Test alergiczne - żenada

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Sheep pisze:E, za dużo powiedziane. Zadrapuje.
A ja bym to nazwał nakłuciami... Jak jest małe zaczerwienie, w tym bąble, notują jeden krzyżyk, czyli antygen jest ale mały, jeżeli jest większy zaczerwieniony bąbel, to wtedy jest dopisywana większa ilość krzyżyków, a to znaczy, że alergia jest duża.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Zwał jak zwał. W każdym razie skóry właściwej nie narusza :).

A jak to zaznaczają, zależy od przychodni. Spotkałem się, że mierzą linijką dwa prostopadłe kierunki i zapisują; mierzą jeden kierunek i zapisują (normalnie mierzą wielkość odpowiedzi w dwóch klasach, chyba bąbla i zaczerwienienia). Raz byłem nawet w przychodni, w której pielęgniarka przerysowywała kształt odpowiedzi :D.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Demeter24
Forumowicz
Forumowicz

Re: Test alergiczne - żenada

Post autor: Demeter24 »

Ostatnio byłam u alergologa i miałam robione testy. W czasie tych 15 minut co się czeka wyskoczyły mi dwa pokaźne bąble. Pani która robiła te testy powiedziała, że nic z nich nie będzie bo coś tam histamina zakłóca i u mnie nie można zrobić takich testów i tylko z krwi jedynie na szpitalu. P. alergolog wspomniała, że to nie dobrze że organizm tak zareagował w związku z ta histamina ale wytłumaczy mi to dokładnie jak przyjdę do niej z wynikami z krwi. Czy miał ktoś podobną sytuację i może mi napisać o co chodzi?
Dziękuje
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: MajaWN »

Mam pytanie czy jak ktoś ma alergię na pszenicę to w ogóle nie może jeść pszenicy czy tylko glutenu nie?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Alergia na pszenicę, to alergia na pszenicę. Nie można wtedy jeść w ogóle pszenicy, a nie glutenu samego w sobie, przy czym i tak to się wiąże z dietą bezglutenową i dodatkowo bezpszeniczną.
Mając alergię na pszenicę trzeba uważać również na skrobię pszenną bezglutenową i błonnik pszenny bezglutenowy.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

natomiast dieta bezpszeniczna (w tym wykluczenie orkiszu), to nie dieta stricte bezglutenowa. pytanie jak z żytem, jęczmieniem, nieoczyszczonym owsem.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: MajaWN »

No tak właśnie kombinowałam. Czyli muszę testy zrobić :(
Dzięki za informację!
ODPOWIEDZ