“Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Moderator: Moderatorzy
“Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
“Pysznie bez glutenu” składa się z przepisów na łatwe do przygotowania, smaczne potrawy. Autorki Grażyna Bober-Bruijn, od zawsze na diecie bezglutenowej oraz Gosia Wieruszewska, niezależny fotograf stworzyły książkę wypełnioną ponad setką przepisów, dobierając do każdego z nich piękne zdjęcia. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności.
O Autorkach:
Grażyna Bober-Bruijn, od zawsze na diecie bezglutenowej, mama 2 córek, z którymi piecze i gotuje. Jej dewizą jest, ze żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem.
Gosia Wieruszewska jest niezależnym fotografem z dużym doświadczeniem oraz zamiłowaniem do reportażu i portretu. Nieustannie podróżuje i to widać na jej zdjęciach. Prowadzi swoja stronę: www.gosiaphoto.com. Stylizuje sesje zdjęciowe i fotografuje dla czołowych magazynów i gazet w Polsce.
Nasze Stowarzyszenie objęło książkę patronatem.
Gorąco polecamy!
http://www.celiakia.pl/pysznie-bez-glut ... polecenia/
Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności.
O Autorkach:
Grażyna Bober-Bruijn, od zawsze na diecie bezglutenowej, mama 2 córek, z którymi piecze i gotuje. Jej dewizą jest, ze żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem.
Gosia Wieruszewska jest niezależnym fotografem z dużym doświadczeniem oraz zamiłowaniem do reportażu i portretu. Nieustannie podróżuje i to widać na jej zdjęciach. Prowadzi swoja stronę: www.gosiaphoto.com. Stylizuje sesje zdjęciowe i fotografuje dla czołowych magazynów i gazet w Polsce.
Nasze Stowarzyszenie objęło książkę patronatem.
Gorąco polecamy!
http://www.celiakia.pl/pysznie-bez-glut ... polecenia/
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
zamierzam kupic ,ogladalam dzisiaj w ksiegarni ,przypadla mi do gustu 

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
osobiście polecam, naprawdę dobra pozycja na półce, dla ludzi 

- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
też się zastanawiam nad tą książką. Muszę wpaść do księgarni pooglądać przepisy 

Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
A jakie np są tam przepisy? Nie bardzo mam szansę teraz skoczyć do księgarni 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska


Mam nadzieję, że czytelne
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Niestety nie, bardzo malutkie obrazki 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
COŚ NA ZĄB:
Aromatyzowane oliwy
Batony musli
Herbata miętowa
Hummus
Jabłko smażone
Jabłko z owsianką
Jajecznica na Dzień Taty
Labneh czyli ser z jogurtu
Marynowane pomidory i ser
Mozzarella z pomidorkami
Nachos
Naleśniki Jadzi
Owsianka sezamowa
Paluchy serowe
Pasta jajeczna
Pasta z tuńczyka
Pasztet z wątróbki
Pesto klasyczne
Pesto z rukoli
Pesto z suszonymi pomidorami
Różowy smoothie
Shake kokosowy
Shake waniliowy
Szybka granola
Śmietankowy deser z truskawkami
Tapenada z czarnych oliwek
Tapenada z zielonych oliwek
Zielony smoothie
OBIADY:
Beszamel bezglutenowy
Burgery fasolowe
Burgery mięsne
Chleb Magdy
Chłodnik z porów
Falafel
Focaccia
Gnocci z sosem pomidorowym
Gratin ziemniaczane
Grecki Jaś
Gulasz holenderski z czerwoną kapustą
Jajka zapiekane
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Kasza jaglana a'la kuskus
Klopsiki
Krem pomidorowy
Kremowa polenta
Kulki rybne w sosie koperkowym
Kurczak sate
Kurczak z makaronem ryżowym
Makaron w sosie pomidorowym
Moja paella
Paluszki rybne
Pieczone ziemniaki-frytki
Placki kokosowe
Placki ziemniaczane
Proste risotto z pomidorami
Prosty sos sate
Pyszne papryki
Ratatouille
Rosół trochę inny
Ryby zapiekane
Sałatka "niespodzianka"
Sałatka azjatycka
Sałatka Cezar
Sałatka nicejska
Sałatka warzywna
Sałatka z bobu i fasolki szparagowej
Sałatka z burakami
Schab pieczony
Schabowy sezamowy
Warzywa letnie zapiekane
Zapiekanka z fasolką i kozim serem
Zawijasy z cukinii pod beszamelem
Zupa kokosowa
Zupa z cukinii
Zupa z soczewicy
SŁODKOŚCI:
Bezglutenowe biszkopty z budyniem karmelowym
Bezy
Biszkopt cytrynowy
Cake pops na Dzień Dziecka
Ciastka orzechowe
Ciastka czekoladowe
Ciasto bananowe
Ciasto marchewkowe
Cytrynowe gwiazdki
Cytrynowe ciasto kukurydziane
Czekoladem malinowy
Faworki
Jabłecznik na Dzień Mamy
Makaroniki
Migdałek
Owoce zapiekane z granolą
Orzeszko karmelizowane
Pierniczki holenderskie
Sernik Ali
Sernik angielski
Tarta jaglana z jagodami
Tartaletki
Tort bezowy
Tort księżniczki
Aromatyzowane oliwy
Batony musli
Herbata miętowa
Hummus
Jabłko smażone
Jabłko z owsianką
Jajecznica na Dzień Taty
Labneh czyli ser z jogurtu
Marynowane pomidory i ser
Mozzarella z pomidorkami
Nachos
Naleśniki Jadzi
Owsianka sezamowa
Paluchy serowe
Pasta jajeczna
Pasta z tuńczyka
Pasztet z wątróbki
Pesto klasyczne
Pesto z rukoli
Pesto z suszonymi pomidorami
Różowy smoothie
Shake kokosowy
Shake waniliowy
Szybka granola
Śmietankowy deser z truskawkami
Tapenada z czarnych oliwek
Tapenada z zielonych oliwek
Zielony smoothie
OBIADY:
Beszamel bezglutenowy
Burgery fasolowe
Burgery mięsne
Chleb Magdy
Chłodnik z porów
Falafel
Focaccia
Gnocci z sosem pomidorowym
Gratin ziemniaczane
Grecki Jaś
Gulasz holenderski z czerwoną kapustą
Jajka zapiekane
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Kasza jaglana a'la kuskus
Klopsiki
Krem pomidorowy
Kremowa polenta
Kulki rybne w sosie koperkowym
Kurczak sate
Kurczak z makaronem ryżowym
Makaron w sosie pomidorowym
Moja paella
Paluszki rybne
Pieczone ziemniaki-frytki
Placki kokosowe
Placki ziemniaczane
Proste risotto z pomidorami
Prosty sos sate
Pyszne papryki
Ratatouille
Rosół trochę inny
Ryby zapiekane
Sałatka "niespodzianka"
Sałatka azjatycka
Sałatka Cezar
Sałatka nicejska
Sałatka warzywna
Sałatka z bobu i fasolki szparagowej
Sałatka z burakami
Schab pieczony
Schabowy sezamowy
Warzywa letnie zapiekane
Zapiekanka z fasolką i kozim serem
Zawijasy z cukinii pod beszamelem
Zupa kokosowa
Zupa z cukinii
Zupa z soczewicy
SŁODKOŚCI:
Bezglutenowe biszkopty z budyniem karmelowym
Bezy
Biszkopt cytrynowy
Cake pops na Dzień Dziecka
Ciastka orzechowe
Ciastka czekoladowe
Ciasto bananowe
Ciasto marchewkowe
Cytrynowe gwiazdki
Cytrynowe ciasto kukurydziane
Czekoladem malinowy
Faworki
Jabłecznik na Dzień Mamy
Makaroniki
Migdałek
Owoce zapiekane z granolą
Orzeszko karmelizowane
Pierniczki holenderskie
Sernik Ali
Sernik angielski
Tarta jaglana z jagodami
Tartaletki
Tort bezowy
Tort księżniczki
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Dziękuję bardzo! Rzeczywiście wygląda to interesująco, zamówię. Zwłaszcza, że widzę tu pozycję "Tort księżniczki", a ja mam niedługo urodziny 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Sprawdź na czytam.pl, z reguły tam mają najlepsze ceny, nawet jakby doliczyć przesyłkę
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Widzialam w ksiegarni matras po 24,99 

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
przepisy takie jak lubię, myślę, że ją zakupię 
w księgarni matras stacjonarnej? bo w esklepie jest po 31,90.

w księgarni matras stacjonarnej? bo w esklepie jest po 31,90.
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Niestety, zdążyłam już zamówić w empiku
Ale miałam tam zgromadzone trochę środków na koncie, więc wykorzystałam. Ale czytam.pl rzeczywiście ma świetne ceny! Muszę tam później zamówić "Jadłonomię". Niestety mam słabość do książek kulinarnych i o dietetyce 


Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Tak w stacjonarnejxymi pisze:przepisy takie jak lubię, myślę, że ją zakupię
w księgarni matras stacjonarnej? bo w esklepie jest po 31,90.

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: “Pysznie bez glutenu” G. Bober-Bruijn, G. Wieruszewska
Zamówiłam już na czytam.pl - bardzo dobre ceny mają
i mama alergika gotuje w twardej oprawie za 24 zł. Szkoda, ze 'pysznie bez glutenu" jest w miękkiej okładce.
