Chciałabym prosić o interpretację wyników następujących badań laboratoryjnych:
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w kl.IgA
<2 U/ml norma [0 - 20,00]
P/c. p. endomysium (EmA) w kl.IgA
ujemny
P/c. p. endomysium (EmA) w kl.IgG
wątpliwy
P/c. p. deamidowanej gliadynie(AGA) w kl. IgG
wątpliwy
P/c. p. deamidowanej gliadynie(AGA) w kl. IgA
ujemny
STWIERDZONO obecność przeciwciał w klasie IgG przeciwko gliadynie w mianie 1:10 i endomysium w mianie 1:10. Przeciwciał przeciwko endomysium i gliadynie w klasie IgA NIE STWIERDZONO.
Badania zrobiłam, ponieważ mam wiele objawów pasujących do celiakii, a leczenie wykrytych już chorób nie przynosi efektów... Moje objawy i leczone choroby:
-niedoczynność tarczycy
-Zespół policystycznych jajników (PCOS)
-hipoglikemia reaktywna
-zlewne poty, bez względu na porę roku (mogę być ubrana w krótki rękaw zimą a i tak będę spocona)
-napady gorąca (połączone z poceniem się)
-lodowate stopy, dłonie
-bóle stawów (przede wszystkim kolana)
-bardzo silne bóle głowy (zdarza się, że wymiotuję z bólu)
-omdlenia z utartą przytomności
-przewlekłe zmęczenie, są dni, że nie mam siły wstać z łóżka
-potwierdzone holterem bloki serca
-ogromne problemy z koncentracją i pamięcią
-anemia (niedobór żelaza i ferrytyny, hemoglobina w normie)
-awitaminoza wit.D (Witamina D metabolit 25(OH): 6,85 ng/ml)
-podwyższony cholesterol
-bóle brzucha, wzdęcia, po każdym posiłku "głośne przewracanie się" w brzuchu
Od 2 roku życia miałam problemy z jelitami - pierwszy raz w wieku 2 lat trafiłam do szpitala z niedrożnością porażenną jelit, mój stan był b. ciężki. Później z powodu kłopotów jelitowych leżałam średnio co 2 lata w szpitalu (wymiotowałam i odwadniałam się a przyczyny kłopotów jelitowych nigdy nie rozpoznano). Od zawsze cierpię na przewlekłą anemię (moje przykładowe wyniki: Żelazo 16 [37-170], Hemoglobina 13,7 [11,0-16,5], Ferrytyna: 8 [15-150]). Nigdy nie miałam robionej gastroskopii, ani tym bardziej innych specjalistycznych badań. Od zawsze uwielbiałam jeść potrawy na bazie mąki i mleka, dlatego w ciągu ostatniego roku ze względów zdrowotnych postanowiłam je ograniczyć. Bardzo proszę o poradę co powinnam dalej zrobić oraz czy moje wyniki mogą świadczyć o celikakii...
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina