Witam ponownie:)
Mamy już diagnozę, choć na niektóre wyniki badan czekamy. Przeciwciała typowe dla celiakii wyszły ujemne u córki i u mnie. Ale jako, że objawy podczas prowokacji były coraz gorsze, prof. stwierdziła, że to alergia na mąkę pszenną i żytnią. Najgorsze, że teraz pojawiła sie wysypka na języku i wokół ust po kukurydzy:( Oczywiście prowokacja zakończona, ale mam wrażenie, że ta prowokacja spowodowała teraz uczulenie na kukurydzę:( Teraz już nie wiem co jej dawać jeść... Prawie wszystkie gotowe produkty bezglutenowe mają w sobie mąkę kukurydzianą albo skrobię kukurydzianą lub pszenną. A może skrobię pszenną można jej podawać?
Czy ktoś z Państwa był w podobnej sytuacji żywieniowej? Do tej pory robiłam Małej chleb gryczano-kukurydziany, teraz nie mam pojęcia jaki chleb zrobić. Z samej gryki niestety chleb mi nie wychodzi. Jaką mąką mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Może mąką z tapioki?
Diagnoza malucha i dorosłej mamy
Moderator: Moderatorzy
Re: Diagnoza malucha i dorosłej mamy
Skrobi pszennej absolutnie nie podawać.
Na forum w dziale Kuchni masz sporo przepisów na wypieki bez miksow i kukurydzy.
Cale szczęście, że możecie ryż i gryke. Jak z kaszą jaglana? Z tego można zrobić wszystko.
Na forum w dziale Kuchni masz sporo przepisów na wypieki bez miksow i kukurydzy.
Cale szczęście, że możecie ryż i gryke. Jak z kaszą jaglana? Z tego można zrobić wszystko.
Dzięki Leeloo, zajrzę do działu Kuchnia. Całe szczęście Mała może ryż, grykę i jaglankę. Chyba rzeczywiście dieta będzie bazowała teraz na kaszy jaglanej. Czy mąka z tapioki może uczulać? trochę się obawiam, że jak w kółko będzie jeść 3 zboża, to na któreś jeszcze się uczuli... No, ale bądźmy dobrej myśli:) Pocieszające jest tylko to, ze małe dziecko najczęściej z takich alergii wyrasta.
Uczulać może WSZYSTKO.
Masz jeszcze m.in: amarantus, ziemniaki, quinoę, bataty, teff, sorgo, ciecierzyce, soję, soczewice, fasolki, groch. Mnóstwo zbożowo-strączkowych pełnowartościowych opcji.
Masz jeszcze m.in: amarantus, ziemniaki, quinoę, bataty, teff, sorgo, ciecierzyce, soję, soczewice, fasolki, groch. Mnóstwo zbożowo-strączkowych pełnowartościowych opcji.
Jeszcze mam taką małą wątpliwość dotyczącą różnicy między alergią na mąkę a celiakią. Rozumiem, że chorzy na celiakię nie mogą glutenu nawet w małych ilościach, a jak to jest z alergikami? My mamy zalecane używanie mąki bezglutenowej, ale czy to oznacza, ze taką np. mąkę owsianą od zwykłego producenta możemy? Bo rozumiem, że jaka zwykła mąka owsiana bez znaku przekreślonego kłosa szkodzi celiakom, ale czy alergikom też? Ja u córki nigdy nie obserwowałam problemów po płatkach owsianych... Czy może lepiej kupić sobie własne ziarno i zmielić w domu? Czy powinnam stosować tylko mąki certyfikowanych producentów z przekreślonym kłosem?
Dzisiaj spróbuję upiec chleb gryczano-jaglano-ziemniaczany. Zobaczymy jak wyjdzie...
Dzisiaj spróbuję upiec chleb gryczano-jaglano-ziemniaczany. Zobaczymy jak wyjdzie...