Badanie krwi i biopsja w Warszawie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Loczek
Nowicjusz
Nowicjusz

Badanie krwi i biopsja w Warszawie

Post autor: Loczek »

Mam sporą niedowagę (170 cm wzrostu i 43 kg wagi). Mam 26 lat. Podejrzewam u siebie celiakię. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć, gdzie i jakie badania powinnam zrobić, żeby sprawdzić, czy mam rację? Czy na tego typu badania muszę mieć skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu albo specjalisty? Mieszkam niedaleko Warszawy, więc interesują mnie szczególnie namiary na stolicę.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, za którą będę bardzo wdzięczna. Mam już dość ciągłego wyśmiewania się co poniektórych z mojej chudości, na którą nic nie mogę poradzić :( Lekarzy też wielu już odwiedziłam i żaden nie potrafił mi pomóc. Smutne to, ale prawdziwe.
Reni
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Jesli nie chcesz sie blakac od lekarza do lekarza to najprosciej zrobic w laboratorium na Wilczej(bodaj Nadzieja; maja str. www) markery celiakii za jakies 100zl (moze ciut wiecej) i z tym wynikiem w reku dopiero sie zastanawiac co dalej. W 2tyg bedziesz wiedziala przynajmniej tyle ile przecietny pacjent lekarza panstwowego po 2-3 m-cach...
Markery z krwi zrobisz bez skierowania, biopsje ew juz ze skierowaniem, ale to pozniejsza sprawa.
Loczek
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki

Post autor: Loczek »

Anakon - wielkie dzięki za odpowiedź.

Mam nadzieję, że za następną pensję uda mi się zrobić badania.

[ Dodano: Pon 15 Maj, 2006 18:35 ]
Zapomniałam jeszcze o coś zapytać. Przez ostatnie dwa miesiące stosowałam "na własną rękę" dietę bezglutenową. Na tym forum dowiedziałam się, że nie ma sensu wykonywać badań mających zdiagnozować celiakię będąc jednocześnie na diecie, bo będą zafałszowane. Stąd moje pytanie: na jak długo powinnam wrócić do diety glutenowej, żeby badanie było miarodajne?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Reni
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Troche zle sie stalo...przynajmniej m-c, lub jesli beda objawy niekorzystne to szybciej, ale niektore organizmy potrzebuja duzo wiecej czasu by markery sie pojawily....w kazdym razie moze po m-cu sprobuj, ale ja gwarancji niestety na to dac nie moge...
ODPOWIEDZ