Niedobór B12 i inne niedobory

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Niedobór B12 i inne niedobory

Post autor: MajaWN »

Czy są wykonywane badania na wit B12 u osób z celiakią? Szczególnie na początku zanim dieta została rozpoczęta. A inne niedobory? Czy cokolwiek się bada?

Pytam gdyż mam niedobór wit B12, miałam niedobór wit D3 oraz niedobór wapnia (pomimo przyjmowania 2x1000 mg wapnia dziennie przez kilka miesięcy, z powodu początków osteoporozy). Na diecie jestem od bardzo niedawna, badania robiłam przez przejściem na dietę BG.
Ostatnio zmieniony czw 19 lut, 2015 13:38 przez MajaWN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Niedobór B12 i inne niedobory

Post autor: Leeloo »

To zależy do kogo tracisz.
Można zasugerować, poprosić.
Skoro miałaś niedobory, to powinno to być monitorowane. Ale wiadomo jak jest, często robimy to z własnej kieszeni.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Znaczy ja robiłam prawie wszystko z własnej kieszeni :) . Pierwsza rzecz to były migreny, potem tylko coraz więcej i coraz gorzej i po gorszych wynikach to kilku miesiącach brania wapniowych suplementów i vit D3 to właśnie pomyślałam ze coś ejst nie tak z wchłanianiem. Ale się zastanawiam czy powinnam lekarzowi wyniki pod nos podstawić czy poczekać i powtórzyć, bo teraz na diecie może mi wszystko samo wróci do normy?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Powoli wszystko powinno się poprawić i unormować, ale wit D tak czy siak suplementuj.
Po jakimś czasie możesz poprosić o kontrole tych parametrów, przedstawiając wcześniejsze wyniki.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: kofi »

Ja sobie zrobiłam prywatnie badanie B12, bo rodzinny nie może dać skierowania (tak mi powiedziała), dostałam tylko na zwykłą morfo. Wyszedł mi gigantyczny niedobór i od tego cała diagnostyka się zaczęła. Teraz gastrolog walnął się i nie dał mi skierowania na B12, bo myślał, że jak napisze "pełna morfologia", to i tak zrobią. Dostałam skierowanie przy kolejnej wizycie, ale mam ją zrobić dopiero za 2 miesiące, żeby sprawdzić, czy coś się zmienia. Niestety muszę zrobić teraz prywatnie, bo idę do hematologa, a w rejestracji powiedzieli, żeby przyjść z kompletem świeżych wyników, idę tam głównie z powodu tej B12, no i anemii.
Logiczne wydaje mi się, że learz powinien skierować Cię na badania skoro masz niedobory. No, ale logika to często nie jest to, czym kierują się lekarze, jak zauważyłam.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

koif, Ale czy lekarz coś z tym robi? Tzn dostajesz zastrzyki? Bo niedobór wit B12 dosyć poważnie sie odbija na organizmie. I długość niedoboru może w rezultacie spowodować nieodwracalne zmiany.

Mnie to zaintrygowało, ponieważ objawy pozajelitowe, szczególnie neurologiczne, celiakii są identyczne prawie z objawami niedoboru B12. Czytałam art. naukowy gdzie zbadali nowozdiagnozowanych celiakowców i wyszło ponad 40% ludzi z niedoborem.

Co do logiki lekarskiej - logika mówi, ze jak wchodzi do gastrologa pacjentka chuda jak szczapa i mówi ze nie jest wstanie dokończyć zadnych posiłków bo ma przy każdym posiłku nudności i często potem wymiotuje, to że lekarz raczej nie powinien mówić "to dobrze" :zly: . Logika też mówi, że jak kobieta w wieku 45 lat ma początki osteoporozy i mówi lekarzowi ze ma ogromne problemy z trawieniem, po czym podstawia lekarzowi pod nos wyniki zrobione prywatnie z niedoborem wit D i wapnia - :568: to, ze należałoby się tym zainteresować. :036: .

Ale niedawno wrócił mój dawny lekarz rodzinny to mu pokażę wyniki, zobaczę co mi powie.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Maja - lekarz chyba nie uwierzył, stwierdził, że jest do powtórzenia, po czym nie dał skierowania, bo mu się pochrzaniło. :diabelek:
Rodzinna wysłała mnie do hematologa, jak poprosiłam o zastrzyki, orzekła, że nie ma doświadczenia :diabelek: i żebym sobie jadła tabletki. Z wyników badań wynika, że mam poniżej 30 tych jednostek przy minimalnym poziomie 197, więc lekko mnie to przeraziło, ale krwinki nie mam powiększonej, więc sama nie wiem, co o tym myśleć. Myślę, że to jest bardzo świeży niedobór, dlatego nie ma śladu w krwince.
Wiem o niebezpieczeństwach tego niedoboru B12 , kupiłam sobie krople i biorę więcej niż trzeba nawet, ale wiem, że potrzebuje zastrzyków, może hematolog mi je przepisze o ile ten niedobór dalej będzie taki duży.
W każdym razie od lata spadło mi żelazo znacznie, chociaż zjadłam i wypiłam mnóstwo pokrzyw, pestek dyni i innych zdrowych rzeczy.
Przerażające jest to co piszesz o ignorancji lekarza.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

To faktycznie bardzo nisko.
Tabletki niewiele dadzą bo skoro masz niedobór to znaczy ze się nie wchłania i tak i tak :(

A probiotyki bierzesz?
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Probiotyków nie, a mogą pomóc?
Teraz muszę sobie zrobić kolejne badanie (znów płatne :042: ) i jeśli nadal będę miała tak mało, to bardzo liczę na hematologa, że w końcu da mi te zastrzyki.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: michal_mg »

kofi pisze:Probiotyków nie, a mogą pomóc?
W jelicie grubym to one produkują również B-12. Jelito grube to nie jedynie worek na odchody...
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Owszem, ale ponieważ nie jesteśmy zającami czy królikami, to na niewiele się to nam zda :) .
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dla mnie trochę za drogie, zobaczymy, co hematolog powie...
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: michal_mg »

kofi pisze:Dla mnie trochę za drogie
Co za drogie? - zrobienie kiszonki?
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Słuchajcie Kochani! <jupi> - zrobiłam drugie badania 4 miesiącach po przejściu na dietę BG i po 2 miesiącach brania B12 i wyniki są fantastyczne. Spodziewałam polepszenia, bo wiele objawów niedoboru znikło, szczególnie te najokropniejsze znikły , ale taki dobry wynik mnie ucieszył podwójnie bo oznacza że to tylko jelita hamowały wchłanianie, a nie również żołądek <jupi>
ODPOWIEDZ