Co mi dolega?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ninette
Nowicjusz
Nowicjusz

Co mi dolega?

Post autor: ninette »

Witam,

Od bardzo dawna borykam się z bólami brzucha umiejscowionymi w okolicach żołądka i w nadbrzuszu z lewej strony. W ostatnim czasie ból jest nie do zniesienia. Nie bardzo już wiem co jeść, bo mam wrażenie, że boli po większości pokarmów. Borykam się też z biegunkami, wzdęciami po posiłkach, odbijaniem, dziwnym bulgotaniem i czasem dziwnym poczuciem głodu.
Robiłam testy u alergologa - podstawowe płatkowe - i nic nie wyszło. Z własnych obserwacji wiem, że mleko mi nie służy.
Byłam niedawno u gastrologa i zlecił różne badania w tym: p-ciała p-gliadynie, p-endomysium, p- transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG. Po poznaniu cen za te badania zwątpiłam...czy rzeczywiście muszę od razu wykonywać wszystkie? Może znacie jakiegoś lekarza na NFZ (jestem w Krakowa), którego polecacie i do którego wizytą nie są odległe?
Z badań jakie ostatnio robiłam wyniki były następujące:
ALT: 11
GGTP: 30
Lipaza: 116,67

Będę ogromnie wdzięczna za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Co mi dolega?

Post autor: pleomorfa »

Co do cen badań z tego co wiem w szpitalu na strzeleckiej w laboratorium przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w obu klasach wychodzą 90zł. Nie ma co liczyć na zrobienie badań przeciwciał na nfz chyba, że wylądujesz na oddziale.
Najlepiej na początek zrobić IgA ogółem i to może zlecić internista, o ile wykaże taką wolę.

Wyniki badań bez norm nic nam kompletnie nie mówią.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ninette
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ninette »

Chodzi o zakres referencyjny?
ALT: 11 U/l <31
GGTP: 30 U/l 5-36
Lipaza 116,67 U/l 13-60
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

wątroba wygląda ok, natomiast dobadałabym koniecznie amylazę. objawy i wynik lipazy wskazują na problem z trzustką.
ODPOWIEDZ