Prosze o Porade

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Prosze o Porade

Post autor: basiag »

ewciaaaa244 pisze:Najbardziej by mi pasowal Glogow
hmmmm a moze dasz sie przekonać na Lubin czy za daleko masz? co prawda w Glogowie nie jestem obeznana ale w Lubinie na ul.Leśnej w Medicusie mogę polecic gastroenterologa sama tam się leczę.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ewciaaaa244 »

Moze byc jeszcze Walbrzych ,Jelenia Gora , Lubin ,,,Albo wroclaw ,chce prywatnie ,,,slyszalam o Prof Paradowskim ale moze znaci jakiegos innego?
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: basiag »

ewciaaaa244 pisze:Moze byc jeszcze Walbrzych ,Jelenia Gora , Lubin ,,,Albo wroclaw ,chce prywatnie ,,,slyszalam o Prof Paradowskim ale moze znaci jakiegos innego?
O tym prof. nie slyszalam, jeśli chcesz to Lubin na ul. lesnej Medicus gastroenterolog Jacek Worobiec, możesz spróbować ja nie narzekam ;) jak jestes zinteresowana wiecej odpowiem na priv :)
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

O to byloby super , wlasnie do Lubina mam blizej, w sumie nie pomyslalam piszac pierwszego posta w ktorym miescie.
Mozesz dac mi namiary na priv:) Bede bardzo wdzieczna:)
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam dziewczyny :) dawno mnie tu nie bylo..... Tak bardzo sie bronilam przed gastroskopia , ale jednak zrobilam . Teraz czekam na wyniki wycinkow.
Tylko lekarz ktory mi to badanie robil stwierdzil ze Gastroskopia nie jest badaniem ostatecznym ktore moze POTWIERDZIC LUB WYKLUCZYC celiakie. Pytal czy chce na pewno ja zrobic. Powiedzialam ze tak , ze po to do niego przyjechalam. Powiedzial no dobrze skoro Pani chce to zrobimy, ale lepiej zeby zrobila pani badania z krwi ,,,,,sa to cztery badania ktore na pewno sa w stanie postawic prawidlowa diagnoze, na pewno nie jest nia gastroskopia. dziewczyny moje pytanie brzmi , czy robic te badania z krwi? Jezeli tak to jakie dokladnie?????? Wiem ze sa to EMA,tTG ale nie wiem w jakiej klasie..... Pozdrawiam :)
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Mi zrobili samo ttg było pozytywne w dwóch klasach i dalej się w badanie krwi nie bawili.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

Ktoś coś jeszcze mógłby mi poradzić? ?????
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

justek625 a miałaś gastroskopie?
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: Anula80 »

Moim zdaniem powinnaś poczekać na wynik biopsji
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

"Nie ma potrzeby oznaczania wszystkich przeciwciał. Należy jednak pamiętać, iż w trakcie diagnostyki należy pobrać krew na badanie oceniające całkowity poziom IgA. Zdarzyć się bowiem może, że w przypadku braku Iga badanie może dać wyniki fałszywy. W przypadku niedoboru IgA ocenia się wtedy przeciwciała w klasie IgG. Można także od razu zbadać przeciwciała w obu klasach (IgA i IgG).

Wymienione wyżej przeciwciała są specyficzne dla celiakii i ich obecność we krwi prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak podkreślić, że ich brak nie wyklucza celiakii, zwłaszcza u osób dorosłych i u bardzo małych dzieci, gdyż część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał, co więcej – obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim upoważniające do rozpoznania choroby. Dlatego do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego.

Biopsja jelita cienkiego jest kluczowym etapem w diagnostyce celiakii. Wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii. Pacjent połyka miękką sondę z małą kamerą na końcu, dzięki której lekarz zagląda do wnętrza jelita i pobiera jego maleńkie fragmenty do badania (przynajmniej 4). Zabieg nie jest bolesny, choć nie należy do przyjemnych. U małych dzieci przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym. W pobranych wycinkach ocenia się stopień zaniku kosmków w tzw. skali Marsha (od I do IV)."

przeczytaj sobie na spokojnie ten tekst:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Tak po pozytywnych przeciwcialach anty ttg w obu klasach miałam biopsje i ona też potwierdziła celiakię (która zresztą miałam wcześniej stwierdzona w dzieciństwie).
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ewciaaaa244
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam :) zrobiłam badanie anty tTg w klasie igg i wynik 0.10 wynik ujemny jest do 1.0 czyli według tego badania nie mam celiakii?
ODPOWIEDZ