Czy celiakia (dieta) bardzo utrudnia Wam życie ?
Moderator: Moderatorzy
Re: Czy celiakia (dieta) bardzo utrudnia Wam życie ?
ewach,
1. o naleśnikach mamy sporo wątków np:
viewtopic.php?f=19&t=6513&hilit=nale%C5%9Bniki
viewtopic.php?f=18&t=6675&hilit=nale%C5%9Bniki
i tam w razie czego pytaj o kwestie czysto kuchenne, przepisy, proporcje itd.
2. wszystko jest do załatwienia, trochę telefonów i rozmów będzie, ale nie jest niewykonalne. Aga Mama Olka niedawno o tym pisała:
viewtopic.php?f=11&t=6517&p=82588&hilit ... %99#p82588
viewtopic.php?f=10&t=6388&hilit=szko%C5%82a
1. o naleśnikach mamy sporo wątków np:
viewtopic.php?f=19&t=6513&hilit=nale%C5%9Bniki
viewtopic.php?f=18&t=6675&hilit=nale%C5%9Bniki
i tam w razie czego pytaj o kwestie czysto kuchenne, przepisy, proporcje itd.
2. wszystko jest do załatwienia, trochę telefonów i rozmów będzie, ale nie jest niewykonalne. Aga Mama Olka niedawno o tym pisała:
viewtopic.php?f=11&t=6517&p=82588&hilit ... %99#p82588
viewtopic.php?f=10&t=6388&hilit=szko%C5%82a
Dzięki, bo się balam, ze jak z mąki innej niż pszenna to się będą rozwalac.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Jak możesz dodać jajka, to sukces murowany, mąka nie ważna. Jak pierwszy raz robiłam bez jaj, to była klapa zupełna
potem temat w miarę ogarnęłam

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
naleśniki z mąki Marks Spencer i miks C Schara wychodzą jędrne i płaskie jak blacha
, można spokojnie smażyć cieniutkie i bez tłuszczu

Mogę jajka, dzięki za wskazówki, no to do roboty!
Jeszcze taka kwestia mnie nurtuje. No bo załóżmy, że idziemy gdzieś z wizytą i bierzemy ze sobą swój chleb i wędline a na stole są jakieś warzywa np ogórki, pomidory, no to niby możemy je jeść, ale nie wiadomo np. czy ktoś ich nie kroill na tej desce co chleb albo juz na stole spadł jakiś okruch pieczywa itd. Czyli wychodzi na to, że trzeba mieć wszystko swoje?
- pleomorfa
Ewach warto rozmawiać z gospodarzami o tych kwestiach. Możesz się zapytać jak to robili albo wcześniej uczulić,żeby nie kroić jednym nożem itd.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Wychodzi na to, że łatwiej jest mieć wszystko swoje niż stawiać do góry nogami przygotowania w czyimś domu, bo nawet jak będą wiedzieć o co chodzi i beda sie starac to i tak niechcący ktoś dotknie czym nie trzeba czy nakruszy 

- pleomorfa
Co racja to racja, jak przyniesiesz swoje masz pewność jak wyglądało przygotowanie
.

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Niestety mam jeszcze dwa pytania, to chyba dlatego, ze ciągle o tym myślę i martwie się, żeby wszystko było w porządku. Mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział.
1. Czy jeżeli jakis produkt bg np. kawałek wędliny zetknie się z produktem glutenowym to czy można go oplukac i będzie dobry?
2. Może to głupie pytanie, ale niewiem jak duża ma być ostrożność. Czy jeżeli osoba bg je posiłek to może dotykać np. solniczki, której dotyka osoba jedząca posiłek (pieczywo) glutenowy?
1. Czy jeżeli jakis produkt bg np. kawałek wędliny zetknie się z produktem glutenowym to czy można go oplukac i będzie dobry?
2. Może to głupie pytanie, ale niewiem jak duża ma być ostrożność. Czy jeżeli osoba bg je posiłek to może dotykać np. solniczki, której dotyka osoba jedząca posiłek (pieczywo) glutenowy?
1. Moim zdaniem lepiej oddac glutenowcowi ten plasterek wedliny 
2. Ja nie zwracam uwagi na to

2. Ja nie zwracam uwagi na to

ewach,
1. lepiej sobie darować, nie ryzykować.
2. bez paranoi, taka sterylność obowiązuję w przypadku babrania się w mące.
Natalii3, proszę, mam nadzieję, że pomoże
1. lepiej sobie darować, nie ryzykować.
2. bez paranoi, taka sterylność obowiązuję w przypadku babrania się w mące.
Natalii3, proszę, mam nadzieję, że pomoże

-
- Forumowicz
Czasem jak czytam podobne rzeczy jak o tej solniczce to mi ręce opadają
Rozwiążcie mój problem, idę od stycznia do pracy jako inżynier budowy i tam to będzie wyzwanie jeść te kruszące się chleby naprędce gdzieś w kącie

Rozwiążcie mój problem, idę od stycznia do pracy jako inżynier budowy i tam to będzie wyzwanie jeść te kruszące się chleby naprędce gdzieś w kącie

- pleomorfa
Wicherku, a nie myślałaś o robieniu sobie takich jakby zawijanych tortilli (nawet w naleśnikach)? Może byłoby łatwiej w takiej formie?