czy to celiakia? prośba o interpretację wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marciulla
Nowicjusz
Nowicjusz

czy to celiakia? prośba o interpretację wyników

Post autor: marciulla »

Witam serdecznie,
od kilku lat zmagam się z nawracającym dość często bólem umiejscowonionym po lewej stronie brzucha, w okolicach ostatniego żebra. Mam stwierdzony zespół jelita drażliwego i przepiany arsenał leków. Niestety mimo ich zażywania bóle nie ustępują, a od niedawna utrzymują się stale. W związku z powyższym zostałam skierowana na badania dt. wykluczenia uczulenia na gluten. Niestety interpretacji wyników lekarz dokona dopiero 2 września. Czy w związku z tym mogłabym prosić o wstępną diagnozę, czy wyniki są w porządku, czy raczej mam skłonność do nadwrażliwości na gluten. Wyniki prezentuję poniżej.
Zakres IgG:
-Antytransglutaminaza tkankowa: 0,069 L (Norma: 2,000-5,000)
-IgG: L POZYTYWNY
Zakres IgA:
-Antytransglutaminaza tkankowa: 0,10 RU/ml (Norma: <20,00) negaytywny
-IgA L pozytywny
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: czy to celiakia? prośba o interpretację wyników

Post autor: pleomorfa »

To był badanie antytrasglutaminazy czy może przeciwciał przeciw transglutaminazie ? :D
Powiem szczerze nie rozumiem ich... bo masz poniżej normy, a jest napisane, że pozytywny, a w drugim masz w normie i jest napisane negatywne, a potem pozytywne.
Dokładnie tak jest na wynikach?

Leki na jelito drażliwe najczęściej nie dzialają, bo lekarze zamiast szukać przyczyny stwierdzają jelito drażliwe i przepisują leki...a potem okazuje się, że to wcale nie to.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
marciulla
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marciulla »

Witam,
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Celem doprecyzowania, przesyłam w załączniku skan moich wyników badań tj. krew, mocz, anty-transglutaminaza. W pliku, wyniki badań są połączone, przy czym w górnej części, oddzielonej grubą kreską, znajdują się wyniki dotyczące glutenu ;). Niestety nic więcej nie mogę doprecyzować, bowiem nic więcej nie wiem ;/
Z góry serdecznie dziękuję za każdą podpowiedź i odpowiedź. Pozdrawiam, Marta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Przeciwciała masz ujemne. Przy czym nie wyklucza to choroby, ponieważ niektórzy ich nie wytwarzają.
Wyniki krwi całkiem zacne, poza monocytami.

A nie wyklucza to jakiejś formy nadwrażliwości na gluten, ponieważ ten termin nie tyczy się tylko celiakii.
Oprócz tego są alergie IgE- i IgG-zależne.
Ale też tego nie potwierdza.

Objawy jakie masz to jedynie ból w tym jednym miejscu?
Zauważyłaś jakieś korelacje z tym co jesz/robisz?
Zespół Jelita Drażliwego został zdiagnozowany na jakiej podstawie?
Skąd podejrzenie nadwrażliwości na gluten ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ