Znikające geny?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Znikające geny?

Post autor: MajaWN »

W grupie bezglutenki na FB są osoby, które twierdzą, że dieta BG wpływa na wyniki testów DNA i geny predysponujące do choroby znikają po stosowaniu diety BG. Ponieważ w grupach FB dyskutuje się kiepsko (od strony wizualno-graficznej) to chciałam to podyskutować tutaj. Nie wykluczam możliwości zmian w DNA - pod wpływami różnymi wiadomo, że tak bywa, ale idea że jak jest sie na diecie BG to potem te geny 'poznikają' jak sie wróci to one znowu sie pojawią zwaliła mnie z moich amatorsko-genetycznych nóg. Mam nadzieję ze osoba, która to pisała na FB jest i tutaj, ale jeśli nie, to może osoby biegłe w genetyce się wypowiedzą.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Re: Znikające geny?

Post autor: Justyna1982 »

Dziwne pierwsze słyszę. Ja robiłam wszystkim testy genetyczne. Ja będąc na diecie i Tymo oboje mamy kopmplet genów. Ola bez objawów je normalnie (no prawie ma gluten w mniejszej ilości niż w normalnym domu) ma tylko jeden gen uszkodzony.,. Z tego co wiem to mam ją badać raz w roku bo może jakiś czynnik uaktywnić celiakię.
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Specjalistą od genetyki nie jestem, ale DNA może się zmieniać najczęściej pod wpływem mutacji. Dieta bezglutenowa nie jest czynnikiem o działaniu mutagennym (przy czym niektóre składniki pokarmów już takowe działanie mogą mieć).
Gdyby dieta mogła być lekiem na choroby genetyczne to byłoby coś cudownego :D. Dieta natomiast może być elementem leczenia, ale objawowego. Jak np. przy fenyloketonurii czy celiakii, dieta pomaga zniwelować skutki, ale przez dietę nie zostanie się całkowicie wyleczonym.
Bardziej już wierzę w to, że któreś z badań zostało źle przeprowadzone ;).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: MajaWN »

No właśnie, wszystko co piszecie to ja też tak myślę. Napisałam do pani konsultantki on-line tutaj: http://www.testdna.pl/ i potwierdziła że "badanie genetyczne w kierunku celiakii daje wynik jednoznaczny i pewny, badane jest nasze DNA, które jest niezmienne dlatego dieta (glutenowa lub bez) nie ma wpływu na otrzymany rezultat."

Ale jedna osoba z dzieckiem chorym gdzie dziecko jest na dicie BG napisała ze lekarz jej powiedział zeby do testów gen dziecko przeszło na rok (!) na dietę glutenową :( .
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

To tylko świadczy o wiedzy tego lekarza, a raczej o jej braku.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ