Ninka prosi o radę...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Proszę o radę...

Post autor: pleomorfa »

Super Ninka, że się unormowała większość spraw :).

A badałaś te hormony?
Nawilżasz skórę? Pewnie tak...pamiętam rozważania na ten temat :).
Ostatnio zmieniony sob 21 lut, 2015 18:26 przez pleomorfa, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: MajaWN »

Nie wiem ile masz lat, ale ja mam 46 i mam okropne problemy z trądzikiem. Z tym że ja mam trądzik różowaty, więc do tego dochodzi facjata czerwona jak burak. Kupuję dosyć drogi silnie kryjący podkład Pharmaceris, wcześniej kupowałam z serii AA.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

z hormonami tak łatwo się nie wygra, ale NAJPIERW trzeba zobaczyć gdzie jest ich nieprawidłowość. Na trądzik można nawet położyć do szpitala w celach diagnostyki.

a jak było wcześniej z włosami? czy to pogorszenie jest równe w czasie z podjęciem pracy z jakże taktownym panem szefem?

co do samego trądziku, póki nie wiemy z czym jest główny problem, to leczenie objawowe da marne jeśli w ogóle skutki.
Jedyne co mogę polecić to maseczka z przetartej cebuli (dla zagęszczenia mąka ziemniaczana, jeśli konsystencja się kompletnie nie trzyma) i po tym mocny nawilżacz. min. 7 dni. jest to dla człowieka tortura, ale tania, szybka i czemu by nie spróbować?
na podgojone rany, blizny przebarwienia - Cepan, ok 15zł. również na bazie cebuli. widziałam jakie cuda czynił.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Leeloo pisze:co do samego trądziku, póki nie wiemy z czym jest główny problem, to leczenie objawowe da marne jeśli w ogóle skutki.
Jedyne co mogę polecić to maseczka z przetartej cebuli (dla zagęszczenia mąka ziemniaczana, jeśli konsystencja się kompletnie nie trzyma) i po tym mocny nawilżacz. min. 7 dni. jest to dla człowieka tortura, ale tania, szybka i czemu by nie spróbować?
na podgojone rany, blizny przebarwienia - Cepan, ok 15zł. również na bazie cebuli. widziałam jakie cuda czynił.
Ale czy po tym nie zostanie zapach?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

nie mnie oceniać g:)
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ninka_90 »

Trądzik pojawił się jakieś 3 lata temu, obecnie mam 25 lat i pryszcze pojawią się tydzień przed okresem i paprze się przez kolejne 2 tygodnie :/ Nie badałam nigdy hormonów.
Nie wiążę tego ze stresem, bo zawsze mam wysyp przed miesiączką (nawet jak jej nie dostaję). Twarz mam w grudkach-zaskórnikach (głównie policzki, wokół ust i żuchwa) i kilka większych ropnych gul. Pryszcze tworzą się także na plecach i dekolcie (tu pomaga maść z witaminą A).
Stosuję kwas migdałowy, retinoidy zewnętrznie, żele i kremy nawilżające, jako podkład wspomniany Pharmaceris, który średnio kryje.
Nie daję sobie z tym rady tym bardziej, że ludzie wkoło mi nie pomagają :/
Włosy miałam zawsze gęste, zdrowe, bardzo długie a od jakiś 2 miesięcy mam siano na głowie. Obcięłam z 7 cm, ale to nie pomogło.
Nie mam problemów z nadmiernym owłosieniem, przyrostem wagi itd.
Jestem tak zakompleksiona, że niedługo przestanę wychodzić to ludzi ;(
Boje się, że jedynym ratunkiem będą tabsy :(
If there's one guy, just one guy
Who'd lay down his life for you and die
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Domyślam się, ze czujesz się z tym średnio. Raz jak chodziłam na rehabilitację barku i czekałam na laser to starsza pani (bo tam średnia wieku była ok20 lat mniej ode mnie) mówi do mnie:
- A panie to na naświetlania na cerę?
-Nie, na bark.
g:D

Starszej pani zrobiło się ciut głupio. Ja niestety miałam leczenie prądem gdzie leżałam na twarzy, więc nie nakładałam podkładu bo by mi się wycierał w leżankę, i dodatkowo niektóre zabiegi zaogniały mi trądzik.

Ja bym uderzyła kilku-kierunkowo. I do dermatologa i przyczynowo. Pamiętaj ze w wielu leczenie trądziku zazwyczaj daje skutki dopiero po dłuższym czasie. Moze też poziom wit A sprawdź?

Tez uważam jak Leeloo, ze trzeba dojść do sedna co sie dzieje. Np. jak ja miałam migreny, to poza wieloma innymi czynnikami miałam migrenę przed okresem właśnie. Ale jak przeszłam na dietę niskohistaminową, gdzie m. in. nie je się pszenicy, to niemal wszystkie migreny znikły poza ta przed miesiączką która zmalała do rozmiarów znośnych. Teraz jak przeszłam na dietę BG po raz pierwszy jej nie miałam - i bądź tu mądry i pisz wiersze - niby hormony a jednak nie do końca.

Moze bedziesz miała jakiś urlop żeby tej cebulki spróbować? ja sama chyba spróbuję, bo ja miałąm mieć uderzeniowa dawkę antybiotyku, ale akurat lekarka dała taki na który mam silną reakcję i ledwo z tego wyszłam :(
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Pokładałam wielkie nadzieje w diecie bezmlecznej i bg, ale jednak na trądzik nie pomogło. Kiedyś, kiedyś też byłam na antybiotykach, ale po odstawieniu wszystko wracało ze zdwojoną siłą.
Jakie hormony powinnam zbadać? Można takie badania (pewnie odpłatnie) wykonać w każdym ośrodku zdrowia? Może przez hormony mam takie problemy z chudnięciem?
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Mi się wydaje że do ginekologa też dobrze by było się wybrać, mądry ginekolog wówczas da skierowanie na co trzeba.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Nikt ci hormonów bez sprawdzenie czy to faktycznie z nimi jest problem, nie przepisze. W aptece też nie kupisz musisz iść do lekarza i zbadać się pod tym kątem. Nasilenie przed okresem to normalna sprawa i nawet większość osób, która wcale nie ma problemów z cera, często zauważa, ze przed miesiaczka pojawia się jeden, dwa wypryski.
Najlepiej znaleźć endokrynologa, którzy też ma specjalizacji z ginekologii. Byłam kiedyś u takiego lekarza. U mojej kuzynki wykrył i Hashimoto i torbiele i hormony ładnie ustawił.
Jedna wizyta a załatwisz dwóch lekarzy:D.
Ostatnio zmieniony ndz 22 lut, 2015 15:19 przez justek625, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Byłam u kilku ginekologów i dwóch dermatologów i wszystko się kręci wokół tabletek anty albo izoteku. Nikt mnie nie badał i nie kierował na żadne badania :(
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Ninka_90 pisze:Byłam u kilku ginekologów i dwóch dermatologów i wszystko się kręci wokół tabletek anty albo izoteku. Nikt mnie nie badał i nie kierował na żadne badania :(
No własnie to jest problem. Mnie rodzinna wysłała do dermatologa i wyjaśniła ze tam mi zanalizują co mam na tej mojej paszczy i do tej pory byłam u trzech i nich mi niczego nie analizował ani nawet nie przypatrzył się specjalnie :( . Ale może tego endokrynologa jak koleżanka pisze?

Wiesz czasami trzeba do upadłego, a nawet jak człowiek już pada to dalej trzeba nie dawać za wygraną.
Awatar użytkownika
Ninka_90
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Mam wrażenie, że lekarze na których przypadło mi trafić (czy to ginekolog, dermatolog, gastrolog i inny medyczny buc) patrzą na mnie jak na kosmitkę, która tylko wymyśla choroby.
Najlepiej jakbym weszła do gabinetu, powiedziała na co choruję, podała nazwę leku, który mnie uzdrowi i jeszcze dała kopertę w łapę.
It's hard to say it
I hate to say it
But it's probably me
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Jest tam gdzieś lekarz dobry, który na Ciebie czeka żeby Ci pomóc.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

To się spytaj, czy trądzik też sobie wymyslilas. Ci lekarze to jakas masakra, a gdzie ta przysiega, która składali. Ja bym powiedziała, ze nigdy nie badalam hormonow, jestem zdeterminowana, żeby pozbyć się trądziku i czy w moim życiu, chociaż raz należy mi się badanie hormonów. czy nie sadzi, ze to pomoże w końcu przybliżyć moja diagnozę, a jeśli to nie to, to pozwoli mi iść dalej i szukać czegoś innego. Ja bym zaraz powiedziała, ze pracuje z ludźmi i mój wygląd jest ważny, wstydzie się trądziku i co mam stracić prace, bo panu ciężko mi pomoc!
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ