przyczyny choroby

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KRUPCZATKA »

Moje dziecko,do trzeciego roku życia było okazem zdrowia.Gdy skończyła trzy latka-zachorowała na cukrzycę typu1.Po roku,gdy dowiedziałam się ,że z cukrzycą mogą współistnieć inne choroby-zrobiłam badania... :roll: I okazało się,że ma też celiakię...Ciekawe jakie"niespodzianki"nas jeszcze czekają? #-o
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Swojego czasu przejrzalam medline pod katem zwiazkow cukrzycy typu I i celiakii i stewerdzilam, ze dosc czesto te choroby ida w parze(niestety) moze dlatego, ze obydwie sa autoimmunologiczne. W kazdym razie przy cukrzycy typu I u malego dziecka celiakia to pikus.(u wiekszosci maluchow uregulowanie cukrow graniczy z cudem). Zycze jak najlepszego zdrowia, rownych cukrow, a celiakia jakos sama sie w tym pouklada.
Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KRUPCZATKA »

U nas cukry są w normie,ale te ograniczenia diety w związku z celiakią...To czytanie ulotek na opakowaniach,oznaczenia kodów...To jest dla nas koszmar :!: :!: :!:
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

Podobno mi - jako dziecku - wprowadzono gluten około 3 miesiąca zycia. Mama szybko straciła mleko i zaczeła mnie karmić sztucznie. Efekty tego były ponoć koszmarne - przestałam cokolwiek jeść, rosnąć, lekarze praktycznie położyli na mnie krzyżyk - mówili mamie że powinna się pogodzić z tym, że będzie miała niedorozwinięte dziecko :evil: . Nikt jednak nie zlecił wedy badań w kierunku celiakii. Mama mówi, że jeśli cokolwiek jadłam, to jedynie kaszki kukurydziane.
Poźniej wszystko mi przeszło, zaczełam jeść normalnie i normalnie się rozwijać.
Kilka lat temu na skórze pojawiła mi się wysypka - długo była przeze mnie bagatelizowana. Od około roku jestem na diecie z - prawdopodobnie - zdaignozowanym Duhringiem.
Olesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Olesia »

witam Was serdecznie.No chyba sie pochwale,od 23 lat mam w koncu wyrownana cukrzyce :D !!!i to tak na maxa!!! ale co mnie martwi to fakt,ze mam zanik błony sluzowej zoładka :? przeszlam własnie gastroskopie,o losie, i to bez znieczulenia :roll: czuje sie wspaniale ostatnio,minely wzdecia,o wysypkach zapomniałam, podreperowałam morfologie i kurczaczki martwie sie co to bedzie jak przyjda wyniki badan histopatologicznych wycinkow :? no ja nie wiem co ze mna jest nie tak ... dziekuje Wam serdecznie za pomoc i dobre słowo :)) chyba sie wezme w koncu za moj pierwszy w zyciu,bezglutenowy tort...a co tam,jak szalec to szalec :))) buziaki :wink:
zaczynajcie! czas dokończy!
Obrazek
ania_p
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ania_p »

U mojego dziecka nic nie pasuje: karmiłam go wyłącznie piersią przez 7 miesięcy, w sumie karmiony piersią prawie 2 lata, gluten wprowadzony po raz pierwszy ok. 14 miesiąca życia, bardzo mało choruje, pierwszy antybiotyk podany w wieku 2,5 roku, ponadto leczony antybiotykami sporadycznie. W rodzinie, nawet dalszej nigdy nie było chorych na celiakię ani nawet posiadających jakiekolwiek alergie, a więc nie wydaje mi się żebym mogła zepchnąć to na geny. Dziecko spokojne, nie wydaje mi się żeby było zestresowane:) Nietolerancję glutenu stwierdzono w wieku 4 lat, w sumie w klinice stwierdzono zły przyrost wagowy od 20 miesiąca życia. W wypisie podano- nieznane przyczyny powstania nietolerancji glutenu.
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: gosia888 »

karmiona piersia bylam niedlugo. Gluten nie wiem kiedy mi wprowadzili ale wtedy sie szybciej wprowadzalo. Jako dziecko duzo roznych chorob do mnie sie przyplatowalo, mimo to uroslam na 180 i wszystko bylo w porzadku. Celiakia ujawnila sie po ciazy.
ODPOWIEDZ