glutenowo - tarczycowe problemy

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

glutenowo - tarczycowe problemy

Post autor: bunkowa »

Mam nadzieję, że rozjaśnicie mi trochę w głowie bo ostatnio dużo się dzieje w temacie mojego zdrowia.
Po tym jak zdiagnozowano u mojej córki celiakę zrobiłam sobie przeciwciała i ja. Ttga i ema wyszły dodatnio. Miałam gastroskopię i czekam na wynik biopsji. Opis: Przełyk cechy przepukliny rozworu przełykowego przepony. Żołądek o prawidłowym kształcie, perystaltyce, prawidłowo reagujący się insulfacji powietrzem. Wpust w inwersji nie obejmuje aparatu. Błona śluzowa antrum zaczerwieniona, z pogrubiałym fałdem w okolicy przedoddźwiernikowej - pobrano wycinki do badania hp. Blona śluzowa trzonu o fakturze mozaikowatej - pobrano wycinki do badania hp. Opuszka dwunastnicy kształtna, błona śluzowa prawidłowa. Blona śluzowa w części pozaopuszkowej o nieznaczenie spłyconych fałdach - pobrano wycinki do badania hp w kierunku choroby trzewnej. Diagnoza: gastropatia rumieniowa.

Ostatnie wyniki hormonów:
tsh 3-cia generacja 0,431 (0,27 - 4,2) 4,10% - nigdy wcześniej nie było tak niskie, zawsze powyżej połowy normy)
ft4 1,070 (0,93 - 1,7) 18,18%
ft3 3,97 (2,02 - 4,3) 85,53%
glukoza na czczo 94 (70 - 99).
Na tarczycy guzy ( w tym jeden 4x3x2cm normoechogenny ze zwyrodnieniem torbielowatym i jeden 1x0,5x1cm normoechogenny z hipochogenną otoczką) i torbiele - jeden z guzów był kłuty to nic złego nie znaleźli ale usg było robione pół roku temu gdzie już wtedy tarczyca zmalała VT=23,08 (w marcu 2014 34,64).
Morfologia robiona 1,5 miesiąca temu: wszystko nisko, ferrytyna 18 (norma od 40).
Fizycznie czuje się nienajgorzej, czasem zakręci mi się w głowie, trudno mi się skoncentrować - mam wrażenie że zgłupiałam, trudniej przyswajam wiedzę, szybko wszystko zapominam.
Moja endo niespecjalnie się przejmuje ale też póki co nie znalazłam nikogo lepszego.

Nie wiem czy łączyć te dwa problemy. Nie wiem co dalej. Bardzo prawdopodobne, że histopaty pokażą celiakię wtedy czeka mnie przejście na bezgluten. Czy i jak zareaguje na to moja tarczyca?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: glutenowo - tarczycowe problemy

Post autor: justek625 »

Prawie pewne, że masz celiakie ttg są to bardzo specyficzne ciała dla celiakii. Juz nie wspomnę, że twoja córka ma celiakie, na tarczycy się nie znam, ale chyba dieta pomaga w jej "regeneracji".
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Bunkowa ile masz lat?
Badałaś się pod kątem hashimoto ? To bardzo częsty towarzysz celiakii. Z tego co się orientuję TSH powinno być gdzieś w okolicach 1, choć nie wiem czy konkretnie w tych jednostkach. I ważny jest stosunek TSH do fT3 i fT4.
Suplementujesz żelazo?

Przy dodatnich wynikach tTg już celiakia jest praktycznie pewna. Jeżeli histopaty pokażą małe zmiany (choć skoro na oko było widać wygładzenie to raczej na to bym nie liczyła, szczególnie, że masz niedobory) to może to oznaczać, że choroba się nie zdążyła wykształcić.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam 36 lat. Żelazo zleciła mi rodzinna - tardyferon 2x1 (sukces jak wezmę 1 bo mój żołądek źle to znosi).
Dawno temu (9 lat) sprawdzałam atg i atpo i były ujemne - szukałam wtedy przyczyny 2 poronień.
Schudłam w ciągu 7 miesięcy prawie 10kg. Całe życie brzuch miałam wystający, wzdęty- podobno taka moja uroda :/ paradoksalnie przez ostatnie 7 m-cy jest płaski. Nie mam raczej dużych problemów z brzuchem.
Jeszcze parę miesięcy temu jakby mi ktoś powiedział że mam celiakię to bym się w czoło popukała.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

A jesteś na diecie?
pozdrawiam :D
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Jeszcze nie, odkładam to póki nie zobaczę wyników histopatów.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

tarczyca musi być pod stałą obserwacją obrazową i hormonalną. jednorazowy wynik TSH 0,4 to nic strasznego, tak naprawdę liczy się cała trójką z ft4 na pierwszym miejscu. TSH lubi sobie skakać w zależności od pory dnia, roku, obrazuje sytuacje sprzed ok. 4-5 tygodni i dotyczy reakcji przysadki mózgowej na pracę tarczycy i zapotrzebowanie organizmu na hormony tarczycy.

wygląda bardzo mocno na celiakię.
ODPOWIEDZ