Spróbuje opisac wszystko w skrocie;)
Gdy bylam mala zaczely się moje klopoty. Ciagle biegunki, jezdzenie od szpitala do szpitala. Przestalam rosnac, mialam krzywice itd. Nie mialam robionej biopsji i chyba zadnych badan w kierunku celiakii ALE jakis lekarz zasugerowal moim rodzicom, zeby sprawdzili , czy dieta bezglutenowa pomoze. To był strzal w dziesiatke. Wszystko przeszlo a ja z chudego dziecka z wielka glowa i brzuchem, które ledwo stalo zmienilam się w „normalne” i rosnace. Choc bylam niezlym niejadkiem;) . Na diecie bylam kilka lat-chyba az do pojscia do zerowki(?). Potem jadlam wszystko.
Teraz mam 36 lat (od jutra;) i nie bardzo wiem co dalej.
Jesienia zauwazylam, ze cos mi się dzieje z oczami. Pogorszyl mi się wzrok, bolalo oko, zle widzialam wieczorem. Okulistka zauwazyla, ze mam „suche oczy” i zapytala, czy mam zdrowa tarczyce. Ponieważ nie sprawdzalam tego nigdy wczesniej, zrobilam badania. Poczytalam tez forum na stronie gazety i z testu na niedoczynnosc wyszlo, ze mam duzo objawow- teraz wiem, ze to może być spowodowane za niskim poziomem zelaza.
Wszystko wyszlo w normie, przeciwciala i usg rozniez ( endokrynolog powiedzial, ze mam mala tarczyce ponieważ jestem niska-155cm ). Tylko ferrytyna wyszla mi 6 ( norma 13-150 ), witamina D3 17.
Pozniej morfologia srednia, rozmaz tez i zelazo 15 ( norma 30-170 )- ozanaczane dwukrotnie w laboratorium...
Lekarz zaczal się zastanawiac skad taki niedobor i wspomnialam o diecie i ew.celiakii. Dostalam skierowanie na usg brzucha i gastroskopie z biopsja, która nie wykazala zaniku kosmkow tylko przewlekle zapalenie blony sluzowej zoladka bez bakterii h.pylori. Mam recepte na zelazo i zlecenie morfologii, poziomu zelaza i tibc za miesiac.
Tyle tytulem opowiesci

Czy to alergia? Można to sprawdzic badaniem IgE ? Czy testami skornymi? Czy nietolerancja?
Zrobic test genetyczny? Testy z krwi ? Tylko które? Czy brac zelazo nie sprawdzajac dokladnie przyczyny tych niedoborow? Nie jestem wegetarianka, jem wszystko, rzadko pije alkohol, malo slabej kawy, nie mam „strasznych” miesiaczek. Aha, witamine b12 mam w normie.
Może macie jakieś sugestie?
Dzieki i pozdrawiam:)