
Składniki:
pęczek koperku
bulion* warzywny 1 szklanka
letnia woda 1/2 szklanki
mąka teff (teff jest naturalnie bezglutenowy) - 2 łyżki
przyprawy wedle uznania
oliwa z oliwek - 1 łyżka
*Bulion warzywny najlepiej mieć wcześniej przygotowany, można mieć mrożone porcje gotowego bulionu przygotowanego z dozwolonych warzyw
Sposób przygotowania:
Umyty koperek drobno posiekaj.
W garnku podgrzej łyżkę oliwy, dodaj koperek, podgrzewaj pod przykryciem 2-3 minuty, co chwila mieszając.
Następnie dodaj bulion, całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu.
Mąkę teff dokładnie rozmieszaj w połowie szklanki letniej wody, trzeba dokładnie wymieszać, żeby zlikwidować grudki.
Gdy bulion się zagotuje wlej kilka łyżek bulionu do szklanki z mąką, dokładnie wymieszaj, a następnie całość przelej go garnka.
Dodaj przyprawy do smaku.
Następnie gotuj sos na wolnym ogniu przez kilka minut, do momentu aż sos zgęstnieje, trzeba go co chwila mieszać żeby się nie przypalił. Konsystencję sosu można modyfikować dodając większą ilość wody lub zwiększając ilość użytej mąki.
źródło i foto:
http://www.urok-zycia-alergika.pl/2016/ ... mleka.html