywać a znowu - zakupy sprzatanie, obiad itd, nie da się odpocząć jakoś
w dodatku przez zatkane zatoki nie mogę leżeć bo mnie zaraz głowa boli. w nocy jest masakra, ciągle sie budzę z tępym bólem, zakupiłam sobie sinupret i nawet to jakoś nie działa, poszłabym do lekarza ale lekarze w ciąży zwalają wszytsko na siebie nawzajem i nie chcę leczyć.
idę sobie dalej poflikać ;)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Madzia, to może zaserwuj sobie inhalację?

http://bol-glowy.wieszjak.polki.pl/zato ... atoki.html
Magda79

a wiesz że nie pomyślałam o tym
mam co prawda tylko olejek olbas, ale może się nada
ODPOWIEDZ