Zabronione ??

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
strus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: śr 25 sie, 2004 14:55
Lokalizacja: Kraków

Zabronione ??

Post autor: strus »

Na kartce "Dozwolone/Zabronione", którą dostałem od lekarza po stronie zabronione czytam tak:
Ktoś pisze:Warzywa: kapusta biała, kiszona, ogórki, chrzan, groch, fasola, bób
Owoce: wiśnie, czereśnie, gruszki, śliwki, figi
Przyprawy: pieprz, papryka, gałka muszkatułowa, ziele angielskie, liść bobkowy
Napoje: kawa naturalna
Czy naprawde wszystkie te prodkukty mają coś wspólnego z glutenem?
Czy tylko autor tej tabelki się zagalopował?
A może tu o coś innego chodzi czego ja jeszcze nie wiem?
lat 29, diagnoza - choroba Duhringa (VIII 2004)
Wojtek

Post autor: Wojtek »

Chodzi pewnie o to, że zaraz po rozpoznaniu choroby, kiedy jelita nie pracuję w pełni, oprócz diety bezglutenowej niektórzy zalecają ogólnie dietę lekkostrawną, a więc min. bez przypraw, czy pokarmów wzdymających. Powyższe produkty oczywiście glutenu nie zawierają.
Awatar użytkownika
strus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: śr 25 sie, 2004 14:55
Lokalizacja: Kraków

Post autor: strus »

No tak, to że nie zawierają one glutenu to wiedziałem - a to moje pierwsze pytanie było raczej zdziwieniem niż prawdziwym pytaniem ;) Nie mogłem tylko pojąć dlaczego są zabronione. Twój post jednak wszystko tłumaczy.

Dzięki
lat 29, diagnoza - choroba Duhringa (VIII 2004)
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

to jest jednak nieproporcjonalne, bo glutenu trzeba unikac za wszelką cenę nawet w minimalnych ilościach a te produkty ciężkostrawne w nieiwelkiej olości Ci nie zaszkodzą (ale im mniej tym lepiej)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: ndz 18 sty, 2004 18:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: JoannaW »

chciałam zwrócić uwagę na kawę. byłam na szkoleniu w firmie Darboven w Rumii i dowiedziałam sie że te tańsze kawy mogą być "wypełniane" kawą zbożową!!!!
Celiak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: czw 29 mar, 2007 12:29
Lokalizacja: Legnica

Post autor: Celiak »

Jak myślicie, czy kapusta kiszona może zawierać jakieś niedozwolone przyprawy? Nie wiem, czy mogę wierzyć kapuście zakupionej w sklepie warzywnym.
Lucyna S.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: pt 14 lip, 2006 19:40
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: Lucyna S. »

Sama kapusta na pewno nic nie ma, ale w przyprawach, np. do bigosu, gałce muszkatułowej, kucharku itp. śladowe ilości glutenu są. :>
Lucyna, mama nastolatka na diecie
olcia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: czw 07 cze, 2007 12:34
Lokalizacja: Kutno

Post autor: olcia »

Mam pytanie: Jakiego oleju używacie?
zastanawiam sie czy olej rzepakowy jest dla nas bezpieczny?
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

A dlaczego miałby nie być? Skąd gluten w oleju?
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

olcia, może po prostu napisz dlaczego się zastanawiasz czy oleje zawierają gluten, skoro rzepak go nie zawiera.
olcia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: czw 07 cze, 2007 12:34
Lokalizacja: Kutno

Post autor: olcia »

Przyznaję, że na diecie jestem bardzo krótko stąd moja niewiedza. Zjadłam dzisiaj coś, czego nie powinnam, czuję się fatalnie i szukam przyczyny. Pomyślałm, że może gluten kryje się w rzepaku.
Początki dla mnie są bardzo trudne...
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

W rzepaku na pewno nie :) Co innego jadłaś?
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
olcia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: czw 07 cze, 2007 12:34
Lokalizacja: Kutno

Post autor: olcia »

Ugotowałam sobie dzisiaj zupke pomidorową (bez vegety i kostek) Wykorzystałm do tego koncentrat firmy Pudliszki, ale on raczej jest bezpieczny.Chyba, że smietana?
Myslę, że z racji tego że mam stan zapalny powinnam chyba zrezygnowąć ze słonecznika(solonego) który raczej na pewno nie zawiera glutenu ale podrażnia i chyba to jest przyczyna. Te dolegliwościo zaczęły się po zjedzenie tego słonecznika, później juz jadłam tylko zupę
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

No nie, w stanie podrażnienia solony słonecznik czy nawet jakioklwiek słonecznik jest absolutnie niewskazany.
Wszelkie rzeczy ciężkostrawne idą precz - orzechy, nasiona, smażone różne, kapusta, fasola - czyli te wzdymające... Na początek wszystko bezglutenowe i jak najlżej strawne :)
Ostatnio zmieniony czw 12 lip, 2007 22:21 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Oprócz tego, co pisze Sheep, i co jest jak najbardziej prawdą, w tym słoneczniku mógł być dodatek glutenu, jeśli był on solony. Czyli możliwe, że mamy winnego. Vide: topics11/uwaga-na-etykiety-vt1394.htm

Nie przejmuj się, początki zawsze są trudne, ale wszyscy przez to przechodziliśmy. Nauczysz się i ty :) Czytaj forum, tu jest mnóstwo wiedzy, a jeśli szukasz czegoś konkretnego, użyj opcji Szukaj (na górze strony).
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Zablokowany