Czy mam celiakię???
Moderator: Moderatorzy
Re: Czy mam celiakię???
No ja już po swojej pierwszej w życiu gastroskopii..... i mam nadzieje że ostatniej. Strasznie źle to badanie zniosłam.
Ale do rzeczy...
Żołądek ok, podobno bardzo ruchliwy:) w jelitach na oko nie widać nic co wskazywałoby na celiakie, ale dopiero po wynikach wycinków się okaże.
Został wzięty jeszcze wycinek z przełyku bo mam jakieś, coś co wskazuje na refluks. Podobno nic strasznego.
Wyniki za ok dwa tygodnie.
Od jutra dieta bezglutenowa, pierwsze zakupy już za mną. Nie powiem, żeby były łatwe:)
Lekarka powiedziała mi coś takiego o czym teraz cały czas myślę, że to że mam przeciwciała nie znaczy że mam celiakię i dopiero wycinki pokażą. Powiedziała, że mogę mieć przeciwciała, a nie mieć celiaki. Możliwe, że tak jest??? zdarza się tak??
Bo teraz już chyba wolę żeby wyszła ta celiakia bo wtedy dieta bezglutenowa, pół roku i kolejne starania o dziecko jak będzie dobrze, a jak wycinki nie potwierdzą celiaki to co dalej?
Ale do rzeczy...
Żołądek ok, podobno bardzo ruchliwy:) w jelitach na oko nie widać nic co wskazywałoby na celiakie, ale dopiero po wynikach wycinków się okaże.
Został wzięty jeszcze wycinek z przełyku bo mam jakieś, coś co wskazuje na refluks. Podobno nic strasznego.
Wyniki za ok dwa tygodnie.
Od jutra dieta bezglutenowa, pierwsze zakupy już za mną. Nie powiem, żeby były łatwe:)
Lekarka powiedziała mi coś takiego o czym teraz cały czas myślę, że to że mam przeciwciała nie znaczy że mam celiakię i dopiero wycinki pokażą. Powiedziała, że mogę mieć przeciwciała, a nie mieć celiaki. Możliwe, że tak jest??? zdarza się tak??
Bo teraz już chyba wolę żeby wyszła ta celiakia bo wtedy dieta bezglutenowa, pół roku i kolejne starania o dziecko jak będzie dobrze, a jak wycinki nie potwierdzą celiaki to co dalej?
Lekarka nie ma racji. Jezeli masz przeciwciala charakterystyczne dla celiakii, to celiakie masz, i juz.
Czesto natomiast sie zdarza odwrotnie - jest celiakia, mimo braku przeciwcial.
Czesto natomiast sie zdarza odwrotnie - jest celiakia, mimo braku przeciwcial.
Dokładnie jak pisze Sheep.
Istnieje możliwość, że biopsja nie pokaże zmian charakterystycznych dla celiakii, bo zwyczajnie NIE ZDĄŻĄ się jeszcze zrobić, może to być początek choroby widoczny we krwi,ale jeszcze nie w jelitach.
Gratuluję przetrwania badania!
Istnieje możliwość, że biopsja nie pokaże zmian charakterystycznych dla celiakii, bo zwyczajnie NIE ZDĄŻĄ się jeszcze zrobić, może to być początek choroby widoczny we krwi,ale jeszcze nie w jelitach.
Gratuluję przetrwania badania!
No ja już mam wyniki gastroskopii.
Opis jest długi więc nie będę go całego przepisywać
Najważniejsze "Fragmenty błony śluzowej dwunastnicy z cechami niemal całkowitego spłaszczenia kosmków i rozrostem krypt.... w całości obrast histopatologiczny przy zgodnych danych klinicznych może odpowiadać zmianom zachodzącym w błonie śluzowej jelita cienkiego w przebiegu celiakii typ IIIC"
Poza tym mam jakieś zapalenie przełyku, ale tym nie ma się co martwić przynajmniej według lekarki.
Za pół roku badanie przeciw ciał, a za rok gastroskopia.
No to pożegnałam się już z glutenem na zawsze:) jakoś tak liczyłam, że może był jakiś błąd w badaniach krwi, ale cóż dam radę:)
Zatem teraz będę stałą bywalczynią forum
Opis jest długi więc nie będę go całego przepisywać

Najważniejsze "Fragmenty błony śluzowej dwunastnicy z cechami niemal całkowitego spłaszczenia kosmków i rozrostem krypt.... w całości obrast histopatologiczny przy zgodnych danych klinicznych może odpowiadać zmianom zachodzącym w błonie śluzowej jelita cienkiego w przebiegu celiakii typ IIIC"
Poza tym mam jakieś zapalenie przełyku, ale tym nie ma się co martwić przynajmniej według lekarki.
Za pół roku badanie przeciw ciał, a za rok gastroskopia.
No to pożegnałam się już z glutenem na zawsze:) jakoś tak liczyłam, że może był jakiś błąd w badaniach krwi, ale cóż dam radę:)
Zatem teraz będę stałą bywalczynią forum

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Witamy na pokładzie 

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
huhu, no to spinamy poślady i regeneracji czas, start!
Bardzo dziękuję za miłe powitanie 

wczoraj zrobiłam kontrolnie badanie na pp transglutaminazę w klasie IgA bo te w lipcu wyszły mi wysokie (1280)
Dzisiejsze wyniki 99
to chyba dobrze po niecałych 5 miesiącach diety?
Bardzo się bałam, ze nie spadną wcale a tu taka miła niespodzianka.
Dzisiejsze wyniki 99

Bardzo się bałam, ze nie spadną wcale a tu taka miła niespodzianka.
Goga, gratuluję i oby do przodu! zbijemy cholerstwo do zera