Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ula2345
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Jestem nowa w chorobie i okropnie się czuje...

Post autor: ula2345 »

Witam Was , jestem tutaj nowa :) o problemach z glutenem wiem od dawna, ponieważ mój brat miał zdiagnozowaną nietolerancje glutenu. Ja badań sobie nie robiłam, ponieważ czułam się bardzo dobrze i tak zatruwałam się w dalszym ciągu glutenem, patrząc ze współczuciem na mojego brata, który odmawia sobie wszystkiego , co dla mnie było przepyszne :P . Ale ostatnio postanowiłam sobie też zrobić te badania, ponieważ zaczeła mi doskwierać silna bezsenność. I niestety - nietolerancja glutenu ( co prawda 3 w skali 4 stopniowej), a od dzisiaj jestem na diecie :) Zobaczymy co z tego wyniknie :)
Fardreamer
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzień dobry się z Państwem :)

Post autor: Fardreamer »

Witam :)

Jestem, z tego co widzę, jedną z wielu osób które mają "nietypową" nietolerancję glutenu. Mianowicie odstawiłam go z powodu Hashimoto.
Był to kolejny mój "strzał" nieco na ślepo (bo w Pl świadomość na temat tej autoimmunologii jest porażająco niska), ale najwyraźniej udany.
Mija właśnie czwarty miesiąc bez glutenu. Ciężko. Śni mi się po nocach chleb na zakwasie.

Jestem praktykującym medykiem, więc jest mi nieco łatwiej ogarnąć temat przeciwciał i ich poczynań w organizmie, choć akurat diety i choroby autoimmunologiczne nie są moją specjalnością.

O bezglucie przez ostatnie pół roku naczytałam się tyle, że ból głowy chyba nie minie ;) Umiem już upiec chlebek i ciasto, przestawiłam się na cydry i wino...
Mimo, że poziom przeciwciał we krwi nadal nieoznaczalny (wysoki ponad mierzalne normy), to samopoczucie i widoczna poprawa wyglądu mówią same za siebie.

I tu moment apelu do Was drodzy wyjadacze :) PIWO. Jeśli ktoś ma namiar gdzie kupić (poza Daura za 7-9zł/but), albo umie zrobić samodzielnie - będę zobowiązana.
:564:

Pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Przedstaw się :)

Post autor: Leeloo »

witamy serdecznie :sylwester:
ewa218
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam

Post autor: ewa218 »

:) Mam na imię Ewa ,jestem mamą 8 letniego Łukasza u którego zdiagnozowano celiakię , trochę jestem wystraszona liczę na wasze wsparcie :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie ma się czego bać, witamy na pokładzie :564:
ewa218
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ewa218 »

Dzięki :) mam nadzieję że wasz optymizm mi się też udzieli :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Cześć <jupi>
Gosia155
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gosia155 »

Witam.:)
vayneilia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: vayneilia »

Cześć, jestem Olga, mam 23 lata, mieszkam pod Warszawą i już od paru dobrych lat zmagam się z męczącymi dolegliwościami. W kwietniu się dowiedziałam, że to może być celiakia, jestem już od jakiegoś czasu na diecie bezglutenowej. Wasze forum przeglądam już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz zdobyłam się na odwagę, by coś napisać. Jestem wciąż trochę zagubiona i mam wrażenie, że ciągle popełniam jakieś błędy w diecie... Cóż, żywię tylko nadzieję, że niedługo będzie lepiej. :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Hejho g:)
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: sandyy »

Hej :)
I powodzenia :)
Kazdemu z nas bylo ciezko na poczatku, ale dalismy rade, Ty tez dasz.
Jesli Cie to pocieszy - ja diagnoze mialam w czerwcu zeszlego roku, a dopiero w polowie sierpnia przeszlam na diete. Pozniej byla na tyle duza poprawa, ze ani mysle zjesc cos glutenowego :)
gosik2806@o2.pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gosik2806@o2.pl »

Witam Wszystkich,, Bezglutkow''Jestem Malgosia ze Szczecina, celiakie zdiagnozowano u mnie miesiac temu na podstawie biopsji 3c wg Masha, na diecie jestem od dwoch tygodni, nie jest zle. Najgorsze jest to ze produkty ktore teoretycznie nie powinny zawierac glutenu ten gluten maja ukryty i to mnie martwi. Praktyka czyni mistrza, mam nadzieje ze dzieki temu forum naucze sie elminowac gluten w 100%.Pozdrawiam i zycze wytrwalosci
Awatar użytkownika
Helfy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Helfy »

Witajcie. Miło nam że dołączyliśmy do tego forum. Postaramy się dzielić swoją wiedzą z Wami, jak również czerpać garściami z Waszego doświadczenia.

Pozdrawiamy :)
Zdrową żywność znajdziesz na Helfy.pl
Posiadamy również sklepy stacjonarne we Wrocławiu, Krakowie i Toruniu.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

witamy!
truskawkowo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: truskawkowo »

Hej :)
Mam na imię Aga i choruję na Hashimoto.
W zeszłe wakacje mój zbadany poziom TSH oraz samopoczucie i waga pozostawiały wiele do życzenia. Leczenie zaczęłam od listopada, wtedy po wizycie u endokrynolog dostałam leki oraz zalecenie trzymania diety bezglutenowej. W grudniu wyjechałam do Holandii, tam się zaczęłam edukować, odstawiłam piwo, ciastka, pieczywo - wszystko co zawiera gluten, a w zamian spożywałam bezglutenowe zamienniki, których było pod dostatkiem w każdym markecie - ulubiona ciabatta bezglutenowa, cydr, a zamiast ciastek wafle ryżowe same lub w polewie itd.
W tym miesiącu wróciłam jednak do Polski i mam problem z odżywianiem. Nadal kontynuuję dietę bez glutenu, ale często jem bardzo nieregularnie, ponieważ nie mam pomysłu na dania bezglutenowe, w szczególności co zjeść na śniadanie. Niestety w Polsce nie ma takiego wyboru produktów bezglutenowych (wg moich obserwacji) a jeśli są, to rzadko na pensję przeciętnego polaka (znalazłam tu chlebek bezglutenowy, może niekoniecznie perfekcyjny skład, za 250 g każą płacić ponad 9 zł). Mam nadzieję że to forum pomoże mi wytrwaniu na diecie bez glutenu :)
Od siebie mogę Wam polecić książkę amerykańskiego kardiologa, którą obecnie czytam; William Davis - Dieta bez pszenicy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ