celiakia u dziecka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

celiakia u dziecka

Post autor: bunkowa »

Przypuszczalnie moja 7-letnia córka jest chora na celiakię. Od ukończenia 4,5 roku (tj. od pójścia do placówek gdzie kuchnia była mocno mączna, kluchy, makarony, ciastka itp|) nasiliły się problemy z brzuchem. Z czasem było coraz gorzej, lekarze nie mieli pomysłu co z tym robić.Testy alergiczne wychodziły negatywnie. Niedawno prywatnie znaleziona gastrolog kazała zrobić badania pod kątem glutenu i bingo: tTGA za pierwszym razem 35 za drugim w innym labie 11,5 (przy pozytywnym => 10), Ema pozytywne.
Jestem umówiona na wizytę w piątek. lekarka kazała się zastanowić czy decydujemy się na gastroskopię. Ta robiona jest w szpitalu klinicznym, w narkozie dożylnej, pobyt 3dniowy. Przeraża mnie to, że miałabym zafundować to dziecku i biję się z myślami.
Dodatkowo wyszło pozytywnie helicobacter pylori IgA 61,6 U/ml (dodat >=25) i IgG 10,8 U/ml (<20 ujemny) co dodatkowo komplikuje sprawę).
Szukam porady. Może macie doświadczenie w temacie z małymi dziećmi?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: celiakia u dziecka

Post autor: Anula80 »

Mój trzyletni syn miał robioną biopsję pod narkozą w szpitalu. Nie było to przyjemne, ale cieszę się, że się jednak zdecydowaliśmy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z tym, że moja siedmiolatka to trochę nadwrażliwiec więc wiem, że mocno będzie przeżywać. Poza tym ma kiepskie żyły i założenie wenflonu to jest gehenna (przechodziliśmy to kiedyś), zwykłe pobranie krwi to z reguły problem w laboratorium. Dochodzi do tego narkoza, która jakby nie było zawsze niesie ryzyko. Zwyczajnie się boję.
Anula80

Post autor: Anula80 »

Jakbym czytała o swoim synu :|
Ostatnio na pobraniu krwi darł się, jakby go ze skóry obdzierali :/
Wenflon to masakra, ale najgorsza była kroplówka po gastroskopii. Przez ponad godzinę nie mogłam go uspokoić. Dopiero jak go odłączyli to przestał sobie go wyrywać :( Też się bałam tego badania, ale okazało się w trakcie, że miał zapalenie całego przewodu pokarmowego. Gdyby nie miał gastroskopii, to nie wiem kiedy by to wyszło
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Ostatnio chirurg mi powiedzial, ze teraz narkozy sa znacznie bezpieczniejsze i naprawde jest niewielkie ryzyko komplikacji, a malutkie dzieci na oddzialach onkologicznych maja po kilkanascie narkoz miesiecznie.
pozdrawiam :D
mamaBezglutka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mamaBezglutka »

Aby miec pewność co do diagnozy ja bym się nie zastanawiała gdyby to było u mojego dziecka (syn nie ma jeszcze 2,5 roku)
Kasia7874
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kasia7874 »

Ja też miałam obawy! Moja córcia miała 9 miesięcy i pierwszą gastroskopię. Dziś ma 13 lat i łącznie miała już 4 razy robioną. Też jest bardzo wrażliwa na ból, ale myślę, że warto.
Zresztą, siedząc ostatnio u dentysty, córka powiedziała, że lapsza już była gastroskopia ;-)
Tylko bardzo źle się czuła po wybudzeniu (silne bóle i zawroty głowy i nieprzyjemne uczucie w przełyku przez prawie cały dzień)
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki dziewczyny za pocieszenie. Mam mieszane uczucia co do gastroskopii. Na pewno wiadomo byłoby jakie spustoszenie poczynił gluten do spółki z helicobaceter (i łatwiej byłoby podejmować decyzje co do leczenia) tylko same wiecie - jak jest z matkami - chciałyby wszystkiego co złe dziecku oszczędzić.
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Rozmawiałam dziś z gastrolog. Zapadła decyzja o gastroskopii. Czekamy na wyznaczenie terminu.
Powiedzcie mi jak to jest z jedzeniem glutenu w czasie przed badaniem? Mam dawać maksymalnie dużo np do każdego posiłku czy wystarczy np kromka chleba pszennego dziennie?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Bunkowa nie ma co faszerować dziecka glutenem, niech je normalnie i tyle :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

"Normalnie" to szerokie pojęcie :) Różnie rozumiane :D Znaczy kromka chleba wystarczy? Co do reszty kombinuję już z innymi mąkami, do obiadu się też zwykle coś bezglutenowego znajdzie do mięcha np. Nie chciałabym przesadzić w żadną stronę bo i paść młodą glutenem mi żal i przez nadgorliwość nie chcę zafałszować późniejszych badań.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Nie zastępuj jedzenia glutenowego bezglutynowym. Jeżeli dziecko je rano 2 kanapki to niech je kanapki z chlebem glutenowym. Jeżeli juz tak blisko jesteście to warto to dociągnąć. Płatki glutenowe, kotlety schabowe itd.
W sumie to też tylko biopsja, jelita dużo wolniej się regenerują i jeżeli zaraz będzie gastroskopia, to wynik diametralnie się nie zmieni.
pozdrawiam :D
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Gastroskopię i pobyt na oddziale mamy za sobą. Byłam z młodą w DSK w Białymstoku pod opieką pani doktor Kondej-Muszyńskiej. Generalnie wrażenia z pobytu ok., gastroskopia też okazała się mniej przerażająca niż w wyobrażeniach. Młoda dostała dormicum, byłam z nią do momentu wkładania rurki, trzymałam za łapkę. 15 minut badania potem 0,5 godziny na pooperacyjnej, reszta już normalnie na sali. Nie pamięta nic z badania.
Podobno kosmki tylko lekko zmienione ale więcej się dowiem z histopat. za 3 tygodnie.
ODPOWIEDZ