500g mięsa wieprzowego mielonego ( miałam samodzielnie zmieloną łopatkę)
1 papryka czerwona
2 duże cebule
trochę masła
żółty ser starty
3 jajka
szklanka śmietany 12%
przyprawy ulubione
wykonanie:
ziemniaki obrać pokroić na plasterki zalać wrzącą wodą i podgotować ok 10 min odcedzić, cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju z mięsem mielonym ( w czasie smażenia doprawić: bazylią, solą, pieprzem, słodka papryką oraz czosnkiem). Paprykę pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem położyć na dnie polowę ziemniaków na to wiórki masła( nie za dużo), mięso z cebulą, paprykę resztę ziemniaków. Jajka ze śmietaną rozbełtać razem i mieszaniną zalać ziemniaki z mięsem na wierzchu posypać tartym serem. Piec w piekarniku ok 25-30 min w tem. 180 st.C
Ja dodatkowo doprawiam sobie papryką ostrą i ziołami prowansalskimi, które dodaję do jajek i śmietany.
Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu.
Obiad dla całej rodziny: 4 duże porcje ; 5 mniejszych
SMACZNEGO
