DIETA BEZGLUTENOWA skutki diety u dzieci NISKA masa ciała
Moderator: Moderatorzy
Re: DIETA BEZGLUTENOWA skutki diety u dzieci NISKA masa ci
Nie piszę, że biopsja jest potrzebna do postawienia diagnozy. Ale skoro u kerima_82 pojawiają się pewne wątpliwości co do diagnozy, to można w porozumieniu z lekarzem rozważyć prowokację. Po prostu nie jest to niedopuszczalne.
z tego co zrozumiałam to kermia zastanawia się nad prowokacją, bo uważa, że tak się robi. a nie dlatego, bo zasugerował ją lekarz. Lekarz ustalił, że dziecko ma celiakię i zlecił dietę.
Wg mnie prowokacji nie ma potrzebny przynajmniej teraz robic. Duza liczba osob byla wiele lat temu zdiagnozowana i pozniej normalnie jadla, rowniez lekarze, przez pewien czas mysleli, ze sie z tego wyrasta, czesto pozniej objawy nie sa az tak drastyczne jak u malych dzieci. Z wiekiem nawet u celiakow organizm potrafi w miare radzic sobie z glutenem. Moze wtedy w razie watpliwosci mozna by zrobic prowokacje. Oczywiscie to jest tylko moja teoria, ale chyba duzo osob tutaj pisalo, ze jako dziecko mialo zdiagnozowana celiakie, a pozniej normalnie wiele wiele lat jadlo.
Jezeli genetyczne twoja coreczka jest szczupla i ma szybko przemiane materii to tego nie ouszkasz:) Warto spytac lekarza.
Jezeli genetyczne twoja coreczka jest szczupla i ma szybko przemiane materii to tego nie ouszkasz:) Warto spytac lekarza.
pozdrawiam 

ma niedobór masy ciała jest na 3 centylu waga 13,220kg , wzrost 101 cm w wieku 2 lat byla poniżej 3 najgorszy.Leeloo pisze:lekarz prawidłowo postawił diagnozę i wdrożył odpowiednie leczenie- dieta bezglutenowa.Przeciwciała przed dieta były wysoko dodatnie bez biopsji wykonałam badanie Gen.lekarz postawił diagnozę i zalecił dietę BG
można je przemycać w kaszkach, zupach, koktajlach, plackach, naleśnikach itp. próbowała smakowych nutridrinków czy tylko naturalne?Gastrolog zalecił nutridrinki ale ona tego nie pije bo jej nie smakuje a ja jej nie zmuszam .
Prowokacja wydawało mi sie ,że każdy robi prowokację?NIGDY.
celiakia to choroba na całe życie stąd i dieta na zawsze, prowokacji nigdy u osób już zdiagnozowanych się nie przeprowadza. tak jak zdrowym nie podaje się cyjanku, tak celiakom nie podaje się glutenu do końca życia.
do poczytania:
Prowokacja
Od wielu lat nie praktykuje się już rutynowego przeprowadzania uciążliwej dla pacjentów prowokacji glutenem i wykonywania kolejnych biopsji w celu potwierdzania celiakii. Taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku wątpliwości co do diagnozy.
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
stąd nie jest absolutnie dietą odchudzającą.Dieta bz zawiera dużo węglowodanów i to nie dobrze bo musimy uważać na cukier !!!!!!
a o cukrze i ryzykiem cukrzycy u córki w tym wątku nie wspominałaś, więc spokojniej.
odruch odrzucający jakiś produkt spożywczy może świadczyć o jego nietolerancji, ale nie musi.A,może ma nietolerancje laktozy bo mleka nie lubi?
czy córka miała badane alergie pokarmowe z krwi i skóry? możliwe mocno, że tu jest problem
natomiast nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego to nie alergia, ale częste schorzenie przy celiakii, zwłaszcza świeżo wykrytej. na stronie 30 masz pięknie wszystko wytłumaczone:
http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... d_X_04.pdf
na którym centylu z wagą i wzrostem jest teraz córka wg bilansu u lekarza rodzinnego?
kerima_28
tak zgadza sięLeeloo pisze:z tego co zrozumiałam to kermia zastanawia się nad prowokacją, bo uważa, że tak się robi. a nie dlatego, bo zasugerował ją lekarz. Lekarz ustalił, że dziecko ma celiakię i zlecił dietę.
kerima_28
ma niedobór masy ciała jest na 3 centylu waga 13,220kg , wzrost 101 cm(poniżej 50 centyl)kerima_82 pisze:Leeloo pisze:lekarz prawidłowo postawił diagnozę i wdrożył odpowiednie leczenie- dieta bezglutenowa.Przeciwciała przed dieta były wysoko dodatnie bez biopsji wykonałam badanie Gen.lekarz postawił diagnozę i zalecił dietę BG
można je przemycać w kaszkach, zupach, koktajlach, plackach, naleśnikach itp. próbowała smakowych nutridrinków czy tylko naturalne?Gastrolog zalecił nutridrinki ale ona tego nie pije bo jej nie smakuje a ja jej nie zmuszam .
celiakia to choroba na całe życie stąd i dieta na zawsze, prowokacji nigdy u osób już zdiagnozowanych się nie przeprowadza. tak jak zdrowym nie podaje się cyjanku, tak celiakom nie podaje się glutenu do końca życia.
do poczytania:
Prowokacja
Od wielu lat nie praktykuje się już rutynowego przeprowadzania uciążliwej dla pacjentów prowokacji glutenem i wykonywania kolejnych biopsji w celu potwierdzania celiakii. Taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku wątpliwości co do diagnozy.
stąd nie jest absolutnie dietą odchudzającą.Dieta bz zawiera dużo węglowodanów i to nie dobrze bo musimy uważać na cukier !!!!!!
a o cukrze i ryzykiem cukrzycy u córki w tym wątku nie wspominałaś, więc spokojniej.
odruch odrzucający jakiś produkt spożywczy może świadczyć o jego nietolerancji, ale nie musi.A,może ma nietolerancje laktozy bo mleka nie lubi?
czy córka miała badane alergie pokarmowe z krwi i skóry? możliwe mocno, że tu jest problem
natomiast nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego to nie alergia, ale częste schorzenie przy celiakii, zwłaszcza świeżo wykrytej. na stronie 30 masz pięknie wszystko wytłumaczone:
na którym centylu z wagą i wzrostem jest teraz córka wg bilansu u lekarza rodzinnego?
w wieku 2 lat przed dietą ważyła 9 400 kg ( poniżej 3 centyl) mierzyła 84cm (powyżej 25centyl) dieta rygorystyczna od 2 lat wzrost i masa jak wyżej więc uważam ,że zbyt wolno przybiera na wadze.
kerima_28
miała testy alergiczne skórne bez badania w kierunku nietolerancji laktozy
na którym centylu z wagą i wzrostem jest teraz córka wg bilansu u lekarza rodzinnego?[/quote][/quote]
ma niedobór masy ciała jest na 3 centylu waga 13,220kg , wzrost 101 cm(poniżej 50 centyl)
w wieku 2 lat przed dietą ważyła 9 400 kg ( poniżej 3 centyl) mierzyła 84cm (powyżej 25centyl) dieta rygorystyczna od 2 lat wzrost i masa jak wyżej więc uważam ,że zbyt wolno przybiera na wadze.[/quote]
kerima_28
Tak powiedział lekarz mogę zrobić biopsję ale nie jest to konieczne gdyż w przeprowadzonym wywiadzie oraz wynikach było pewne ,że to choroba trzewna.W rodzinie dwoje dzieci choruje oraz jedna osoba dorosła.Leeloo pisze:masz absolutną rację, ale tu chodzi o pacjenta w wieku dziecięcym, gdzie biopsja w ogóle nie musi być potrzebna do postawienia diagnozy. tym bardziej do wykonania wraz z prowokacją po diagnozie.
kerima_28
jest w 3 centyluLeeloo pisze:lekarz prawidłowo postawił diagnozę i wdrożył odpowiednie leczenie- dieta bezglutenowa.Przeciwciała przed dieta były wysoko dodatnie bez biopsji wykonałam badanie Gen.lekarz postawił diagnozę i zalecił dietę BG
do poczytania:
Prowokacja
kerima_28
Tak, ale jeśli nie wykonałam jej biopsji to zawsze jest ???Anula80 pisze:Kerima_28 jeżeli dziecko ma zdiagnozowaną celiakię, to absolutnie nie wolno robić prowokacji. Z celiakii się nie wyrasta. Widocznie dieta jest dobrze przestrzegana, skoro przeciwciała są ujemne. Dieta bg do końca życia
kerima_28
kerima:
Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, istnieje możliwość rezygnacji z biopsji jelita w sytuacji gdy jednocześnie:
- u pacjenta występują objawy typowe dla celiakii
- u pacjenta występuje wysoki poziom przeciwciał
- pacjent otrzymał pozytywny wynik badania genetycznego – potwierdzający występowanie genów predysponujących do rozwoju celiakii – HLA DQ2 i/lub HLA DQ8
Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, istnieje możliwość rezygnacji z biopsji jelita w sytuacji gdy jednocześnie:
- pacjent otrzymał pozytywny wynik badania genetycznego – potwierdzający występowanie genów predysponujących do rozwoju celiakii – HLA DQ2 i/lub HLA DQ8
tak więc Pan doktor postawił diagnozę u córki bez biopsji tak jak pisałam wcześniej objawy oraz wyniki potwierdziły chorobę teraz mam 99% pewności,że to choroba genetyczna w naszej rodzinie choruje 2 dzieci i osoba dorosła.Leeloo pisze:kerima:
kerima_28
interesuje mnie, to czy mamy dzieci celiaków przeprowadzały takie prowokacje u dzieci ...Leeloo pisze:masz absolutną rację, ale tu chodzi o pacjenta w wieku dziecięcym, gdzie biopsja w ogóle nie musi być potrzebna do postawienia diagnozy. tym bardziej do wykonania wraz z prowokacją po diagnozie.
kerima_28
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Nie przeprowadzalam i nie przyszło by mi to nawet do głowy, żeby przeprowadzić
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Chciałabym przeprowadzić prowokacje u córki za kilka dni skończy pięć lat czytałam,że wiek w którym mozna zrobić taka prowokację to 6 -9-10 lat czy sa tu osoby, które maja doświadczenie i podpowiedzą mi kiedy można ją wykonać,a skąd decyzja.Otóż:Córka zdiagnozowana w wieku 2 lat przeciwciała,bad.Genetyczne ,wywiad bez wykonanej biopsji nie zgodziłam sie ponieważ córka ma od urodzenia ubytek PSO ,a każde znieczulenie dodatkowo obciążyło serce więc lekarz postawił diagnozę bez biopsji to jest dopuszczalne.Dieta stosowana od kilku lat córka bardzo intensywnie rośnie w górę ma dużą niedowagę niska masa ciała zalecana dieta bogatokaloryczna Nutridrinki itp... nie piła tego lekarz zalecił diete bogatobiałkową ,wysokokaloryczną na masę ciała . Ma 5 lat waży 14,5 kilo z haczykiem. Jak choruje to szybka spada z wagi.Drugi problem czy dzieci z celiakią ciężej i dłużej przechodzą infekcje np. grypę tak powiedział mi Pan dr. w szpitalu .
kerima_28