GLUTEN badania porady

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

staszek
Nowicjusz
Nowicjusz

GLUTEN badania porady

Post autor: staszek »

Proszę Was o doradzenie w tej sprawie.
Chcę zrobić badania na gluten jak zrobić takie badanie, co powiedzieć? Doznaję objawu przy jedzeniu glutenu np: czuję że ciężko się to trawi może to być alergia na coś innego mleko krowie etc ale.. czy nie warto zrobić badania na gluten (full pakiet) ?
Jakie badania zrobić? Robiłem na gluten (gliadyna) ale wykazało że nie mam alergii na gliadynę ale raczej to jedno badania nie wskazuje że nie mam uczulenia na gluten mimo dobrego wyniku?
Takie badanie jest droższe?

Proszę o szczegółowe porady.

Pozdrawiam Serdecznie

Krzysiek
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: GLUTEN badania porady

Post autor: pleomorfa »

Jakie konkretnie badanie robiłeś?
Gluten to nie tylko gliadyna.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
staszek
Nowicjusz
Nowicjusz

Robiłem na samą gliadynę IgE

Czekam cierpliwie :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ok.

Dlaczego podejrzenie padło na gluten?
Jak wygląda morfologia, żelazo, próby wątrobowe, OB i inne badania krwi?
Chorujesz na coś?
Jesteś alergikiem?
Jakie są choroby w rodzinie?

Jeżeli chcesz zbadać alergię IgE-zależną to zrób sobie badanie na gluten IgE z krwi. Skoro podejrzewasz u siebie również inne alergie to jeszcze możesz dorobić sobie pakiet pokarmowy skórny.
Jeżeli chcesz zbadać alergię IgG-zależną (tzw. opóźnioną/zwykłą nietolerancję) to należy zrobić test typu immupro, bądź food detective.
Ceny zależą od laboratorium, natomiast badania alergii IgG-zależnej nie należą do tanich.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
staszek
Nowicjusz
Nowicjusz

Morfologia raczej ok ale..hemoglobina 13,3
Hematokryt- 39,2
RDW CV 15,6
Monocyty 2
Żelaza nie robiłem i B12 też nie.
Alergię mam na białko krowie i cytrusy, orzechy ziemne.
Zjadam maślankę i wzdęcia. Smietana- wszystko gites :)

Dziękuję za informacje. Chciałbym sprawdzić czy mam alergię na gluten, chcę sobie zrobić tak poprostu.
A bez badania da się w jakiś sposób sprawdzić że nie mam nietolerancji na gluten?
Nie chcę wydawać 110 tak bez sensu..
Awatar użytkownika
pleomorfa

Staszku, jakbyś mógł podaj normy do tych wyników, bo tak to same cyferki nic nie mówią.
staszek
Nowicjusz
Nowicjusz

RDW- 11,6-14,8
Hemoglobina-14-18
Hematokryt 40-54
Monocty- 3-8

Proszę Cię o odpowiedz na moje pytania :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Alergie były badane przez testy skórne, z krwi czy organoleptycznie?
Z Twoich wyników wychodzi lekka anemia. Przydałoby się dobadać żelazo, ferrytynę.

Bez badań nie da się stwierdzić jakiegokolwiek typu nietolerancji.
staszek
Nowicjusz
Nowicjusz

TE badania morfologiczne podałem które są z odchyleniem czyli LOW albo HIGH. Reszta jest ok bez żadnych L albo H.
Dojdziemy pomału :)
Lekka anemia- niewykluczone ale jakie badania teraz zrobić na ten gluten intolerance zrobić? chciałem zrobić tak z ciekawości a teraz są podejrzenia więc trzeba zrobić tym bardziej?

EDIT: Badanie krwi raczej organoleptycznie tak bez żadnych badań lab.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Warto dobadać żelazo i ferrytynę, żeby zobaczyć czemu Ci parametry krwinek spadają.

Wymieniłeś jedne z najczęstszych alergenów, więc wszystko możliwe.

Zależy od czego chcesz zacząć, napiszę Ci jak wygląda diagnostyka poszczególnych schorzeń związanych z nietolerancją glutenu.

CELIAKIA
1. Badasz IgA ogółem (koszt ok.20-30zł)
2. W zależności od wyniku IgA ogółem:
2.1. Jeśli wyjdzie w normie lub powyżej normy, wykonujesz badanie przeciwciał charakterystycznych dla celiakii (najlepiej przynajmniej dwóch z: przeciw transglutaminazie tkankowej tTg - koszt w obu klasach ok. 150zł; przeciw endomysium mięśni gładkich EMA - koszt w obu klasach ok. 100-120zł; przeciw deamidowanej gliadynie DGP - w obu klasach 180zł) w klasach IgA i IgG. Koszty podałam z tego, co pamiętam z cennika Diagnostyki, skądinąd starego, więc mogły się zmienić.
2.2. Jeżeli wyjdzie poniżej normy lub w dolnej granicy normy wykonujesz powyższe badania jedynie w klasie IgG, ceny wyglądają mniej więcej tak jak podzielisz te powyższe przez 2.
3. Wykonuje się biopsję dwunastnicy z pobraniem (najlepiej co najmniej 4) wycinków.

ALERGIA NA GLUTEN IgE-zależna
1. Bada się przeciwciała IgE na gluten z krwi.

ZWYKŁA NIETOLERANCJA GLUTENU, alergia IgG-zależna, tzw. opóźniona
1. Należy wykonać test typu Food Detective czy Immu pro. Testy te wykonuje się w pakietach, gdzie jest kilka alergenów. Kosztów nie podam, ale raczej trzeba liczyć kilka stówek (ceny można znaleźć na forum).

Powodzenia
Ostatnio zmieniony pt 27 lut, 2015 17:37 przez pleomorfa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

pleomorfa ma rację,
ja tylko nieco poprawię:

Przy alergii IgE zależnej bada się również reakcję skórną za pomocą testów punktowych. Wyniki z krwi mogą wyjść ujemne, a testów skórnych dodatnie i na odwrót. Dlatego warto sprawdzić obie metody.

Testy w klasie IgG to też testy na ALERGIE, dokładnie alergie opóźnione. Nie stricte nietolerancje, które są bardzo często mylnie używane.
Nietolerancja to inna bajka, inna i trudna diagnostyka.

Food Detective to koszt do 350zl jakoś, można sprawdzić na allegro.
Testy ImuPro to już wyższa półka, w zależności ile alergenów zawiera panel, cena może dojść do prawie 2000zł.
Awatar użytkownika
pleomorfa

O Leeloo, dzięki ;)
Żyłam w przekonaniu, że akurat gluten jest tylko z krwi, jak ze skóry też to super :D.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Dobre spostrzeżenie ;) no mi sie udało gościć gluten na przedramieniu :sylwester: ale może faktycznie nie jest to częste w ofercie paneli skórnych
zbyszek1904
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbyszek1904 »

Witam
Bardzo proszę o pomoc. Chodzi mi o interpretacje wyniku -Przeciwciała przeciw transglutaminazie test ELISA. Córka od dwóch lat jest na diecie, często kontroluję jej przeciwciała. Do tej pory wynik -ujemny tak pisali na badaniu (tak do końca nie wiedziałam czy jest np. 2 U/ml czy 18U/ml - wynik ujemny do 20RU/ml).
W listopadzie robiłam jej badania wynik 15,4U/ml tak napisali (nadal ujemny) ale podali już w jednostkach.
W styczniu wynik 18,71U/ml (ujemny bo norma do 20U/ml) ale jak na mój gust dość nisko ujemny.
Zastanawiam się czy coś jest nie tak z dietą chodź wszystkie produkty które stosujemy powinny być w 100% pewne.
Jak Wasze wyniki są opisywane czy w laboratorium piszą jednostkę czy tylko wynik dodatni-ujemny?
Rodzic: Ewelina i Zbyszek
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Ujemny to ujemny. Niektórzy maja kilkanaście razy normę przekroczona i wtedy jest powód do niepokoju. A ilość PONIŻEJ normy nie na znaczenia.
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ