Początek celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: dziobak »

Leeloo specjalnie dla Ciebie coś napiszę :)

Mam momenty załamania nerwowego bo ta wizja żywienia do września mnie trochę przeraża. Chodzi mi o cieplejszą wiosnę i gorące lato.
Nie mogę tego opalać, nie mogę się w tym kąpać ( albo nie wiem co zrobić żeby to zrobić ) Nie mogę wieczorem gdzieś wyjść bo muszę się podłączyć a przecież nie wyjadę do znajomych ze stojakiem po ulicy. Wiem, przecież mogą przyjść do nas i tak też będzie ale ja też bym chciała gdzieś wyjść a nie cały czas tylko myśleć że mam czas do 18 a potem już mnie nie ma.
Jestem nerwowa jak to podłączam, boje się żeby czegoś nie spieprzyć bo wiadomo czym to grozi. Minie trochę czasu zanim się wprawię.
Przerażają mnie pęcherzyki które czasami robią się nie wiadomo skąd ale jakoś daję sobie z tym radę bo MUSZĘ. Chcę pożyć jeszcze moment ;)

To tak na szybko.... a teraz zmykam do prasowania :)
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dzisiaj byłam na kontroli z moim Broviaciem ... Jest ok, kolejna kontrola po weekendzie majowym.

Już coraz lepiej idzie mi to podłączanie się do kroplówki. Niedługo będę ekspertem ;)

Ale sił nadal nie mam i padam po południu ze zmęczenia.
Dzisiaj jak wyjechałam z domu do lekarzy ( byłam u trzech ) to do domu wróciłam o 17 te kolejki mnie wykańczają, tak jak i każdego z nas :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

dziobaku,
no widzisz!!! :bunny:

nikt się nie rodzi z umiejętnością recytacji tablicy mendelejewa, robienia origami czy tańca towarzyskiego. tym bardziej żywienia siebie pozajelitowo w warunkach domowych ;) . wszystko wymaga czasu, cierpliwości, praktyki.

super, że u lekarzy ok i wszystko pozaliczane. 3 wizyty + kolejki wykończyłyby KAŻDEGO.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Boję się tylko o Broviaca żeby go nie zakazić :(
Robię wszystko tak jak mnie nauczyli w szpitalu, ale to różnie bywa.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

oczywiście, że się boisz. i uwierz mi, infekcje zdarzają się najczystszym. pewnych rzeczy się nie przeskoczy, rób jak Cię uczono i spokojnie dziobaku. jeśli wda się zakażenie, co jest wliczone w ryzyko posiadania takiego wkłucia, szybko do lekarza i nie ma się co biczować wyrzutami.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Hej.

Mam wynik ostatniej gastro...
Napisane jest tak...
Kosmki jelitowe wykształcone,tylko nieznacznie skrócone.
Liczba limfocytów śródnabłonkowych (CD3+) powyżej 40/100 enterocytów.
Wg klasyfikacji Marsha typ 3a
Wg Corazza B1.
W podścielisku obecne komórki plazmatyczne, limfocyty oraz nieliczne eozynofile.
Trofozoitów lamblii nie stwierdzono.

Proszę o interpretację tego wyniku :(
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Chyba wszystko wiem.... Jednak muszę być na diecie bezg ...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

owszem. i wyjdzie Ci to tylko na zdrowie g:)
to się Twoja gastrolog zdziwi.

jak Ci idzie z workami? perfekcja?
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Leeloo... Ja już do niej nie pójdę. Teraz jestem pod opieką dr. Matysiaka :)

W przyszłym tygodniu mam przyjść na oddział żeby skonsultować ten wynik.

Z Broviaciem już dobrze, idę jak burza z podłączeniem i odłączeniem tylko lekarz zwiększył pojemność i leci od 20:30 do 14 następnego dnia :(
Z nudów zaczełam szyć ubranka dla dzieci :P

waga o półtora kilo większa chociaż praktycznie nic nie jem bo w tej mieszance mam aminokwasy a one hamują apetyt
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Witam

Niedawno wróciłam od gastro, a więc tak...
Mam celiakie od urodzenia ( nie wiedziałam, bo nabyć jej nie można :/ ) w skali Marsha mam 3a, więc na pół roku dieta restrykcyjna bg,potem kontrolna gastroskopia :/

Wyniki mi się poprawiły,ale przez te comiesięczne krwotoki mam anemię i morfologia do dupy.
Żywienie poza jelitowe będę miała chyba tylko do czerwca, może początku lipca. Przed wyjazdem do Chorwacji Broviaca mi wyjmie , tak mi dzisiaj powiedział.
Na kolejną wizytę mam przyjść 26czerwca.
Więc wychodzi na to że doktorek nie chce mnie utuczyć jak wieprza i dobrze
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

super, że się odzywasz :)

dziobaku,
1. celiakii nie musisz mieć "od urodzenia", ta choroba wychodzić może po wieeeeelu latach. to nie jest choroba dzieci.
aczkolwiek jest zapisana w organizmie i przy wielu innych czynnikach oprócz genetycznych, czyli zewnętrznych w tym np.: stres, infekcja, antybiotyki itepe itede - tak jak każda choroba z autoagresji, może się pojawić w każdym momencie życia człowieka.
nabyć jej nie można, można ją "wybudzić".

2. 100% dieta bezglutenowa nie na pół roku, tylko na całe życie.

masz aż takie krwawienia miesięczne?
jak wygląda morfo po okresie?

żywienie pozajelitowe nie służy do robienia z Ciebie wieprza. służy do odżywienia organizmu, dostarczenia mu witamin, minerałów, budulca, energii. jednym słowem- ŻYCIA.
poza tym, chyba chciałaś nabrać trochę ciała? na razie bardzo wolno, ale coś tam idzie w górę. czy ja czegoś nie rozumiem?
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Początek celiakii?

Leeloo ...
Hemoglobinę obecnie mam 9,5 (norma 12,0-15,6) na wynikach laboratoryjnych napisane mam "Anemia"
To wapno mam jeszcze do niczego 8,27 (norma 8,80-10,20) niby nie dużo ale ja odczuwam

Przez tą hemoglobinę to nie czuje się najlepiej i nie widzę różnicy a wręcz czuję się gorzej :(
Mam problemy z jajnikami, tak mnie leczył gin że niech go jasna weźmie :(
Z torbieli 4cm zrobiła się 4,7cm a on mi powiedział że się zmniejszyła do 2,7 cm a to było w drugim jajniku :(

W pon idę do innego gina i jestem ciekawa co ona na to? Sama nie wiem czy mam jej powiedzieć co wiem czy poczekać na jej opinię :/
Ech porobiło mi się, jak nie jedno to drugie :(
Biednemu zawsze wiatr w oczy :(

A co do celiakie to myślę tak jak Ty, ze mam to raczej nabyte bo było uśpione ...
Szafirek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Szafirek »

Dziewczynki, przepraszam, że się wtrącę, ale z anemią swoje przeszłam.
Raz dostałam zasponsorowany przez szpital Ferinject. Kolejne hospitalizacje żelaziane to był MONOVER. I powiem szczerze, że po Monoverze czuję się lepiej. Dobrze się toto wchłania, nie ma strasznych efektów ubocznych. Też swego czasu dostałam rec.na Ferinject. I nie żałuję, że go nie kupiłam, bo Monover jest (dla mnie) super.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Co do żelaza to w czerwcu idę do hematologa i pewnie za głowę się chwyci jak zobaczy moje wyniki. W razie czego Ferinject jeszcze mam.

Byłam u gina........ zapisała dwa antybiotyki, globulki, i castagnus...26 maja na kontrolę ...Najpierw próbuje tak mnie leczyć, jeśli nie będzie efektu czeka mnie operacja.
Mam jakieś duże nacieki między zrostami bodajże nie wiadomo skąd :( Kurcze aż strach się bać. Mówiła że zaleca w takich sytuacjach zrobienie markera na raka jajnika, ja jej mówię że już go zrobiłam i na szczęście jest w normie,dobre chociaż to...
No nic zobaczymy co dalej z tym będzie....
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

osłona do antybiotyków jest?

jak żelazo wygląda?

i jak waga oraz samopoczucie na workach?
ODPOWIEDZ