Kasza jaglana i gryczana
Moderator: Moderatorzy
- abstrakcyjna
- Nowicjusz
Re: Kasza jaglana i gryczana
Uniaczek dzięki za wskazówki. A jakiej firmy kupujesz kaszę gryczaną? No i ryż też tak przebieracie czy jest jakiś sprawdzony?
Jedyną, stabilną rzeczą w moim życiu jest moja niestabilność.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Kaszę gryczaną nawykowo Kupca ( rzadziej się zdarza zboże niż u innych). Zobacz parę postów wyżej jaki u nas rekord padł !
Nie ma sprawdzanej kaszy gryczanej, natomiast może inni potwierdzą,że kasza jaglana z Rossmana jest ok...
Ryż kupuję basmati Kupca i gotuję go w woreczkach ( nigdy na talerzu nic podejrzanego nie trafiłam, ale o slepej kurze cZytaj powyżej), ale nie bierz ze mnie przykładu - pewnie zaraz posypią się słuszne gromy
Czekam na baty
Arborio Kupca sypki też kupuję i tak samo nigdy nic mi się nie trafiło. Ale obecnie wybieram arborio ( do risotto) Uncle Ben's . Jest smaczniejszy ,też sypki i sądzę, że bezpieczny
Nie ma sprawdzanej kaszy gryczanej, natomiast może inni potwierdzą,że kasza jaglana z Rossmana jest ok...
Ryż kupuję basmati Kupca i gotuję go w woreczkach ( nigdy na talerzu nic podejrzanego nie trafiłam, ale o slepej kurze cZytaj powyżej), ale nie bierz ze mnie przykładu - pewnie zaraz posypią się słuszne gromy

Czekam na baty

Arborio Kupca sypki też kupuję i tak samo nigdy nic mi się nie trafiło. Ale obecnie wybieram arborio ( do risotto) Uncle Ben's . Jest smaczniejszy ,też sypki i sądzę, że bezpieczny
- Anika78
- Aktywny Forumowicz
Uniaczku jeszcze nie jest tak źle,bo ja też nigdy w enerBio z Rossmanna nic ,,obcego"nie znalazłam,no chyba że mamy dwie ślepe kury
Nawet wczoraj zrobiłam zapas,bo jest w promocji
Jeśli chodzi o ryż,to nigdy nic nie znalazłam w Uncle Bens,jak dla mnie to pewniak,ale jest dość drogi.
W kaszy jaglanej Kupca,rzadko coś znajduję i zwykle są to ziarnka ryżu,ale od jakiegoś czasu smak ich jaglanej mi nie pasuje,jakieś takie mydliny
Do przebierania idzie się przyzwyczaić,chociaż raz na jakiś czas przychodzi znużenie tą zabawą w Kopciuszka

Nawet wczoraj zrobiłam zapas,bo jest w promocji

Jeśli chodzi o ryż,to nigdy nic nie znalazłam w Uncle Bens,jak dla mnie to pewniak,ale jest dość drogi.
W kaszy jaglanej Kupca,rzadko coś znajduję i zwykle są to ziarnka ryżu,ale od jakiegoś czasu smak ich jaglanej mi nie pasuje,jakieś takie mydliny
Do przebierania idzie się przyzwyczaić,chociaż raz na jakiś czas przychodzi znużenie tą zabawą w Kopciuszka

- uniaczek
A to kamien z serca
: jaglaną enerBio z Rossmana i arborio Uncle Bens' cieszę się,że Anika78 też tak jak postrzegasz
Jednak zapytam niesmiało czy znajdujecie trutki w woreczkach ryżu Kupca?

Jednak zapytam niesmiało czy znajdujecie trutki w woreczkach ryżu Kupca?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Mnie się nie zdarzyło znaleźć obcych ziaren w ryżu Kupca, w kaszy jaglanej bardzo rzadko, najczęściej ryż (takie uczucie kamyczków), natomiast w kaszy gryczanej notorycznie coś znajduję.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
- uniaczek
Pleomorfa cieszę się, to znaczy że nie jest tak źle. Kasza gryczana zarówno palona jak i biała są najbardziej zagrożone 

- abstrakcyjna
- Nowicjusz
Moja ulubiona gryczana. No nic, będzie trzeba przebierać.Kasza gryczana zarówno palona jak i biała są najbardziej zagrożone

Ja kupuję w paczkach po 5 kg. Ziarno jest bez innych dodatków. Płuczę i jest ok. Jak się mieli na mąkę, też można wypłukać i podsuszyć.
- abstrakcyjna
- Nowicjusz
Gdzie kupujesz paczki po 5kg?
-
- Nowicjusz
dołączam się do pytania sprzed miesiąca! 

Kaszę gryczaną zamawiam z allegro- producent polski, a jaglaną ze śmieciówki Auchan. Po wypłukaniu i osuszeniu w piekarniku jest ok.
Ponawiam pytanie. Jaką kaszę jaglaną bg kupujecie?
Wydaje mi się, że wszystkie aktualnie mają informację o śladowych ilościach (Kupiec, kasze z Lidla, Biedronki, Rossmanna).
A mam taką ochotę na kaszkę z prosa...
Wydaje mi się, że wszystkie aktualnie mają informację o śladowych ilościach (Kupiec, kasze z Lidla, Biedronki, Rossmanna).
A mam taką ochotę na kaszkę z prosa...
Kupuję kaszę normalnie w markecie, aktualnie Sonko, czasem Kupiec, w sumie jakąkolwiek, bo każdą przebieram i płuczę.
Pajacynka pisze:Kupuję kaszę normalnie w markecie, aktualnie Sonko, czasem Kupiec, w sumie jakąkolwiek, bo każdą przebieram i płuczę.
Otóż to, dotyczy to u mnie każdej kaszy, ryżu.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ja robię tak jak dziewczyny, natomiast rzuciło mi się dzisiaj w oczy, że Pięć Przemian deklaruje, że ma bezglutenową kaszę jaglaną.
http://piecprzemian.com.pl/sklep/platki ... ian-450-g/
http://piecprzemian.com.pl/sklep/platki ... ian-450-g/
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee