
* Dla osób na diecie bezglutenowej powinny być inne płatki np. kukurydziane, jaglane, otręby gryczane.
Trufle kakaowe
składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ( w oryginale 3 szkl ale mi się wydawało, że 2 w zupełności wystarczą)
- pół szklanki ksylitolu ( w oryginale 1 szklanka cukru)
- 3 łyżki kakao ( w oryginale 4 łyżki ale wydawało mi się za dużo)
- 13 dag masła ( w oryginale margaryny)
- 8 łyżek wody ( w oryginale mleka)
- ( w oryginale 1 esencja rumowa) ja pominęłam ten składnik
- wiórki kokosowe do posypania lub cukier puder lub zmielony ksylitol
Margarynę, cukier i mleko rozpuścić w garnku i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać kakao. Wsypać płatki i gotować ok. 3-5 minut na małym ogniu, by całość się nie przypaliła, stale mieszać! Ja byłam zmuszona dolać odrobinkę wody bo zrobiła mi się zwarta kula. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub obsypać pudrem.
Najsmaczniejsze przechowywane w lodówce.
Smacznego
