Oprócz tego, że jestem Bezglutkiem mam też nietolerancję mleka krowiego i koziego w bardzo wysokim stopniu. Nie wolno mi jeść żadnych produktów mlecznych i zawierających laktozę. Jak sobie z tym problemem radzę piszę na moim blogu pod adresem:
A próbowałaś kapsułek z enzymami? Mnie trochę pomagają, ale mleko jem bardzo rzadko i tak.
Ja doskonale znam smak brudnej ściery, ojojoj, myślę, że mój organizm instynktownie chronił się przed nim i całe dzieciństwo nie znosiłam kefirów, maślanek, itp, dopiero przed trzydziestką trochę się zaczęłam przekonywać, ale powoli. A potem zaraz się okazało, że mam nie jeść.
Ja biorę "ENZYM LAKTAZA" - inaczej nie mogłabym brać lekarstw na nadcisnienie i na alergię. Są z laktozą. Dla innych są zamienniki bezlaktozowe, ale te trudno zastapić. Ja szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za mlekiem. W miarę zaostrzenia bardzo pachniały mi sery żółte i jadłam je. Bardzo źle się czułam. Teraz, gdy jestem czysta "laktozowo", te sery śmierdzą mi jak coś przypalanego... Chyba teraz działa instynkt - wreszcie
Pozdrawiam serdecznie
Dziś zastosowałam zamiast masła, pastę z awokado. W sieci sporo jest przepisów na tę pastę, a ja nie chcąc szukać, a mając dojrzałe awokado, wymyśliłam sama z tego co miałam w lodówce. Sama pasta.... hmmmm ... niespecjalnie mi smakowała, ale z pomidorem i cebulką lub wędliną i rzodkiewką- było całkiem smaczne. A awokado jest zdrowe ponoć.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
awokado jedno z najlepszych dóbr spożywczych, jakie istnieje. nie żałować sobie!! z awokado można zrobić prawie wszystko bardziej leniwi kroją je po protu na plasterki i kładzie zamiast masła. pasty to jest w ogóle szał, bardzo polecam.
Szkoda tylko, ze takie drogie . Ja zjadłam w postaci pasty, na jeden posiłek, prawie całe awokado, a zapł. 6 zł/szt. Wiem.... niby nie dużo ale w porównaniu ze smalcem lub masłem, które na dłużej wystarczy.... drogo wychodzi .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Viollu, u mnie w małym miasteczku awokado na placu targowym jest po 1zł/szt. w okresie jesiennym .
Może gdzie indziej byłoby taniej ?
A awokado to super rzecz.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Co robicie by awokado tak szybko nie czarniało? Nawet skropienie cytryną nie pomaga, niemal natychmiast po przekrojeniu robi sie czarne. Takie czarne masełko, mało apetycznie wygląda .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Cytryną nie, ale limonką powinno pomóc. A już na pewno pestka - jeżeli używasz połowy owocu, drugą połówkę zostawiasz z pestką i nie ściemnieje. Również w guacamole możesz włożyć pestkę i podobno będzie ok, gdyż stykanie pestki z miąższem powoduje brak odbarwień.
Mi ciemnieje kiedy zostawiam pestkę w połówce zostawionego awokado. Natomiast skropienie cyrtyną pomaga, ale dodaję sporo cytryny, tak z cwiartki. Guacamole mi nigdy nie ściemniało, ale całe było wymieszane z cytryną i innymi dodatkami.