200 g maku mielonego
100 g skórki pomarańczowej lub inne bakalie
miód lub cukier
cynamon
cukier wanilinowy lub wanilia
aromat do ciasta
ciasto:
3 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
Mak zalewamy wrzątkiem (lekko ponad poziom maku), gotujemy przez chwilę, dodajemy skórkę (lub inne bakalie), cukier/miód/inny słodzik, cynamon i cukier wanilinowy/wanilię (później trzeba ją wyjąć) oraz aromat. Gotujemy jakieś 10 min, mieszając aby się nie przypaliła i odstawiamy do ostygnięcia. Ma być w konsystencji budyniu.
Ciasto (przepis podany na jedną sztukę, jednak taka ilość masy wystarcza na dwie sztuki): Ubijamy białka, dodajemy żółtka, cukier, mąkę i proszek (cały czas mieszając). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - dobrze byłoby posmarować olejem. Pieczemy około 15 - 20 min w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy, kładziemy na ścierce ciastem do dołu i odrywamy papier (delikatnie, ale szybko!), nakładamy połowę masy i zwijamy jak roladę, owijamy w ścierkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Można ją ozdobić według własnego życzenia

Moje dzieło w załączniku (wybaczcie jakość, robione kalkulatorem...
