Moderator: Moderatorzy
Na forum alergie jestem regularnie, to dzięki Sivgaris tam urzędującej (m.in) drążyłam temat lamblii która wyszła dopiero za trzecim razem, ale byłam uparta bo objawy wypisz wymaluj.Ola* pisze: Lamblia może powdowować tego typu objawy, podobno może nawet spowodować zanik kosmków - polecam forum alergie na gazecie. Życzę powodzenia w zwalczaniu paskudztwa. Mnie się to udało.
Olu, nie bardzo rozumiem, skoro nie ma przeciwciał we krwi to na 100% nie moza zdaje się zdiagnozowac celiakii, zwłaszcza jeśli masz pasożyty. Jest wszakże szansa że to własnie one sa powodem Twoich dolegliwości. Dieta mogła spowodować poprawę, gluten jest trudnym przeciwnikiem dla zdrowych jelit a co dopiero dla zszarganych wiciowcem (a masz jeszcze helicobakter). Czytałam ze przy lambliach nie powinno sie spozywać mleka ani glutenu... dopiero teraz doczytałam, ale do wyników mimo wszystko nie odstawię.Ola* pisze:silgo - ja jestem przypadkiem z zanikiem kosmków trzecigo stopnia, lambliami i brakiem przeciwciał we krwii (jeszcze do tego z helicobacterem). Od jednej lekarki miałam sugestie, że to może wcale nie Duhring, tylko właśnie lamblie spowodowały znik kosmków. Gastroenterolog potwierdził, że lamblie zanik kosmków mogą powodować, ale raczej nie aż trzeciego stopnia.
Ja sama nie spotkałam się nigdy z kimś kto napisałaby, że przy lambliach miał objawy miał klasycznego Duhringa.
Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć, niedługo czeka mni kolejna biopsja, zobaczymy, czy dieta spowodowała poprawę.
Test na lamblie po skończeniu kuracji zrobiłam tylko jeden raz - wyszedł ujemny. Mam nadzieje, że wynik jest miarodajny, bo zgodnie z tym, co na alergiach piszą, powinno się trzy próby zrobić. W razie czego - mam kolejną szansę jak helicoptera będę tępiła :?
Ano.. a w jaki sposób badałaś jakie były wyniki kuracji? Biopsja, test wziewny czy test z krwi?Ana pisze: olu, też walczę z helicobacter nadal - kuracja antybiotykowa nie podziałała!! ](*,)
Dokładnie to samo mi lekarz powiedział - że test określa, czy był w niedawnej przeszłości kontakt z helicobacterm, natomiast niekoniecznie musi określać stan aktualny. Dlatego czekam z leczniem do momentu gastro, żeby sprawdzić czy faktycznie mam to świństwo. Lekarz stwierdził, że nie chce mi dawać silnych antybiotyków jeśli nie jest pewien czy naprawdę trzeba.Ana pisze: Kupilam ten test..
ale wiem, ze wyniki mogą byc zafałszowane, bo podobno przeciwciala utzrzymują sie we krwi nawet kilka miesięcy po kuracji...tylko nie chcę robić znowu gastro :roll: