Od czego zacząć?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Furrlady
Nowicjusz
Nowicjusz

Od czego zacząć?

Post autor: Furrlady »

Witam,
Od wielu lat biegam po lekarzach i nikt nie wie co mi jest. Zaczęło się 9 lat temu od wylewu płynu do jamy otrzewnej (podobno pękła mi torbiel) i od tego momentu jest źle.
Ciągle boli mnie brzuch, miałam kolonoskopia i w każdej jest wynik niespeniespecyficzny (w pierwszej miałam jakieś nacieki z limfocytów z zaburzeniami krypt, a w kolejnych trzech tylko grudki chłonne,). W żołądku mam stwierdzone przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka.
Od 5 lat mam podniesiony poziom immunoglobuliny IGM, plus w ostatnich wynikach hematologicznych obniżone albuminy i podniesione alfa 1 i 2 glutaminy. Gamma i białko całkowite w normie.
Dodatkowo od prawie dwóch lat jestem na Hemoferze z powodu anemii ( hemoglobina, hematokryt, mcv, mchv,rdw poniżej normy, żelazo na poziomie 6, ferrytyna 4). Białka monoklonalne go we krwi i moczu brak, ale delikatnie podniesione łańcuchy lekkie kappa.
Ginekologiczne ok. TSH w normie. Helikobakter negatywny, jersinia też.
W tomografii gruczolak 7mm na nadnerczy, dwie śledziony :)
Aktualnie od kilku dni mam metaliczny posmak w ustachu ( może po żelazie), jestem oslabiona, ciągle zmęczona, mam problem z koncentracją, jest mi ciągle nie dobrze, serce mi wali, szybko się , biały nalot na języku, wzdęcia, odbijanie, gazy, przelprzelewanien w brzuchu, mrowienie w .
34 lata, 168cm, 60kg.
Szukam rozwiązania i natknęła się na celiakie.
Jakie mam badania?
Dzięki:))
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Od czego zacząć?

Post autor: pleomorfa »

Co zrobili po pęknięciu tej ewentualnej torbieli z tym ?
Jak podajesz wyniki to podawaj z normami.
Oprócz TSH badano Ci kiedyś fT3 i fT4 w pakiecie?
Czy ktoś poszedł w stronę podwyższonych IGM i próbował wywnioskować, co mogło być przyczyną?

Co do diagnostyki celiakii to warto przeczytać to -> http://www.celiakia.pl/diagnoza/
Przed wykonaniem przeciwciał warto zbadać IgA ogółem, ponieważ przy niedoborze przeciwciała w tej klasie wyjdą ujemnie i nie ma sensu ich wtedy w ogóle robić.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Furrlady
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Furrlady »

Po "pęknięciu domniemanej torbieli" nic z tym nie zrobili. Płyn sam wchłonął i nikt tego nie drazyl.
Jeśli chodzi o IGM to mój hematologicznych też się nadntym raczej nie zastanawia. Nie martwicy go też ciągła anemia. :zdziw:
Póki nie ma białka monoklonalne go, dla niej jest ok.
TSH 2.28 ulu/ml (0.270-4,200) czyli normą:)
Ft3, ft4 miałam robione kilka lat temu. Wtedy były w normie. Niestety, oprócz TSH nic więcej mi nie zlecili
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

No to jak sie wchłonąl to luz.
IgM świadczy najczęściej o trwającej infekcji, jeżeli jest sporo podwyższone to warto byłoby się tym zainteresować.
A te podwyższone lekko kappa...

Jeżeli hematologa nie interesuje żelazo na takim poziomie to może warto rozglądnąć się za innym hematologiem? Przecież to jakaś abstrakcja, że dopóki nie ma białka to ma to gdzieś.

Generalnie przydałby Ci się jakiś dobry lekarz, który to ogarnie.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ