Witam, szukałam na forum ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Celiakie wykryto u mnie 2 lata temu a przy okazji wyszło na to że choruję też na celiakie skórną, gdzie występowała tylko na łokciach ( całe życie leczyłam się na łuszczycę) nigdy nie stosowałam diety aż do teraz, jestem w 5 tyg ciąży i dla dobra dziecka staram się unikać glutenu, chociaż wiadomo że to dopiero początki i zdarza się że nieświadomie coś zjem

ale to nie gluten teraz jest dla mnie zmora tylko tabletki dla kobiet w ciąży

stosuje je od 2 miesięcy (brałam profilaktycznie już wcześniej )zawierają one jod co jest niezbędne dla dziecka, tylko że teraz przez te tabletki mam całe powieki spuchnięte, czerwone i swędzące, mimo diety się to powiększa (wygląda jakbym miała pełno liszai )wydaję mi się że to przez ten jod w tabletkach bo od kiedy je biorę to się tylko powiększa. Wiadomo że zdrowie dziecka jest najważniejsze i muszę je brać ale czy ktoś miał tak samo jak ja? to jest dopiero 5 tydzień i boję się co to będzie za pół roku? czy to się będzie dalej nasilać? Jeżeli są na forum jakieś dziewczyny co chorują na chorobę duhringa napiszcie mi proszę jak przebiegała wasza ciążą? jak również czy stosowałyście ścisłą dietę od początku ?