banany...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dorota:)
Nowicjusz
Nowicjusz

banany...

Post autor: Dorota:) »

Mam 16 lat, o Waszej chorobie nie wiem za dużo. Kilka dni temu zdiagnozowano celiakię u mojej babci :( Przeczytałam na jakimś forum, że chorzy na tę chorobe powinni jeść banany, bo mają one w sobie jakiś śluz i przez to regeneruja jelita. Czy to prawda?? Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Hmmm.... Śluz w bananach? Pierwsze słyszę... :roll:
Prawdą natomiast jest, że banany są polecane ponieważ są lekkostrawne, nie obciążają chorego przewodu pokarmowego. Zawierają dużo cukrów, zarówno prostych jak i złożonych, przez co mają wysoką wartość odżywczą - 7% skrobii, 20% cukrów (połowa to sacharoza, resztę stanowi - glukoza i fruktoza). Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. Błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca . Ponadto banany są bogatym źródłem potasu i magnezu, bardzo ważnych i jednocześnie "deficytowych" pierwiastków. Jednym słowem są bardzo zdrowe, choć nie posądzałabym ich o zdolności regeneracyjne.... :D
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/ ... banan1.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Banan
http://encyklopedia.pwn.pl/5540_1.html
http://bananpage.webpark.pl/
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota:)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dorota:) »

Dziękuje bardzo kabran :) wiedziałam,że moge na was liczyć:)
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

Ten śluz jak mówisz Dorotko to pewnie błonnik czasami mówi się tak bo błonnik powoduje lepsze funkcjonowanie jelitek. Bezglutenowcy powinni spożywać banany i inne produkty zawierające po prostu błonnik.
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Nie pamietam dlaczego ,ale w czasach gdy o bananach mozna bylo tylko pomarzyc mielismy na przydzial banany w sporej ilosci, mialy regulowac prace jelit i wspomagac procesy wchlaniania. Moze cos wiec w tym jest, ze babci banany nie zaszkodza, a nawet pomoga.
W kazdym razie zdrowie sie jej na pewno przyda, czego zycze.
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

Anakon masz rację mi swego czasu odechciało się nawet patrzeć na banany :D
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Karolcia6 »

Ja wiem, że jak byłam na diecie jako dziecko moja pani gastroenterolog kazała mi jeść banany, ale bardzo ich nie lubiłam i nie lubię do dziś. Pamiętam jak siostra robiłam mi "lody" bananowe w czekoladzie, a ja zeskrobałam tylko czekoladę, a banany wyrzucałam :P
Obrazek
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: qjake »

Ja bardzo lubie banany problem jest natomiast taki, ze ostatnimi czasy po zjedzeniu banan strasznie bola mnie jelita nie wiem czym to jest spowodowane.
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: manu666 »

Moze zbyt duza iloscia zjadanych bananow? ja zjadam codziennie jednego i czuje sie swietnie, poza tym lubie banany;-) Chiquita:P
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: qjake »

Nie sadze zeby 1-2 dziennie to byla za duza ilosc :) Po prostu po nich zaczyna mi sie przelewac w brzuchu, dochodza wzdecia i jakies zmiany skorne dziwna sprawa.
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Karolcia6 »

qjake ja na Twoim miejscu bym zrezygnowała w takim przypadku z bananów. Skoro źle się czujesz, coś się dzieje z Twoją skórą to po co się męczyć.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

qjake, spójrz na viewtopic.php?t=1729&start=45&sid=85739 ... e1e4162397 (zwł. ostatni post ze strony). Być może twój problem jest podobny. Czytałem gdzieś, że w zniszczonych jelitach (np. poglutenowo), nie wydziela się dość enzymu, który normalnie metabolizuje histaminę. Dlatego nawet niewielka ilość przyjętej z pokarmem histaminy bądź prekursorów histaminy, obojętna dla zdrowego człowieka, może dawać objawy alergii. Jest jeszcze zagadnienie nietolerancji cukru (którego w bananach jest trochę). I pewnie 100tys. innych możliwych przyczyn :).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ