Ninka prosi o radę...
Moderator: Moderatorzy
Re: Proszę o radę...
Ninka a kiedy wyniki mniej więcej?
Możesz coś powiedzieć o tym badaniu?? Jak to wyglądało od początku?
Na to co już wyszło ktoś coś powiedział/poradził?
Możesz coś powiedzieć o tym badaniu?? Jak to wyglądało od początku?
Na to co już wyszło ktoś coś powiedział/poradził?
Przepraszam, że dopiero dziś odpisuję.
Zalecono dietę płynną na dzień przed badaniem a w czwartek miałam zgłosić się z rana do szpitala na lewatywę
Ale... kilka dni przed badaniem przeszłam jelitówkę (chyba?) i wyczyściło mnie konkretnie. Po ustąpieniu wymiotów i biegunki piłam tylko wodę i rosół, więc lekarz zdecydował, że nie potrzebne mi dodatkowe czyszczenie.
Przed badaniem dostałam słynne gatki, coś rozkurczowego no i zaczęło się
Najbardziej bolało samo włożenie endoskopu i wpuszczanie powietrza. Nie patrzyłam w ekranik, ale lekarz powiedział o tych aftach i hemoroidach. Wyniki za 2 tygodnie.
Przepisano mi Salofalk (w formie zawiesiny).
Zalecono dietę płynną na dzień przed badaniem a w czwartek miałam zgłosić się z rana do szpitala na lewatywę

Przed badaniem dostałam słynne gatki, coś rozkurczowego no i zaczęło się

Przepisano mi Salofalk (w formie zawiesiny).
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
leczenie jak przy nzj.
a po zabiegu bolało? byłaś na obserwacji? pobieranie czułaś?
jak dzisiaj?
a po zabiegu bolało? byłaś na obserwacji? pobieranie czułaś?
jak dzisiaj?
Badanie trwało góra 15 min a zaraz po krótkiej rozmowie z lekarzem mogłam jechać do domu. Nie czułam pobierania wycinków, jednak po badaniu bolał mnie trochę tyłek i miałam wzdęty brzuch (podobnie jak po kolonoskopii).
Nie czuję żadnej poprawy, jeśli chodzi o wypróżnianie (z niewielką ilością śluzu i krwi)
Jak na razie walczę z przeogromnym bólem kręgosłupa.
Jak u Ciebie sytuacja? Miałaś w końcu badane jelita?
Nie czuję żadnej poprawy, jeśli chodzi o wypróżnianie (z niewielką ilością śluzu i krwi)

Jak na razie walczę z przeogromnym bólem kręgosłupa.
Jak u Ciebie sytuacja? Miałaś w końcu badane jelita?
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
Hej!
Dawno się nie odzywałam, ale nie miałam do tego zupełnie głowy.
Po ostatnim badaniu, tj. sigmoidoskopii w histopacie wyszedł obrzęk w odbytnicy z naciekiem z limfocytów z grudką chłonną. Lekarz stwierdził, że grudki chłonne występują fizjologicznie, tak więc wyniki badania nie są niepokojące. Lekarze mają różne zdanie co do mojej choroby: zjd, Crohn, alergia, celiakia (?). Jeśli chodzi o morfologię jest ok, jedynie ferrytyna bardzo nisko (norma od 7 do 140, gdzie mój wynik to 3).
Ogólnie czuję się kiepsko. Najgorsze są poranki i noce. Po przebudzeniu mam silne mdłości, osłabienie, zawroty głowy. Z kolei w nocy męczą mnie bóle stawów i skurcze jelit. Mam problemy z apetytem a raczej jego totalnym brakiem.
Dietę bezglutenową oczywiście stosuję i czuję, że tylko ona w jakimś tam stopniu łagodzi moje dolegliwości.
Dawno się nie odzywałam, ale nie miałam do tego zupełnie głowy.
Po ostatnim badaniu, tj. sigmoidoskopii w histopacie wyszedł obrzęk w odbytnicy z naciekiem z limfocytów z grudką chłonną. Lekarz stwierdził, że grudki chłonne występują fizjologicznie, tak więc wyniki badania nie są niepokojące. Lekarze mają różne zdanie co do mojej choroby: zjd, Crohn, alergia, celiakia (?). Jeśli chodzi o morfologię jest ok, jedynie ferrytyna bardzo nisko (norma od 7 do 140, gdzie mój wynik to 3).
Ogólnie czuję się kiepsko. Najgorsze są poranki i noce. Po przebudzeniu mam silne mdłości, osłabienie, zawroty głowy. Z kolei w nocy męczą mnie bóle stawów i skurcze jelit. Mam problemy z apetytem a raczej jego totalnym brakiem.
Dietę bezglutenową oczywiście stosuję i czuję, że tylko ona w jakimś tam stopniu łagodzi moje dolegliwości.
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
Ninko, a co suplementujesz?
Biorę jedynie żelazo 30 mg na dzień oraz piję apetizer senior.
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
Czy to prawda, ze zelazo w tabletkach niszczy zeby? Zreszta te do picica pewnie tez?
pozdrawiam 

Kiedyś słyszałam (nie od lekarza), że żelazo w płynie może przebarwić szkliwo zębów. Ile w tym prawdy, nie wiem.
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
Ninka, zacznij łykać chociażby cynk i wit. z grupy B (vitaminum B forte). to pomoże na apetyt i skórę.
Właśnie myślałam nad jakąś suplementacją, bo moje włosy są w opłakanym stanie, podobnie jak skóra
Niby dbam, zwłaszcza o włosy, a mam jeden susz na głowie
Na pewno kupię,

Na pewno kupię,
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
justek625 pisze:Czy to prawda, ze zelazo w tabletkach niszczy zeby? Zreszta te do picica pewnie tez?
pierwsze słyszę

a żelaza w swoim życiu nałykałam się co niemiara, anemia towarzyszyła mi calutkie życie.
Z zębami do tej pory problemu nie miałam - wręcz przeciwnie - odpukuję w niemalowane

natomiast kojarzę z dzieciństwa jak piliśmy różne witaminki z żelazem - kupowane wtedy w Pewexie jeszcze

Dawno się nie odzywałam z powodu braku czasu 
Nie wiem, czy to kogoś interesuję, ale napiszę co u mnie nowego :p
Otóż od jakiegoś czasu czuję się względnie dobrze. Nic nie boli, nie mam biegunek i nie krwawię... huraaa!
Udało mi się nawet przytyć 4 kilo.
Jedyne co mi doskwiera, to problemy skórne. Trądzik nie odpuszcza, poza tym moje włosy są w opłakanym stanie, nie wiem co się dzieje.
Robiłam morfologię, poziom żelaza i ferrytyny i wszystko jest ok.
Niedawno zaczęłam staż i mój pracodawca powiedział, że mam coś z tym zrobić (?). Podejrzewam, że chodzi o pryszcze. Trądzik pojawia się tydzień przed okresem i jest okropny! Zdaję sobie sprawę, że to pewnie przez hormony, ale jak to leczyć? O tabletkach anty nawet nie chcę słyszeć
Kuracja kwasowo-retinoidowa pomaga jedynie wysuszyć to dziadostwo i złagodzić ślady.
Jeśli chodzi o włosy, to dbam o nie jak nigdy w życiu, ale i tak są suche, połamane i wypadają.
Wyglądam i czuję się okropnie z tym faktem

Nie wiem, czy to kogoś interesuję, ale napiszę co u mnie nowego :p
Otóż od jakiegoś czasu czuję się względnie dobrze. Nic nie boli, nie mam biegunek i nie krwawię... huraaa!

Jedyne co mi doskwiera, to problemy skórne. Trądzik nie odpuszcza, poza tym moje włosy są w opłakanym stanie, nie wiem co się dzieje.
Robiłam morfologię, poziom żelaza i ferrytyny i wszystko jest ok.
Niedawno zaczęłam staż i mój pracodawca powiedział, że mam coś z tym zrobić (?). Podejrzewam, że chodzi o pryszcze. Trądzik pojawia się tydzień przed okresem i jest okropny! Zdaję sobie sprawę, że to pewnie przez hormony, ale jak to leczyć? O tabletkach anty nawet nie chcę słyszeć

Jeśli chodzi o włosy, to dbam o nie jak nigdy w życiu, ale i tak są suche, połamane i wypadają.
Wyglądam i czuję się okropnie z tym faktem

It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
Bezczelny typek z twojego szefa.
jak u Ciebie ze stresem czasem to nasila tradzik i czekolada chyba. Kiedys zmagalam sie z tym paskudztwem, a tabletki i roztwory do smarowanie od dermatologa tylko pogarszaly sprawe, bo wysuszaly skore, ta automatycznie probowala bardziej sama sie nawilzyc i problem sie pogarszal. Dalam sobie na luz z dermatologami i poszlam do zwyklej kosmetyczki na oczyszczanie i pielegnacje, co prawda nie od razu, ale powoli sie poprawialo, az calkowicie ustapilo. Jak zaczelam nowa prace, tyle ludzi, szybkie tepo itd spoodowalo po ok 5 latach nawrot i twarz jak pizza wygladala. Znalazlam cos na odreagowanie stresu i pomalu bylo ok.
jak u Ciebie ze stresem czasem to nasila tradzik i czekolada chyba. Kiedys zmagalam sie z tym paskudztwem, a tabletki i roztwory do smarowanie od dermatologa tylko pogarszaly sprawe, bo wysuszaly skore, ta automatycznie probowala bardziej sama sie nawilzyc i problem sie pogarszal. Dalam sobie na luz z dermatologami i poszlam do zwyklej kosmetyczki na oczyszczanie i pielegnacje, co prawda nie od razu, ale powoli sie poprawialo, az calkowicie ustapilo. Jak zaczelam nowa prace, tyle ludzi, szybkie tepo itd spoodowalo po ok 5 latach nawrot i twarz jak pizza wygladala. Znalazlam cos na odreagowanie stresu i pomalu bylo ok.
pozdrawiam 

Przy uporczywym trądziku dermatolog czasami daje maść antybiotykową.