Profi
Moderator: Moderatorzy
Profi
Oto odpowiedź na mój e-mail, z firmy Profi:
W odpowiedzi na zadane pytanie informuję, że następujących produktach z naszej gamy nie ma glutenu:
- Wielkopolski smalec z mięsem drobiowym 130 g
- Wielkopolska szynka mielona wieprzowa 130g i 115g
- Wielkopolska przekąska drobiowa 105g
- Wielkopolska przekąska wieprzowa 105g
- Szynka z indyka wielkopolska 110g
- Gulasz angielski wieprzowy 110g
- Mielonka turystyczna wielkopolska wieprzowa 110 g
- Pasztet dworski z jelenia, z dzika, z królika, z cielęciny 100 g
w pozostałych asortymentach znajduje się gluten o czym informujemy na etykiecie.
W odpowiedzi na zadane pytanie informuję, że następujących produktach z naszej gamy nie ma glutenu:
- Wielkopolski smalec z mięsem drobiowym 130 g
- Wielkopolska szynka mielona wieprzowa 130g i 115g
- Wielkopolska przekąska drobiowa 105g
- Wielkopolska przekąska wieprzowa 105g
- Szynka z indyka wielkopolska 110g
- Gulasz angielski wieprzowy 110g
- Mielonka turystyczna wielkopolska wieprzowa 110 g
- Pasztet dworski z jelenia, z dzika, z królika, z cielęciny 100 g
w pozostałych asortymentach znajduje się gluten o czym informujemy na etykiecie.
Re: Profi
elola pisze: Pasztet dworski z jelenia, z dzika, z królika, z cielęciny 100 g

w pozostałych asortymentach znajduje się gluten o czym informujemy na etykiecie.
Jaka miła firma. Oby tak wszyscy producenci robili!
Dzięki za info, elola!

"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Ja sprawdzałam, jaki jest skład. Nie ma w nim bułki tartej. Jest to ten sam pasztet, o którym pisałam wcześniej w wątku: topics3/pasztet-vt1130.htm 
Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 08:49 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Właśnie mam przed oczami słoiczek Pasztetu dworskiego z królika firmy Profi. Oto skład: mięso z królika 40%, tłuszcz wieprzowy, wątroba z kurcząt, jaja, warzywa (cebula, czosnek), sól, przyprawy. Informacja dodatkowa: Zawiera białka jaja, czosnek.
Napiszę do nich jeszcze prośbę o wykaz przypraw. No i, jak mam w zwyczaju, zasugeruję starania o znaczek przekreślonego kłosa.
Mój syn próbował już wszystkich tych pasztecików, oprócz cielęcego. Nic mu nie było, a zazwyczaj reaguje natychmiast. Chociaż, jak my wszyscy, nie wiem jaka jest ilość jego osobniczej tolerancji glutenu.
Napiszę do nich jeszcze prośbę o wykaz przypraw. No i, jak mam w zwyczaju, zasugeruję starania o znaczek przekreślonego kłosa.
Mój syn próbował już wszystkich tych pasztecików, oprócz cielęcego. Nic mu nie było, a zazwyczaj reaguje natychmiast. Chociaż, jak my wszyscy, nie wiem jaka jest ilość jego osobniczej tolerancji glutenu.
Tak, vixi, to są właśnie te małe pyszne paszteciki w słoiczkach
Właśnie dlatego tak się ucieszyłam z tej informacji
No chyba, że dowalili tam czystego glutenu np. w przyprawach, ale jeśli na innych produktach wypisują gluten, to chyba to dobrze rokuje 


Elola, tak trzymać! Ja też do nich pisałam już dawno, ale mi jeszcze nie odpowiedzieli. W każdym razie wiem, że nic skrobiowego w tych pasztetach nie ma, bo jak pisałam w tamtym wątku, który podałam, sprawdziłam już ten pasztet jodynąelola pisze:Już wysłałam kolejny e-mail. Poprzednio czekałam baaardzo długo na odpowiedź. Ale byłam zawzięta i ponawiałam prośbę. Twardym trzeba być, nie miętkim

Ostatnio zmieniony ndz 28 maja, 2006 17:36 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
A oto rozpisane przyprawy produktów firmy Profi:
1. Wykaz składników na Pasztet dworski z królika
sól kuchenna
cebula płatki
tymianek
pieprz czarny
czosnek
rozmaryn
2. Wykaz składników na Pasztet dworski z cielęciny
sól kuchenna
cebula płatki
papryka mielona
pieprz czarny
3. Wykaz składników na Pasztet dworski z wieprzowiny
cebula prażona płatki
majeranek
pieprz czarny
gałka muszkatolowa
czosnek
4. Wykaz składników na Pasztet dworski z dzika
sól kuchenna
cebula płatki
tymianek
pieprz czarny
gałka muszkatolowa
czosnek
jałowiec mielony
5. zestawienie składników do produkcji gulaszu angielskiego
sól peklująca
sól kuchenna
pieprz biały mielony
czosnek mielony
glutaminian sodu
gałka muszkatołowa
koncentrat pomidorowy
papryka mielona
6. zestawienie składników do produkcji szynki z indyka
sól peklująca
sól kuchenna
skrobia E - 1422
aromat wędzonki galicyjskiej
7. zestawienie składników do produkcji mielonki turystycznej
sól peklująca
sól kuchenna
skrobia E - 1422
pieprz biały mielony
czosnek mielony
przyprawa D - 31216
Trochę mniej się tych produktów zrobiło... No i ta skrobia E - 1422 i przyprawa D - 31216 trochę mnie niepokoją. Nie mówiąc już o glutaminianie sodu... Sól peklująca też nie wiadomo z czym. Ale pasztety wyglądają na czyste.
1. Wykaz składników na Pasztet dworski z królika
sól kuchenna
cebula płatki
tymianek
pieprz czarny
czosnek
rozmaryn
2. Wykaz składników na Pasztet dworski z cielęciny
sól kuchenna
cebula płatki
papryka mielona
pieprz czarny
3. Wykaz składników na Pasztet dworski z wieprzowiny
cebula prażona płatki
majeranek
pieprz czarny
gałka muszkatolowa
czosnek
4. Wykaz składników na Pasztet dworski z dzika
sól kuchenna
cebula płatki
tymianek
pieprz czarny
gałka muszkatolowa
czosnek
jałowiec mielony
5. zestawienie składników do produkcji gulaszu angielskiego
sól peklująca
sól kuchenna
pieprz biały mielony
czosnek mielony
glutaminian sodu
gałka muszkatołowa
koncentrat pomidorowy
papryka mielona
6. zestawienie składników do produkcji szynki z indyka
sól peklująca
sól kuchenna
skrobia E - 1422
aromat wędzonki galicyjskiej
7. zestawienie składników do produkcji mielonki turystycznej
sól peklująca
sól kuchenna
skrobia E - 1422
pieprz biały mielony
czosnek mielony
przyprawa D - 31216
Trochę mniej się tych produktów zrobiło... No i ta skrobia E - 1422 i przyprawa D - 31216 trochę mnie niepokoją. Nie mówiąc już o glutaminianie sodu... Sól peklująca też nie wiadomo z czym. Ale pasztety wyglądają na czyste.
No tak... E 1422 to zagęszczacz - skrobia. Ciekawe jaka?
E 250 w soli peklującej wg http://www.dieta.pl/preservative.asp szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.
Przyprawa D - też wygląda na "chemię".
Glutaminian sodu - wiem, że zdania są podzielone. Ja wykluczyłam go całkowicie z rodzinnej diety.
Jeśli chodzi o czystość linii - sądzicie, że w przypadku takiej produkcji (bezmącznej) też odgrywa dużą rolę?
E 250 w soli peklującej wg http://www.dieta.pl/preservative.asp szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.
Przyprawa D - też wygląda na "chemię".
Glutaminian sodu - wiem, że zdania są podzielone. Ja wykluczyłam go całkowicie z rodzinnej diety.
Jeśli chodzi o czystość linii - sądzicie, że w przypadku takiej produkcji (bezmącznej) też odgrywa dużą rolę?
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
znalazłam w internecie następujące informacje:
E1422
(A) Acetylated distarch adipate
(F) Adipate de diamidon acetyle
(N) Acetyliertes Distarkeadipat ACETYLOWANY ADYPINIAN DISKROBIOWY
STABILIZATOR, ZAGĘSTNIK, SUBSTANCJA WIĄZĄCA
Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%).
CHARAKTERYSTYKA
Wygląd i smak: Sypki proszek barwy białej.
Właściwości fizyczne: Zawiera: <2,5% grup acetylowych, <0,135% grup adypinowych, <0,8% popiołu. <0,07% substancja nierozpuszczalna w HCI, <50 mg/kg SO2. Higroskopijny. Rozpuszczalny w gorącej wodzie, trudniej w zimnej. 1% roztwór pH 5,5-7,5
Produkt handlowy: Wilgotność: <20%
ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. Nie określane.
FUNKCJA:
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury (do 100oC) i pH (3-7). Ma dobrą odporność na zamrażanie i rozmrażanie ale słabszą na działanie sił mechanicznych. Nadaje zwięzłą teksturę również produktom o niskim pH (np. 2,8).
STOSOWANIE:
Jako stabilizator, zagęstnik i nośnik
Według receptury: Keczupy, sosy sałatkowe typu dressing, majonezy, margaryny o obniżonej kaloryczności, zupy, owocowe nadzienia do ciast, składnik sosu konserw warzywno-mięsnych, półprodukty owocowe, mleczne napoje smakowe, lody, potrawy mrożone, jogurty smakowe, desery mleczne i twarogi termizowane. Jako stabilizator i zagęstnik do wyrobu koncentratów: obiadowych, deserów i lodów i inne.
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Transport i przechowywanie w opakowaniach chroniących przed wilgocią, składować w pomieszczeniach suchych.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie stwarza zagrożeń.
E1422
(A) Acetylated distarch adipate
(F) Adipate de diamidon acetyle
(N) Acetyliertes Distarkeadipat ACETYLOWANY ADYPINIAN DISKROBIOWY
STABILIZATOR, ZAGĘSTNIK, SUBSTANCJA WIĄZĄCA
Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%).
CHARAKTERYSTYKA
Wygląd i smak: Sypki proszek barwy białej.
Właściwości fizyczne: Zawiera: <2,5% grup acetylowych, <0,135% grup adypinowych, <0,8% popiołu. <0,07% substancja nierozpuszczalna w HCI, <50 mg/kg SO2. Higroskopijny. Rozpuszczalny w gorącej wodzie, trudniej w zimnej. 1% roztwór pH 5,5-7,5
Produkt handlowy: Wilgotność: <20%
ZDROWOTNOŚĆ:
A.D.I. Nie określane.
FUNKCJA:
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury (do 100oC) i pH (3-7). Ma dobrą odporność na zamrażanie i rozmrażanie ale słabszą na działanie sił mechanicznych. Nadaje zwięzłą teksturę również produktom o niskim pH (np. 2,8).
STOSOWANIE:
Jako stabilizator, zagęstnik i nośnik
Według receptury: Keczupy, sosy sałatkowe typu dressing, majonezy, margaryny o obniżonej kaloryczności, zupy, owocowe nadzienia do ciast, składnik sosu konserw warzywno-mięsnych, półprodukty owocowe, mleczne napoje smakowe, lody, potrawy mrożone, jogurty smakowe, desery mleczne i twarogi termizowane. Jako stabilizator i zagęstnik do wyrobu koncentratów: obiadowych, deserów i lodów i inne.
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE:
Transport i przechowywanie w opakowaniach chroniących przed wilgocią, składować w pomieszczeniach suchych.
ZAGROŻENIA I ZAPOBIEGANIE:
Nie stwarza zagrożeń.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."