Firma DAWTON
Moderator: Moderatorzy
Firma DAWTON
Witam, otrzymałam e-maile od firmy DAWTONA odnośnie zawartości glutenu w ich produktach:
Szanowna Pani,
W żadnych produktach ZPOW Dawtona nie ma glutenu, kwas cytrynowy tez go nie zawiera.
Pozdrawiam
--
Lidia Kucharska
Quality Manager
tel.: +48 22 7315 466
mob.: +48 697 706 921
Szanowna Pani,
W żadnych produktach ZPOW Dawtona nie ma glutenu, kwas cytrynowy tez go nie zawiera.
Pozdrawiam
--
Lidia Kucharska
Quality Manager
tel.: +48 22 7315 466
mob.: +48 697 706 921
Sosy też mają bezglutenowe
:
"Witam
Używamy wyłącznie skrobi kukurydzianej, która nie zawiera glutenu. Pozostałe składniki sosów również są wolne od glutenu.
W razie innych pytań lub wątpliwości, chętnie udzielę Panu niezbędnych informacji.
Pozdrawiam
Emilia Sugalska
Kierownik Kontroli Jakości
ZPOW Dawtona Lipno"

"Witam
Używamy wyłącznie skrobi kukurydzianej, która nie zawiera glutenu. Pozostałe składniki sosów również są wolne od glutenu.
W razie innych pytań lub wątpliwości, chętnie udzielę Panu niezbędnych informacji.
Pozdrawiam
Emilia Sugalska
Kierownik Kontroli Jakości
ZPOW Dawtona Lipno"
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Super wiadomość. Dzięki za info. Fajnie, że niektórym firmom opłaci się nie dodawać tego choler... glutenu wszędzie, gdzie popadnie. Gastrolog, u którego byłam z synem powiedział, że gluten dodają wszędzie, bo daje dobrą konsystencję. Czyli ogromna ilość produktów byłaby ok, gdyby nie ta "konsystencja"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
-
- Nowicjusz
- Posty: 5
- Rejestracja: śr 23 paź, 2013 10:56
- Lokalizacja: Kraków
Re: Firma DAWTON
Dobra wiadomość:
"Witam
W zakładzie produkcyjnym w Lipnie (tu produkujemy sosy Dawtona) nie używamy obecnie żadnych składników zawierających gluten. Stosujemy wyłącznie kukurydzianą skrobię modyfikowaną.
Z poważaniem
Emilia Sugalska
Kierownik Kontroli Jakości
ZPOW Dawtona Lipno"

"Witam
W zakładzie produkcyjnym w Lipnie (tu produkujemy sosy Dawtona) nie używamy obecnie żadnych składników zawierających gluten. Stosujemy wyłącznie kukurydzianą skrobię modyfikowaną.
Z poważaniem
Emilia Sugalska
Kierownik Kontroli Jakości
ZPOW Dawtona Lipno"
Re: Firma DAWTON
Polecam sosy do makaronów szczególnie ten meksykański jest on naprawdę dobry 

Re: Firma DAWTON
To pieeekna informacja 
Bedie urozmaicenie do sosow Łowicz
!

Bedie urozmaicenie do sosow Łowicz

-
- Nowicjusz
- Posty: 1
- Rejestracja: sob 28 mar, 2015 22:24
Re: Przedstaw się :)
Bezglutenowe produkty firmy Dawtona to: ketchupy, koncentraty pomidorowe, soki owocowo- warzywne, soki pomidorowe i wielowarzywne, produkty w puszkach: m.in.: kukurydza, groszek, pomidory; w słoikach: dżemy, musy, kapusta, ogórki, papryka, itp.
Nawet sosy: meksykański, boloński, chiński, słodko-kwaśny, spaghetti itd. nie zawierają glutenu, choć zagęszczane są skrobią, ale kukurydzianą wolną od glutenu.
Dodatkowo odwołując się do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które obowiązuje od 13 grudnia 2014 r. na etykietach żywności zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nazwa alergenu musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego.
W związku z powyższym dla pewności konsumenta, jeśli na etykiecie nie ma glutenu wyróżnionego pogrubionym drukiem, tzn. że nie ma go w produkcie. Nawet jeżeli wyrób jest bezglutenowy, to producent nie ma obowiązku umieszczenia dodatkowo tej informacji.
Pozdrawiam
Magdalena Karwowska
Specjalista ds. jakości
Dział Kontroli Jakości
tel.: +48 22 7315 466
mob.: +48 697 706 921
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
www.dawtona.pl
ześć dostałam informacje od firmy DAWTONA na temat zawartości glutenu w ich produktach.
Nawet sosy: meksykański, boloński, chiński, słodko-kwaśny, spaghetti itd. nie zawierają glutenu, choć zagęszczane są skrobią, ale kukurydzianą wolną od glutenu.
Dodatkowo odwołując się do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które obowiązuje od 13 grudnia 2014 r. na etykietach żywności zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nazwa alergenu musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego.
W związku z powyższym dla pewności konsumenta, jeśli na etykiecie nie ma glutenu wyróżnionego pogrubionym drukiem, tzn. że nie ma go w produkcie. Nawet jeżeli wyrób jest bezglutenowy, to producent nie ma obowiązku umieszczenia dodatkowo tej informacji.
Pozdrawiam
Magdalena Karwowska
Specjalista ds. jakości
Dział Kontroli Jakości
tel.: +48 22 7315 466
mob.: +48 697 706 921
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
www.dawtona.pl
ześć dostałam informacje od firmy DAWTONA na temat zawartości glutenu w ich produktach.