cukierki

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Gośka lost »

Trufle firmy mieszko są zabronione.
Słyszałam tez ze czekolady mleczne i gorzkie są dozwolone- ale to tez nie prawda. Czekolada bakaliowa terravita - zabroniona, czekolada alpen gold mleczna- zabroniona. Aż się załamałam :(
I mam pytanie. Czy nowa MILKA AMAVEL jest dozwolona?
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Wszystko zależy od składu rzeczonych czekoladek...

Jak się napisze do Kraft Food (właściciela Milki), to piszą coś takiego:

"Szanowna Pani,

zapewniamy, że informacje umieszczane na opakowaniach są zgodne z przepisami prawa dotyczącymi znakowania środków spożywczych.
W składzie produktu podajemy informacje o wszystkich składnikach, w tym alergennych. Dodatkowo informujemy o alergenach, które mogą występować w ilościach śladowych.
Dlatego też gorąco polecamy dokładne czytanie etykiet.

Dziękujemy za kontakt.

Z poważaniem,
Dział Obsługi Konsumenta
Kraft Foods Polska S.A."

Już gdzieś ktoś dostało podobną odpowiedź od nich.
Ostatnio zmieniony śr 17 gru, 2008 13:59 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
mamusia2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mamusia2 »

Witam wszystkich. Ja jeszcze wrócę do tematu Michałków produkowanych przez

Glutenex. Jestem świeżo upieczoną mamą celiaczka i zakupiłam owe Michałki.

Oczywiście byłam pewna, że są bezglutenowe ale zgadzam się z

UlotnąChwilą2005 że jeśli jest to skrobia pszenna bezglutenowa to powinno to być

jasno napisane. Nie jestem obyta jeszcze z pisaniem na komputerze ale

napisałam do nich. Chciałam ich odpowiedź skopiować ale nie potrafię. W każdym

razie odpisali że można jeść Michałki bez obawy bo skrobia pszenna jest

bezglutenowa. A jak będą dodrukowywać etykiety to dopiszą przy skrobi

BEZGLUTENOWA. Tak więc wszystkim tym, którzy uwielbiają Michałki - ŻYCZĘ

SMACZNEGO!
echo204

Post autor: echo204 »

manu666 pisze:A cukierki typu : "Zozole", landrynki czy cukierki z sokiem są dozwolone??
Wlasnie otrzymalam odpowiedz od Pani z firmy Mieszko, na temat ZOZOLI (tez je bardzo lubie):

"Witam Panią.

Syrop glukozowy, który stosujemy w naszych karmelkach ZOZOLE jest produkowany z pszenicy, która zawiera gluten.

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.41 /2009 z dnia 20 stycznia 2009r dotyczacego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujacych gluten wyrób, który zawiera mniej niż 20 mg glutenu / kg produktu zaliczany jest do produktów bezglutenowych.

Dlatego nasz syrop glukozowy traktujemy jako taki produkt.

Do produkcji naszych karmelków oprócz w/w syropu dodajemy cukier i inne składniki zgodnie z recepturą i dlatego teoretycznie i praktycznie zawartość glutenu w naszych karmelkach jest mniejsza niż 10 mg /kg wyrobu gotowego, czyli nasze karmelki zgodnie z w/w rozporzadzeniem są zaliczane do produktów bezglutenowych. "

Wiekszosc landrynek i karmelkow, mimo, ze do produkcji nie uzywa sie glutenu - czesto sa posypywane jakims proszkiem, ktory ma zapobiegac ich sklejaniu. Czesto zawiera gluten. W Irlandii spotkalam sie z informacja 'dozwolone dla osob z celiakia' na cukierkach Werthers Original, na polskich opakowaniach niestety takiej informacji nie ma i nie wiem czy w produkcji cos sie zmienia, czy zaklad je produkujacy jest 'czysty' pod wzgledem gutenu...ale nie zaszkodzi zapytac. Przy okazjii o inne produkty ;-)
ODPOWIEDZ